Veste bună pentru părinți! Se dau zile libere plătite pe durata suspendării cursurilor. Ce condiții speciale au cei de la MapN, MAI și Sănătate

Părinții care trebuie să rămână acasă cu copiii în perioada cursurilor online pot beneficia de zile libere plătite!

Autor: Cristina Ionela

In articol:

Guvernul a hotărât ca prin Ordonanţa 110/2021, pentru anul şcolar în curs să fie acordat acelaşi tip de sprijin pentru părinţi, cel care a fost în vigoare anul trecut, în contextul pandemiei de coronavirus. Astfel, conform autorităților române, angajatorul este obligat să acorde zile libere pe durata desfăşurării online a cursurilor doar unuia dintre părinţi.

Citeste si: Rămân sau nu închise școlile după vacanța de două săptămâni?! Raed Arafat, explicații: „Nu există nicio garanţie”

Această măsură este valabilă doar în cazul familiilor care au copii mai mici de 12 ani sau copii cu dizabilităţi de până la 26 de ani înscrişi într-o școală sau într-o unitate de educaţie timpurie antepreşcolară. Părintele nu trebuie să lucreze de acasă, asta pentru a putea fi acordate zilele libere. De asemenea, părintele sau reprezentantul legal al copilului cu handicap grav neşcolarizat şi părintele care are în îngrijire un adult cu grad de handicap grav care beneficiază de servicii de zi, a căror activitate a fost limitată sau suspendată din cauza pandemiei, beneficiază de zile libere plătite.

Citeste si: Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății, anunță noi restricții. Va fi instituită carantina pe timp de noapte pentru nevaccinați, iar nunțile și botezurile vor fi interzise

Citeste si: Vestea tristă a dimineții. Din păcate, Alexandru Arșinel...- bzi.ro

Nu are dreptul la zile libere plătite părintele, care se află în situaţiile următoare: în concediu pentru creşterea copilului, asistentul personal al unuia dintre copiii aflaţi în întreţinere, este în concediu fără plată sau de odihnă, are contractul de muncă suspendat ca urmare a întreruperii temporare a activităţii angajatorului şi nu realizează venituri impozabile.

Veste bună pentru părinți!

Veste bună pentru părinți!

[Sursa foto: PixaBay]

Câți bani primesc părinții, care rămân acasă cu copiii

Indemnizaţia pentru fiecare zi liberă acordată se plăteşte din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri şi cheltuieli al angajatorului şi este în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Indemnizaţia este în sumă brută şi este supusă impozitării şi plăţii contribuţiilor de asigurări sociale, de asigurări sociale de sănătate, precum şi plăţii contribuţiei asiguratorii pentru muncă, în condiţiile prevăzute de Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, pentru veniturile din salarii şi asimilate acestora.

Angajaţii sistemului naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională şi personalul din unităţile sanitare publice beneficiază de zilele libere prevăzute la art. 1, la cerere, numai cu aprobarea angajatorului. În situaţia în care angajatorul nu aprobă cererea de acordare a zilelor libere, părintele are dreptul la o majorare acordată suplimentar drepturilor salariale cuvenite, în cuantum de 75% din salariul de bază/salariul de funcţie/solda de funcţie corespunzătoare unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat

Vezi AICI întreg documentul.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Raed Arafat, despre cum putem învinge pandemia prin vaccinarea anti-COVID: „Nu ajungeam în această situație și nu erau necesare măsurile luate”

O profesoară a fost amenințată, după ce le-a predat elevilor o lecție despre vaccinarea anti-COVID! „M-au făcut în toate felurile”

Rămân sau nu închise școlile după vacanța de două săptămâni?! Raed Arafat, explicații: „Nu există nicio garanţie”

Atenție! Destinul tău în funcție de anul nașterii

Panică la nivel mondial! Nenorocirea care s-ar putea întâmpla pe 27 decembrie. S-a anunțat acum

SMILEY se desparte de Gina Pistol! A aflat ce a făcut aceasta ca să devină prezentatoare la Antena 1! ESTE SCANDAL IMENS!

Kamara îl spulberă pe Reghecampf. Dezvăluiri fără perdea despre iubita antrenorului și un apel urgent

EXCLUSIV | Kamara rupe tăcerea după apariția imaginilor cu amanta lui Reghecampf: ”Am avut noroc cu ea. A făcut să vorbească țara de noi”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies