Vești bune pentru timișoreni! Orașul va ieși din carantină începând de pe 1 aprilie. „Situaţia este în continuare serioasă”

Primăria din Timișoara a anunțat că începând cu 1 aprilie expiră carantina, iar oamenii nu vor mai avea nevoie de declarație pentru a ieși din case.

Timișoara
Timișoara [Sursa foto: PixaBay]
Autor: Madalina Kovacs

In articol:

Începând cu prima zi a lunii aprilie, Timișoara va ieși din carantină, la fel și comunele Ghiroda, Moșnița Nouă, Dumbrăvița și Giroc. Prefectul județului Timiș a transmis că măsura de prelungire a carantinei a fost supusă la vot și au fost 5 voturi pentru, 30 de voturi împotrivă și 3 abțineri, ceea ce însemnă că de mâine timișorenii nu vor mai avea nevoie de

declarație pe proprie răspundere pentru a ieși din casă. 

Timișoara iese oficial din carantină 

Deși s-a ridicat carantina timișorenii trebuie să respecte celelalte măsuri împortiva răspândirii coronavirusului deja în vigoare. Astfel, pentru că incidența cazurilor este mai mare de 7,5 la mia de locuitori,  oamenii vor trebui să fie în case până la ora 20:00, iar magazinele sunt deschide doar în intervalul orar 05:00 și 18:00. 

Prefectul face un apel către timișoreni pe care îi roagă să poate în permanență masca de protecție, să respecte distanțarea socială, dar și celelalte restricții în vigoare, pentru ca numărul cazurilor de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 să scadă. 

Citeste si: Klaus Iohannis, prima reacție după protestele împotriva restricțiilor: ”Aceste comportamente reprobabile nu reprezintă România”

Timișoara
Timișoara [Sursa foto: PixaBay]

„Astăzi, 31.03.2021 ora 24:00, expiră măsura carantinării zonale a municipiului Timișoara și a celor 4 comune periurbane Dumbrăvița, Moșnița Nouă, Ghiroda și Giroc.

Înainte de expirarea duratei măsurii de carantinare zonală, DSP trebuie să efectueze o analiză de risc și să propună prelungirea măsurii de carantinare zonală sau ridicarea acesteia. Această analiză de risc efectuată de către DSP, trebuie avizată de către INSP.

Dacă se propune ridicarea măsurii de carantinare zonală de către DSP și INSP avizează măsura de ridicare, carantina zonală încetează de drept la data expirării măsurii, nefiind necesar un vot în acest sens în cadrul CJSU.

Citeste si: Vestea tristă a dimineții. Din păcate, Alexandru Arșinel...- bzi.ro

DSP Timiș a efectuat analiza de risc pentru a stabili dacă se impune prelungirea măsurii de carantinare.

Analiza de risc efecuată de către DSP Timiș, propune ridicarea măsurii de carantinare zonală pentru cele 5 UAT-uri. INSP nu a avizat măsura de ridicare a carantinării zonale pentru cele 5 localități.

Având în vedere că INSP nu a avizat măsura ridicării carantinei zonale, în cadrul ședinței CJSU de astăzi, 31.03.2021, s-a supus la vot prelungirea sau neprelungirea măsurii de carantinare zonală.

În cadrul CJSU Timiș nu s-a aprobat prelungirea măsurii de carantinare zonală, fiind exprimate 5 voturi pentru, 30 împotrivă și 3 abțineri.

De această dată am votat împotriva prelungirii măsurii de carantinare zonală, însușindu-mi propunerea DSP Timiș, considerând că măsurile restrictive stabilite recent la nivel național pot fi suficiente în contextul actual, în aceste localități, dacă vor fi respectate de către cetățeni. Efectele carantinei se vor vedea cel mai probabil și în următoarele zile, deoarece este cunoscut că efectele unei măsuri de carantinare se văd în timp.

Trendul ascedent de la momentul intrării în carantină a fost mult încetinit și am ajuns pe un trend descrescător, fiind printre puținele județe din țară în această situație, în condițiile în care la nivel național a crescut mult numărul de cazuri de la data instituirii măsurii carantinării zonale pentru municipiul Timișoara și cele 4 localități.

În acest context, de mâine, 01.04.2021, începând cu ora 00:00, se ridică măsura carantinării zonele pe municipiul Timișoara și comunele Ghiroda, Moșnița Nouă, Dumbrăvița și Giroc.

În municipiul Timișoara programul cu publicul al operatorilor economici va fi între 05:00 și 18:00, pe toată durata săptămânii, iar după ora 20:00 se poate circula doar pentru excepțiile prevăzute în Hotărârea de Guvern.

În situația în care incidența cumulată la 14 zile devine mai mică sau egală cu 7/1000 de locuitori, se va reduce programul cu publicul al operatorilor economici doar vineri, sâmbătă și duminică la ora 18:00 și se va menține pentru aceste zile ora 20:00 ca oră limită pentru circulația fără declarație sau adeverință. În zilele de luni – joi, în situația în care incidența cumulată la 14 zile devine mai mică sau egală cu 7/1000 de locuitori, programul operatorilor economici se va prelungi până la ora 21:00, iar ora limită pentru circulația fără adeverință sau declarație va fi ora 22:00.

Am speranța că timișorenii și timișenii vor respecta restricțiile stabilite la nivel național și că vom putea continua scăderea ratei de infectare și fără prelungirea măsurii de carantinare. Organele abilitate vor verifica respectarea măsurilor în interiorul localităților, astfel că ridicarea carantinei nu poate conduce la o nerespectare a regulilor.

Sistemul medical este încă supus unor presiuni foarte mari din cauza cazurilor grave care au nevoie de îngrijiri, așadar, facem apel să vă îngrijiți atât pe dumneavoastră cât și pe cei dragi și programați-vă pentru vaccinare”, a explicat Zoltan Nemeth, prefectul județului Timiș.

Dominic Fritz: „Situația e în continuare serioasă”

Primarul orașului își dorește ca rata de infectare să scadă sub 7 la mia de locuitori și astfel să fie eliminate o parte dintre restricții. De asemenea, Dominic Fritz îi însemnă pe timișoreni să respecte măsurile de protecție pentru că doar într-un efort comun vor putea să scape de acest virus. 

Citeste si: Bilanț coronavirus, 30 martie 2021. Un nou record de pacienți internați la ATI. Câte cazuri noi de COVID-19 s-au înregistrat

„Trebuie să ne fie clar: situaţia este în continuare serioasă. Acum este absolut esenţial să nu aruncăm avansul pe care l-am făcut în ultimele săptămâni. Este, din păcate, în continuare nevoie de măsuri care să limiteze contactul fizic între oameni, pentru a încetini răspândirea virusului. Sper să cădem în curând şi sub rata de 7, pentru ca să se elimine unele din restricţii. Ştiu că nu a fost o perioadă uşoară pentru nimeni.

Mulţi dintre voi sunt, pe bună dreptate, supăraţi şi la limitele puterilor. Dar pentru binele vostru şi al celor din jur, aţi respectat regulile şi constrângerile, fie că aţi fost sau nu de acord cu ele. Iar pentru asta vă mulţumesc. Datorită vouă am reuşit să oprim creşterea. Depinde acum numai de noi, de solidaritatea şi conştiinţa noastră, să respectăm în continuare regulile sanitare. Şi sunt sigur că şi forţele de ordine se vor îngriji ca regulile să fie aplicate”, a spus Dominic Fritz, primarul orașului.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Două persoane și-au pierdut viața din cauza coronavirusului, deși au fost vaccinate cu prima doză împotriva infecției cu SARS-COV-2

Un bărbat al cărui tată a fost răpus de coronavirus, huiduit de protestatari: ”Acum două zile a murit tata de COVID-19 și voi protestați?!”

Se complică situația în procesul în care Arafat și Voiculescu sunt chemați să explice riscurile vaccinării anti-COVID! Dosarul, plimbat de la o instanță la alta! EXCLUSIV

Horoscop 23 Octombrie 2021: Vărsătorii au parte numai de succese, Gemenii ar trebui să fie atenți la starea lor de spirit

TOATĂ GERMANIA e în stare de șoc: Nimeni nu ar fi crezut așa ceva vreodată: SE VOR FRECA la ochi în curând

SMILEY se desparte de Gina Pistol! A aflat ce a făcut aceasta ca să devină prezentatoare la Antena 1! ESTE SCANDAL IMENS!

Trecerea la ora de iarnă în 2021. Un mare pericol amenință milioane de români

VIDEO | Doliu la Steaua! A murit unul dintre cei mai mari antrenori, vedetă și pe Netflix

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies