Viața Sfântului Haralambie. Ce minuni a făcut sfântul celebrat pe 10 februarie

Sfântul Haralambie este singurul sfânt care a trăit până la o vârstă înaintată. A murit la 113 ani, torturat și martirizat.

Sfantul Haralambie
Autor: Alexandra Nistor

In articol:

Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie a fost episcop în Cetatea Magneziei din Asia Mică, răspândind cu succes creștinismul în acele ținuturi și călăuzindu-i pe oameni pe calea mântuirii. A fost arestat din ordinul proconsulului Lucian al Magneziei, întrucțt credea în Hristos.

Refuzând închinarea la idoli, Haralambie a fost martirizat împreună cu mucenicii Porfirie și Vaptos și alte trei mucenițe, în anul 202. Prăznuirea sa în Biserica Ortodoxă se face la 10 februarie.

Viața Sfântului Haralambie

Sfântul Mucenic Haralambie s-a făcut vestit cu puterea credinței sale și cu râvna în pro­povăduirea lui Hristos. Vestea despre Hara­lambie a ajuns la urechile conducătorului cetății, Luchian, și a comandantului de armată Luciu, care l-au arestat pe sfânt și l-au dus să-l judece, însă el a mărturisit credința în Hristos, refuzând închinarea la idoli. În ciuda vârstei înaintate, aceștia l-au supus la tor­turi inimaginabile: i-au rupt trupul cu cârlige de fier și l-au jupuit de piele, în timp ce sfântul le mulțumea: „Vă mulțumesc, fraților, că strunjind trupul meu cel vechi și bătrân, m-ați înnoit, îm­bră­cându-mi sufletul cu haina cea nouă a sufe­rințelor pentru Hristos“.

Conducătorul cetății, Luchian, i-a spus despre cele întâmplate împăratului, care se afla atunci în Antiohia. Împăratul a or­donat să fie adus Sfântul Haralambie în Antio­hia.

Soldații i-au legat barba în jurul gâtului și l-au tras de ea pe drum. Apoi i-au înfipt un piron de fier în trup, dar împăratul nu s-a mulțumit cu atât și le-a cerut să-l chinuiască și mai mult, arzându-l încetul cu încetul. Dar Dumnezeu l-a ocrotit pe sfânt și a rămas nevătămat.

Citeste si: Minune într-o biserică! Milioane de oameni vizitează lăcașul de cult pentru a vedea fenomenul ieșit din comun. Imagini neobișnuite

Citeste si: Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce fostul iubit a confirmat despărțirea: „L-am prins la un party interesant cu domnișoare”- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

În cele din urmă, Sfântul Haralambie a fost condamnat la tăierea capului cu sabia.

În timpul rugăciunii dinainte de moarte, cerurile s-au des­chis și sfântul a văzut pe Mântuitorul și pe în­gerii Săi. Sfântul martir i-a cerut lui Dumnezeu să aibă grijă de locul unde vor rămâne moaștele sale, ca acel loc să nu sufere niciodată de foame sau boli, să aibă prosperitate, pace, abundență de roade, iar sufletele oamenilor să fie mântuite.

Minunile Sfântului Haralambie

Una dintre minuni s-a petrecut în anul 1943, în Filiatrá, în vremea crâncenei ocupații a Greciei de către germani. De la comandamentul militar german din Trípoli s-a ordonat guvernatorului german Kondau să incendieze orașul Filiatrá, să omoare un număr de notabilități ai orașului și să aresteze 1.500 de alți localnici, pe care să-i trimită în Germania Arhimandritul Theodoros Kotsákis i-a alertat pe toți locuitorii din Trípoli să facă rugăciune în aceea noapte la Sfântul Haralambie, patronul spiritual al satului Filiatrá, ca să-i izbăvească de această nenorocire. Sfântul le-a ascultat rugăciunea și în chip minunat i-a apărut noaptea în vis ofițerului Kondau. I s-a înfățișat ca un bătrân grav, măreț, purtând veșminte sfinte și barbă albă strălucitoare. Era un chip, pe care Kondau, protestant sau, mai degrabă, necredicios, nu-l mai văzuse niciodată în viață sa. Sfântul i-a spus să abandoneze ordinul.

Citeste si: Calendar Creștin Ortodox IANUARIE 2022. Sf. Trei Ierarhi, sărbătoare cu cruce roșie

Sfântul Haralambie este sărbătorit în multe regiuni ale Greciei, fiind ocrotitorul bolilor contagioase și, mai ales, a ciumei. De aceea, Sfântul este ilustrat în icoane, călcând peste ciumă, înfățișată ca o femeie hidoasă, care scoate fum pe gură. Sfântul i-a ajutat foarte mult pe fermieri, în vremea în care nu existau medici veterinari, iar boii erau de mare folos în gospodăria oamenilor. Sfântul este, de asemenea, protectorul tuturor animalelor. De aceea, păstorii din Creta îl rugau pe Sfântul Haralambie să le vindece animalele, atunci când acestea erau bolnave.

Unde se află moaștele Sfântului Haralambie

Capul Sfântului Haralambie se păstrează la Manastrirea „Sfântul Ștefan“ din Meteora. În biserica Mănăstirii Miclauseni, din Iași, se află moaștele a treizeci de sfinți, printre care și ale Sfântului Haralambie. Particele din moaștele sale sunt prezente la Mănăstirea Râșca, la Catedrala episcopală din Galați, la bisericile „Sfântul Dumitru“, „Sfinții Arhangheli“, „Sfântul Stelian“ din București.


Surse: doxologia.ro

Distribuie pe:
Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Calendar Creștin Ortodox, 9 februarie 2022. Canon de rugăciune către Sfântul Mucenic Nichifor

De ce luna februarie are 28 de zile? Lucruri mai puțin știute despre cea mai scurtă lună din calendar

20 de poezii haiku pentru amatorii acestui gen

Atenție! Ce se întâmplă cu zodiile de foc! Gemenii vor avea parte de schimbări la locul de muncă

România e direct vizată! Au lansat atacul deja. Vladimir Putin a dat ordinul

De ce e bine să ții un tub de pastă de dinți fără capac pe un raft din frigider: trucul care îți salvează frigiderul

„Putin, cea mai neinformată persoană”. Conflict în interiorul serviciilor secrete din Rusia

Doliu în fotbalul românesc! Fost câștigător al Cupei României! A evoluat în aceeași etapă pentru două echipe din Liga 1!

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies