Stiri

Veste bună pentru copii şi părinţi! Alocaţiile ar putea creşte! La cât ar trebui să ajungă anul viitor

Alocaţia pentru copii ar putea creşte în 2019, potrivit unui proiect de lege. Proiectul prevede creşterea Indicatorului Social de Referinţă, care stă la baza calculului alocaţiilor.

Distribuie pe:

Autor: A. I.

Potrivit proiectului, alocaţia va creşte cu 50% pentru copiii cu vârste cuprinse între 0-2 ani. Dacă în prezent alocaţia respectivă este de 200 de lei, aceasta va ajunge la 300 de lei dacă proiectul de lege va fi aprobat. În privinţa copiilor cu vârste între 2 şi 18 ani, alocaţia ar creşte cu 80%. Dacă în prezent alocaţia respectivă este de 88 de lei, de anul viitor aceasta ar urma să crească la 150 de lei.

Proiectul de lege, trimis la Consiliul Legislativ pe 18 septembrie, prevede ca de la 1 ianuarie 2019 alocaţiile să ajungă la următoarele procente din Indicatorul Social de Referinţă (ISR): 

- 0.6 ISR pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani (sau de până la 3 ani, în cazul copiilor cu handicap), începând cu 1 ianuarie 2019

- 0.3 ISR pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani, precum şi pentru tinerii prevăzuţi la art. 1 alin (3), începând cu 1 ianuarie 2019.

ISR are o valoare actuală de 500 de lei.

„România se află, din nefericire, pe ultimul loc în Uniunea Europeană în privinţa cuantumului alocaţiei pentru copii. Dacă in majoritatea acestor state alocaţia porneşte de la peste 100 de euro, în România copiii primesc echivalentul a 18 euro pentru fiecare copil, o sumă care nu acoperă decât într-o foarte mică măsură necesităţile unui copil”, şi-a explicat propunerea deputatul PNL Robert Sighiartau, iniţiatorul proiectului.