Vezi povestea lui Paul Kovi, ungurul care l-a pacalit pe Nicolae Ceausescu si pe mai-marii PCR, obtinand o avere din publicarea unei carti de bucate traditionale

Paul Kovi (1924-1998), un maghiar care a facut facultatea la Cluj, a devenit unul dintre cei mai bogati newyorkezi dupa ce a avut abilitatea de a-l pacali pe Nicolae Ceausescu si pe reprezentatii Partidului Comunist Roman, cu care a negociat scrierea unei carti de bucate traditionale cu retete din Transilvania. Dupa ce le-a promis ca va publica selectia de retete doar in Romania, Kovi a vandut-o numai in Ungaria si SUA, obtinand o avere.

Distribuie pe:

fara descrierePaul Kovi, al treilea de la dreapta la stanga, in restaurantul sau din New YorkPaul Kovi s-a nascut intr-un sat situat la 70 de kilometri de Budapesta. A facut facultatea la Cluj si in 1947 a emigrat in Statele Unite ale Americii. Dupa cativa ani, lui Paul Kovi i-a venit o idee care avea sa-l imbogateasca.

Indragostit fiind de bucataria transilvaneana, Kovi a revenit in Romania in 1974 si a cerut aprobarea Partidului Comunist Roman sa intocmeasca o carte de bucate cu retete traditionale din zona Transilvaniei. "Imi venise ideea sa fac un fel de compilatie de retete din Transilvania. M-am dus in Romania si am inceput sa impart cadouri celor din guvernul comunist cu care am discutat. Le-am dat aparate de fotografiat, fonografe si magnetofoane. Mi-au promis ca vor reveni cu un raspuns", povestestea acesta intr-un interviu acordat pentru un ziar din Baltimore (SUA), in 1989. Raspunsul a venit destul de repede, dupa ce a fost consultat, spune Kovi, chiar Nicolae Ceausescu. "Mi-au dat voie, dar cu o singura conditie: cartea sa apara initial doar in Romania, iar apoi mi-au spus ca o pot traduce si in engleza, dar dupa cativa ani. Nu m-a deranjat cererea lor", spunea barbatul pentru publicatia americana.

fara descriereNicolae CeausescuA urmat o munca de documentare de 7 ani care a presupus citirea mai multor carti de bucate din bibliotecile si librariile din Cluj. Mai mult, ungurul a solicitat si ajutorul studentilor de la Universitatea din Cluj: "Le-am oferit cadouri tuturor studentilor care mi-au adus retete traditionale din Transilvania. Eu trebuia sa obtin aprobare in scris pentru fiecare biblioteca pe care o vizitam pentru studiu". Studentii clujeni s-au inghesuit sa vina cu retete aflate de la bunici sau gasite in alte carti.

fara descriereCoperta cartii care a aparut in SUADupa 7 ani de studiu aprofundat, in 1981 Paul Kovi s-a intors in Statele Unite ale Americii si, surpriza!, a publicat cartea de bucate in limba maghiara si doar pe teritoriul Ungariei, spre furia comunistilor romani. Cartea de bucate a avut un succes urias si s-a vandut ca painea calda. In 1986, Paul Kovi a tradus-o si in limba engleza si a scos-o la vanzare in SUA, unde s-a vandut in cateva sute de mii de exemplare, la un pret de 16 dolari pe bucata. "Nu a fost o munca de savant. Totul a presupus citirea a sute de carti, mii de retete, pentru a alege tot ce-i mai bun", a declarat Kovi, la lansarea cartii.

Din banii obtinuti din vanzarea cartii, Paul Kovi a renovat total restaurantul newyorkez "The Four Seasons", pe care l-a achizitionat impreuna cu un prieten si pe care l-a adus in elita localurilor americane. Restaurantul "The Four Seasons" exista si astazi in New York, devenit un adevarat brand printre americani. Paul Kovi a vandut restaurantul in 1995, iar 3 ani mai tarziu a decedat intr-un spital din New York. Cartea sa cu retete traditionale transilvanene inca se gaseste pentru achizitionare pe Amazon.com. Un exemplar folosit poate ajunge la 50 de dolari, in vreme ce unul in varianta republicare poate sa coste si 160 de dolari.

Galerie foto 
Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
P
Setari de confidentialitate