
In articol:
Omenirea se luptă de mai bine de doi ani de zile cu pandemia de coronavirus. Primul focar de infecție cu virusul SARS-CoV-2 a fost identificat în Wuhan, China, iar câteva luni mai târziu cazurile de îmbolnăvire erau identificate în mai toate țările de pe glob.
Testele pentru depistarea bolii au apărut primele, însă, ele nu puteau fi făcute decât la spitalele de stat și în clinicile private. Ulterior, acestea au fost disponibile și în farmacii, iar acum oamenii se pot testa de acasă.Totuși, testele rapide care se găsesc peste tot nu mai pot fi aliatul numărul unu al cetățenilor în depistarea infecției cu coronavirus, iar Valeriu Gheorghiță explică motivul!
De ce testele rapide dau rezultate „fals pozitiv”
Coordonatorul campaniei de vaccinare a explicat că testele antigen pentru depistarea infecției cu virusul SARS-CoV-2 pot să dea rezultate fals pozitive, în special în cazul celor care sunt imunizate fie prin vaccinul anti-COVID, fie natural, prin vindecarea de boală. De ce? Răspunsul este simplu, spune Valeriu Gheorghiță.
Aceștia au deja anticorpi formați, care îi protejează și, deși pot fi infectați cu coronavirus, încărcătura virală este mai mică în cazul lor și astfel face ca virusul să fie mai
greu de detectat cu ajutorul testelor rapide. Medicul spune că testele PCR rămân cele mai eficiente în cazul diagnosticării cu COVID-19.Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro
„La persoanele care au un grad de imunitate, pentru că au fost vaccinate sau au trecut prin boală anterior, încărcătura virală este mai redusă, atunci probabilitatea ca un test rapid antigen să iasă pozitiv este un pic mai mică decât la persoanele care sunt nevaccinate. Atunci este evident că testele «gold standard» acum sunt testele PCR", a precizat medicul Gheorghiță la Digi 24.
Bilanț coronavirus, 30 ianuarie 2021
În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 19.668 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), cu 10.500 mai puțin decât în ziua anterioară. 1.870 dintre cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.
În total, până astăzi, 30 ianuarie, pe teritoriul României au fost înregistrate 2.196.394 de cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 49.693 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. 1.899.522 de pacienți au fost declarați vindecați.
Până astăzi, 59.984 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat. În intervalul 29.01.2022 (10:00) – 30.01.2022 (10:00) au fost raportate de către INSP 52 de decese (28 bărbați și 24 femei), dintre care unul anterior intervalului de referință, ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Buzău, Călărași, Constanța, Harghita, Iași, Maramureș, Mureș, Olt, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Suceava, Timiș, Vâlcea, Vaslui și Municipiul București.
În unitățile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 este de 8.880, cu 425 mai mult decât în ziua anterioară. De asemenea, la ATI sunt internate 861 de persoane, cu 37 mai mult decât în ziua anterioară. Dintre cei 861 de pacienți internați la ATI, 733 sunt nevaccinați. Din totalul pacienților internați, 791 sunt minori, 776 fiind internați în secții, cu 59 mai mult decât în ziua anterioară și 15 la ATI, cu unul mai mult decât în ziua anterioară.