Val de FRIG în România. Vreme de OCTOMBRIE pe final de august. Temperaturile scad spre limita INGHEŢULUI

În următoarele zile, vremea se va răci simţitor şi vom avea temperaturi de octombrie în unele regiuni. La munte, mercurul în termometre va scădea până aproape de limita îngheţului.

Distribuie pe:

Autor:

fara descriereIn zilele următoare, un front de aer rece se va instala deasupra României, iar termometrele vor indica temperaturi demne mai degrabă de luna octombrie. În jumătate de ţară va ploua abundent, iar de joi temperaturile la munte vor coborî spre limita îngheţului, scrie rtv.net

Temperaturile au scăzut simţitor încă de miercuri în unele zone. Pe fondul unui cer înorat şi al unei mase de aer ceva mai rece, în Maramureş, de exemplu, valorile termice nu au trecut de 16-18 grade Celsius, iar în estul Transilvaniei au ajuns chiar la 15 grade, valorile fiind mai coborâte decât ar fi fost normal, a explicat meteorologul România TV, Gabriela Băncilă. În plus, în unele zone a plouat abundent, cantităţile de precipitaţii apropiindu-se chiar de 50 l/mp în zona de munte a judeţului Bihor.

Ploile importante cantitativ se vor extinde şi în partea de nord a Carpaţilor Orientali.

Directorul ANM, Florinela Georgescu, a explicat că această schimbare a vremii vine pe fondul unor precipitaţii asociate cu un front atmosferic mai rece. "Este un pasaj frontal, care evoluează destul de rapid. Mai pot apărea fenomene meteo periculoase în Maramureş, Transilvania şi Carpaţii orientali, dar şi în nordul Moldovei. Pe măsură ce acest front pătrunde în ţara noastră, vremea va deveni instabilă şi în alte zone ale ţării, dar fără precipitaţii însemnate cantitativ", a precizat meteorologul.

Dacă miercuri ţara a fost împărţită în două din punct de vedere meteorologic, în partea de sud şi sud-est temperaturile fiind în continuare ridicate şi atingând valori de 31-34 de grade, în zilele următoare regimul termic se va modifica.

"Frontul atmosferic despre care vorbim va aduce o modificare în regimul termic în tote regiunile. De la noapte, masa de aer rece se va uniformiza deasupra ţării noastre, vom avea temperaturi ceva mai scăzute peste tot", a precizat Florinela Georgescu.

Aceste temperaturi vor domina ţara în următoarele zile, iar presiunea atmosferică va fi în creştere. "Joi spre vineri noaptea va fi cer senin, ceea ce va favoriza o răcire radiativă intensă. Temperaturile pe parcursul nopţii vor coborî în mare parte din ţară mai mult decât ar fi normal, urmând să se atingă şi 4 grade în depresiuni, în special în estul Transilvaniei. În zona de munte pot fi şi temperaturi apropae de îngheţ", a spus meteorologul Gabriela Băncilă.

Şi în zona Capitalei se va răcori, în special dimineaţa şi noaptea, când nu se vor atinge mai mult de 12-14 grade. Florinela Georgescu a explicat că instabilitatea atmosferică este normală pentru această perioadă, în care se face  trecerea spre sezonul rece. "Vara începe să se lupte cu toamna şi este normal să apară astfel de perioade, în care ploile aduc o modificare clară în aspectul vremii. Vor fi perioade mai răcoroase, apoi se mai încălzeşte puţin, este o alternanţă normală pentru această perioadă. În septembrie, partea bună va fi ca pe partea de sud şi est a teritoriului vor fi temperaturi mai ridicate, peste medii, astfel că putem avea concedii frumoase şi în a doua parte a lunii septembrie, când vremea este chiar mai stabilă".

 

 

 


Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate