Vești proaste pentru șoferi. Ce document trebuie să aibă în permanență la ei. Amenzile pot ajunge la mii de lei

​În epoca internetului, polița RCA emisă în format electronic și transmisă pe e-mail nu este suficientă în cazul unui control în trafic.

Distribuie pe:

Autor: C.B.

  Vești proaste pentru șoferi. Ce document trebuie să aibă în permanență la ei. Amenzile pot ajunge la mii de lei
  Vești proaste pentru șoferi. Ce document trebuie să aibă în permanență la ei. Amenzile pot ajunge la mii de lei

Deși asigurarea RCA poate fi emisă online, polițiștii pot cere șoferilor contractul în format fizic pe hârtie și în original. Dacă documentul nu va fi prezentat fizic, cu semnătura și ștampilă în orginal pentru a putea fi valabil, conducătorii auto pot primi amenzi uriașe.


In articol:

  Sancțiunile pot ajunge la sume de până la 2000 de lei în cazul în care șoferii nu au asupra lor actul în original, ci îl transmit pe cel în format electronic.

  Proiectul a fost propus de un deputat, iar Poliția Română a acceptat propunerea acestuia, astfel că de acum pentru a se dovedi că totul este real și că a fost încheiată o poliță de asigurare RCA, șoferii nu vor mai putea să arate asigurarea online.

    Vești proaste pentru șoferi. Ce document trebuie să aibă în permanență la ei. Amenzile pot ajunge la mii de lei
    Vești proaste pentru șoferi. Ce document trebuie să aibă în permanență la ei. Amenzile pot ajunge la mii de lei

  Poliția Română a explicat pentru HotNews.ro că șoferii sunt obligați să dețină polița RCA în format fizic pe suport de hârtie, în original. 

  „Actul normativ care reglementează activitatea de asigurare pentru cazurile de răspundere civilă este Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie.

  Citeste si: Narcisa Guță, din nou în fața judecătorilor. De data asta cine o mai scapă? - evz.ro

  În conformitate cu prevederile art. 3 din actul normativ mai sus menționat, „persoanele fizice sau juridice care au în proprietate vehicule supuse înmatriculării sau înregistrării în România, precum şi tramvaie au obligaţia să se asigure pentru cazurile de răspundere civilă ca urmare a prejudiciilor produse prin accidente de vehicule în limitele teritoriale prevăzute la art. 2 pct. 18”.

  Citeste si: Guvernul a adoptat proiectul de lege privind carantina și izolarea. Anunțul făcut de șeful DSU, Raed Arafat: Termenii „carantină" și „izolare” au alte definiții

  Citeste si: Cutremurător! Doi copii din Iași dorm în sub cerul liber, pe malul lacului. Autoritățile pasează vina de la o instituție la alta

  Citeste si: Mama Andrei Volos, pune punctul pe i după despărțirea de Mocanu. Ce nu i-a plăcut la Bogdan: „El nu a știut să-ți ofere...”

  Asigurarea pentru cazurile de răspundere civilă se face prin contractul RCA, conform art. 2 pct. 13 din legea mai sus invocată, care reglementează contractul de asigurare de răspundere civilă auto obligatorie pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și de tramvaie, a cărui încheiere se constată prin polița de asigurare RCA, ca fiind documentul ce atestă existența asigurării de răspundere civilă pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule.

  Cu toate că încheierea contractului între asigurat și un asigurator RCA se poate realiza prin mijloace electronice, potrivit dispozițiilor art. 5 alin. (4) din Legea nr. 132/2017, dovada încheierii efective a acestuia se face prin documentul denumit poliță RCA, care așa cum prevede art. 2 pct. 21 reprezintă documentul prin care se constată încheierea contractului de asigurare RCA şi se atestă existenţa asigurării de răspundere civilă pentru prejudicii produse terţelor persoane prin accidente de vehicule şi de tramvaie.

  Art. 147 alin. (1) din Regulamentul de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1391/2006, cu modificările și completările ulterioare, prevede obligația conducătorului autovehiculului de a avea asupra sa actul de identitate, permisul de conducere, certificatul de înmatriculare sau de înregistrare şi, după caz, atestatul profesional, precum şi celelalte documente prevăzute de legislaţia în vigoare.

  În contextul celor mai sus menționate, din coroborarea normelor legale invocate, se stabilește obligativitatea deținerii în format fizic pe suport de hârtie, în original, a asigurării obligatorii pentru răspundere civilă în caz de pagube produse terților prin accidente de circulație, în circulația pe drumurile publice din România", a declarat pentru HotNews.ro Răzvan Rădoi, comisar-șef în Poliția Română.

   

  Galerie foto  Urmatorul articol
  Citește și:

  Florin Salam a intrat în atenția Poliției! Manelistul a cântat la un botez cu peste 300 de invitați

  Scădere a infectărilor de coronavirus: 250 de cazuri noi în ultimele 24 de ore. Bilanţul a ajuns la 29.223

  Tudorel Filimon, ”Nea Popa” din ”La Bloc”, veste cruntă la tribunal! Actorul a pierdut definitiv un proces cu miză financiară

  Clipe emoționante la botezul copilului Christinei Ich cu Alex Pițurcă. A luat microfonul în mână și i-a dedicat o melodie care l-a emoționat profund pe tătic

  Lovitură de teatru în cazul Caracal! Alexandra Măceșanu, răpită de un interlop apropiat Clanului Sportivilor? Dezvăluirile lui Gheorghe Dincă EXCLUSIV

  Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
  Cookies