Valeriu Gheorghiță, despre beneficiile vaccinării anti-COVID în lupta cu tulpina Omicron: „Va fi nevoie de un alt set de măsuri”

Au fost raportate deja primele trei cazuri de infectare cu tulpina Omicron pe teritoriul României. Iată ce spun autoritățile despre imunizare în acest context!

Autor: Madalina Kovacs

In articol:

Tulpina Omicron a ajuns și în România! Au fost raportate deja primele trei cazuri de infectare cu noua variantă a coronavirusului care a produs primul focar în Africa de Sud. Cei trei pacienți sunt vaccinați anti-COVID cu schema completă, iar viața nu le este pusă în pericol! Autoritățile se tem acum că tulpina Omicron ar putea deveni dominantă în România, mai ales că aceasta ar fi mai contagioasă decât Delta, responsabilă pentru valul

patru al pandemiei în țara noastră și în mai multe state. 

Valeriu Gheorghiță îi îndeamnă, în continuare, pe oameni să se imunizeze împotriva virusului SARS-coV-2 și susține că vaccinul este bun și apără împotriva formelor sevede de boală. 

„Omicron este cea mai adaptată variantă care există și are peste 30 de mutații. Prima problemă a Omicron este transmisibilitatea. A doua problemă: ocolește sau nu vaccinarea? A treia problemă: îmbolnăvirile mai grave. Nu știm acum toate răspunsurile despre Omicron. Omicron este mai transmisibilă decât varianta Delta.

În Africa de Sud, Omicron a generat o creștere exponențială. În provincia din Africa de Sud, peste 60% dintre persoane trecuseră prin boală. Omicron poate să ocolească anticorpii. În 2-3 săptămâni vom afla dacă anticorpii pot neutraliza virusul. Omicron poate deveni tulpină dominantă. Vaccinarea protejează în continuare față de formele severe de boală.

Și persoanele trecute prin boală sau vaccinate vor răspândi virusul. Va fi nevoie de un alt set de măsuri. Nevaccinații sau cei care nu au fost expuși bolii vor avea risc de îmbolnăvire. De aceea trebuie accelerată campania de vaccinare”, a explicat Valeriu Gheorghiță, la un post de televiziune. 

Citeste si: Vestea tristă a dimineții. Din păcate, e vorba despre Camelia Mitoșeru...- bzi.ro

Valeriu Gheorghiță, despre cei trei români infectați cu Omicron

Coordonatul comapaniei de vaccinare atrage atenția asupra faptului că persoanele de pe continentul European sunt mult mai vulnerabile decât cei din Africa de Sud. Mai mult, Valeriu Gheorghiță susține că majoritatea infecțiilor vor fi provocate de Omicron, care va infecta în paralel cu Delta. 

Citeste si: Octavian Jurma, despre posibilitatea ca Omicron să producă un nou val pandemic în România, în perioada sărbătorilor de iarnă: "Luna decembrie va fi relativ liniștită"

„În România, avem de 3 cazuri de persoane care călătoriseră în Africa de Sud. Este o mare posibilitate să fie vorba de Omicron. Toate cele 3 persoane sunt vaccinate complet. Încurajăm transmiterea probelor tuturor persoanelor care au istoric de călătorie pe Sudul Africii.

Cei 3 sunt persoane tinere și vaccinate. Și focarul din Africa de Sud a fost la persoane tinere. Iar populația europeană este diferită față de cea din Africa de Sud. Populația europeană este mult mai vulnerabilă. În următoarele luni, 50% din infectări vor fi generate de Omicron.

Citeste si: Bilanț coronavirus, 6 decembrie 2021! Numărul cazurilor înregistrate în ultimele 24 de ore a ajuns la 800

Variantele Delta și Omicron vor circula împreună. Antiviralele autorizate de la Merk și Pfizer nu depind de mutații. Acum ne întrebăm dacă anticorpii monoclonali mai sunt eficienți. O variantă cu cât este mai contagioasă, cu atât atinge mai mulți vulnerabili.  Contagiunea duce la un număr mai mare de decese. Îngrijorarea tuturor țărilor este justificată”, a mai declarat Valeriu Gheorghiță.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe
Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies