VIDEO. Noi măsuri de relaxare, anunțate de Guvern. Ce vom avea voie să facem din 15 iunie?

Guvernul anunţă noi măsuri de relaxare a restricţiilor impuse în contextul pandemiei, începând cu 15 iunie.

VIDEO. Noi măsuri de relaxare a restricțiilor, începând cu data de 15 iunie. Guvernul a făcut anunțul
danca
Autor: O.N.

In articol:

VIDEO. Noi măsuri de relaxare a restricțiilor, începând cu data de 15 iunie. Guvernul a făcut anunțul
danca

Şeful Cancelariei premierului Ionel Dancă anunţă noi măsuri de relaxare valabile de la 15 iunie, referioare la călătorii, evenimentele private, reluarea activităţii mall-urilor.

Noi măsuri de relaxare din 15 iunie

Vor fi exceptate de la măsura de carantinare/izolare persoanele sosite din ţările stabilite pe baza analizei efectuate de Institutul Naţional de Sănătate Publică, aprobate prin hotărâre a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

Persoanele care vin în România din ţările care fac obiectul excepţiei de la carantinare/izolare, dar care, înaintea plecării din ţara respectivă, nu au stat cel puţin 14 zile pe teritoriul acesteia, intră în carantină/izolare la locuinţa/ locaţia declarată, împreună cu colocatarii, inclusiv familia/aparţinătorii, după caz.

Citeste si: Plușica, tu ești? Raluca Marina de la Puterea dragostei a slăbit spectaculos. Fanii au crezut că nu e ea în poză

Citeste si: Gestul neașteptat făcut de vloggerul Colo față de iubita lui, după ce a scăpat din arest! Primele declarații ale Alexandrei despre scandalul minorelor

Citeste si: Hamude de la Puterea dragostei, în lacrimi! ”A plecat prea repede într-o lume mai bună...”! Fostul concurent de la Puterea dragostei este devastat după ce a aflat vestea

Evenimentele private în spaţii închise se pot organiza cu participarea unui număr maxim de 20 persoane. Evenimentele private în spaţii deschise se pot organiza cu participarea unui număr maxim de 50 persoane.

Se reiau activităţile în mall-uri, cu excepţia restaurantelor, cinematografelor şi a locurilor de joacă.

”A fost Introdusă posibilitatea exceptării de la măsura izolării sau carantinării a persoanelor care se întorc din ţările exceptate de la această măsură.

Vorbim despre ţări care, în baza unor criterii de evaluare recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi recomandate, de asemenea, de oficiile de europene în acest sens, Institutul Naţional de Sănătate Publică, în baza acestor criterii, va face o evaluare cu privire la riscurile de răspândire a infecţiilor cu coronavirus în mai multe ţări.

În funcţie de rezultatul acestei evaluări, o parte dintre ţările care au un coeficient mai mic de cinci cazuri noi în medie în ultimele 14 zile la 1 milion de locuitori vor putea fi exceptate de la obligativitatea instituirii

măsurii de carantină sau izolare la domiciliu pentru persoanele care vin din aceste ţări. Astfel, persoanele care au stat mai mult de 14 zile cumulativ într-una dintre aceste ţări exceptate vor fi la rândul lor exceptate de măsura carantinării şi izolării la domiciliu.

Această măsură va permite, practic, românilor să călătorească în ţări considerate cu un risc scăzut de răspândire a infecţiilor cu coronavirus, ţări precum Grecia, Bulgaria, Austria, care vor fi decise în baza evaluării făcute de Institutul Naţional de Sănătate Publică”, a precizat Dancă.

De asemenea, vor fi reluate zborurile spre şi dinspre statele respective, în măsura în care aceste zone nu mai prezintă un risc de răspândire a infecţiilor cu coronavirus.

Alte categorii de activităţi care vor fi reluate începând cu 15 iunie sunt, condorm şefului Cancelariei premierului, activităţile recreative şi sportive care vor avea posibilitatea unui număr de participanţi de cel mult şase persoane, faţă de prevederea anterioară de trei persoane.

”Practic, se dublează numărul persoanelor în grup care participă la activităţi recreative şi sportive”, a explicat Dancă.

Citeste si: Alina Sorescu a aflat verdictul in procesul cu Alexandru Ciucu! La cine vor ramane fetitele- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

”Evenimentele private în spaţii închise se vor putea desfăşura cu participarea a cel mult 20 de persoane, iar în spaţii deschise, cu participarea a cel mult 50 de persoane. Se vor relua, începând cu data de 15 iunie -  aşa cum, de altfel, a fost discutat cu reprezentanţii industriei de retail-, activităţile în centre comerciale, în mall-uri. Începând cu data de 15 iunie, va fi permisă activitatea operatorilor economici în aceste centre comerciale, cu excepţia restaurantelor, cafenelelor, sălilor de joc sau cinematografelor. Vor fi reluate activităţile de administrare a ştrandurilor şi piscinelor exterioare, precum şi activităţile în sălile de sport şi fitness şi tratament balnear”, a mai anunţat el.

De asemenea, începând cu 15 iunie, ca urmare a faptului că perioada cursurilor şcolare se încheie, părinţii vor avea posibilitatea să ducă copiii la creşe grădiniţe şi after school-uri, indiferent că acestea sunt de stat sau privat.

”Sigur că, în cazul creşelor, grădiniţelor de stat, acestea sunt la nivelul deciziei autorităţilor locale, iar recomandarea noastră este ca aceste activităţi să fie reluate cu păstrarea regulilor de protecţie sanitară, distanţare socială”, a subliniat Ionel Dancă.
”În funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice, guvernul va analiza şi alte măsuri de relaxare pe perioada stării de alertă, într-un proces gradual de ridicare a restricţiilor, care să permită românilor revenirea la normalitate, însă cu un apel pentru toţi, la prudenţă şi responsabilitate”, a adăugat el.

De altfel, premierul Ludovic Orban a declarat încp de joi că s-a decis ca din 15 iunie să se renunţe la izolarea la domiciliu pentru persoanele care vin din ţări cu număr mic de cazuri, dând exemplul Austriei,Greciei şi Bulgariei. Mecanismul de evaluare va fi stabilit de către Institutul Naţional de Sănătate Publică. De asemenea, premierul a explicat că se vor deschide mall-urile.

Textul integral al Hotărârii adoptate de către CNSU cu noile măsuri de relaxare

HOTĂRÂRE NR 28 din 11.06.2020 privind propunerea unor măsuri de relaxare necesare în contextul epidemiologic actual, aplicabile începând cu data de 15.06.2020

Luând în considerare contextul epidemiologic actual, caracterizat de o scădere a incidenţei numărului de cazuri confirmate pe teritoriul naţional, respectiv de o menţinere relativ constantă, la o valoare aproximativă de  2%, a  indicelui de confirmare, calculat prin raportarea numărului de teste pozitive la numărul total de teste efectuate,

în condiţiile în care stocurile de materiale şi echipamente medicale sunt suficiente pentru asigurarea capacităţii de gestionare a cazurilor confirmate la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale şi a sistemului sanitar,

având în vedere necesitatea de creare a condiţiilor socio-economice necesare relansării graduale a economiei naţionale, concomitent cu menţinerea unui nivel de alertă adecvat la nivelul componentelor Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă,

în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (1) lit. c) şi d) şi art. 8' din OUG. nr. 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, cu modificările şi completările ulterioare, în temeiul prevederilor art. 71 din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, ale art. 20 lit. I) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 15/2005, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 2 şi art. 4 din Hotărârea Guvernului nr. 94/2014 privind organizarea, funcţionarea şi componenţa Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă,

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă adoptă prezenta HOTĂRÂRE:

Art.1  Se exceptează de la măsura de carantinare/izolare persoanele sosite din ţările stabilite pe baza analizei efectuate de Institutul Naţional de Sănătate Publică, aprobate prin hotărâre a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

(2) Persoanele care vin în România din ţările care fac obiectul excepţiei de la carantinare/izolare prevăzută la alin. (1), dar care, înaintea plecării din ţara respectivă, nu au stat cel puţin 14 zile pe teritoriul acesteia intră în carantină/izolare la locuinţa/ locaţia declarată, împreună cu colocatarii, inclusiv familia/aparţinătorii, după caz.

(3) Persoanele care fie au plecat din România şi petrec o perioadă mai scurtă de 14 zile în altă ţară exceptată de la măsura carantinării/izolării, fie au petrecut o perioadă de cel puţin 14 zile cumulativ în ţări exceptate de măsura carantinării/izolării nu intră în carantină/izolare la intrarea în România.

Art.2 Se exceptează de la măsura izolării/carantinării persoanele care intră în România pentru prestarea de activităţi medicale.

Art.3 Se măreşte la 6 numărul de persoane care nu locuiesc împreună şi care pot participa la activităţi recreative şi sportive desfăşurate în aer liber, respectiv ciclism, drumeţii, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare, pescuit şi alte activităţi recreative şi sportive desfăşurate în aer liber, în condiţiile stabilite prin ordin comun al ministrului sănătăţii, după caz, cu ministrul tineretului şi sportului, ministrul mediului, apelor şi pădurilor sau ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale.

Art.4  (1) Evenimentele private în spaţii închise se pot organiza cu participarea unui număr maxim de 20 persoane.

(2) Evenimentele private în spaţii deschise se pot organiza cu participarea unui număr maxim de 50 persoane.

Art.5  Se măreşte la 6 numărul de persoane care nu aparţin aceleiaşi familii şi pot circula ori forma grupuri pietonale.

Art.6  Se pot relua zborurile către şi din ţările pentru care persoanele care sosesc în România sunt exceptate de la măsura de carantină/ izolare, stabilite de Institutul Naţional de Sănătate Publică şi aprobate de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

Art.7 (1) Se reiau activităţile de comercializare cu amănuntul a produselor şi serviciilor în centrele comerciale în care îşi desfăşoară activitatea mai mulţi operatori economici.

(2) În interiorul centrelor comerciale prevăzute la alin. (1), nu se permite:

a) activitatea restaurantelor, cafenelelor sau altor asemenea localuri publice, cu excepţia celor dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu asigurarea unei distanţe minime de 2 metri între mese şi cel mult 4 persoane care nu sunt membri ai aceleiaşi familii la o masă.

b) exploatarea locurilor de joacă, a sălilor de jocuri şi a cinematografelor.

Art.8 Se instituie obligaţia operatorilor economici care desfăşoară  activităţi de jocuri de noroc îngrijire personală, primire turistică cu funcţiuni de cazare, precum şi activităţi de lucru în birouri cu spaţii comune în sistem deschis, de a respecta normele de prevenire stabilite prin ordin comun al ministrului economiei, energiei şi mediului de afaceri şi al ministrului sănătăţii.

Art.9 Se reia activitatea operatorilor economici care desfăşoară activităţi de administrare a  ştrandurilor exterioare, a piscinelor exterioare sau sălilor de sport/fitness, cu obligaţia respectării normelor de prevenire stabilite prin ordin comun al ministrului tineretului şi sportului şi al ministrului sănătăţii, în baza căruia îşi pot desfăşura activităţile.

Art.10 Se reia activitatea operatorilor economici care desfăşoară activităţi de  tratament balnear,  cu obligaţia respectării normelor de prevenire stabilite prin ordin al ministrului sănătăţii.

Art.11 Se permite desfăşurarea activităţilor în  creşe, grădiniţe şi after-school pe perioada vacanţei de vară, în condiţiile stabilite prin ordin comun al ministrului educaţiei şi cercetării, al ministrului sănătăţii şi al ministrului muncii şi protecţiei sociale.

Art.12 Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, pentru punere în aplicare prin ordine şi acte administrative ale conducătorilor acestora

Distribuie pe:
Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Se împacă? Bianca Drăgușanu, mesaj subtil pentru Alex Bodi: „Normal că ți-e dor...”. Cum va reacționa Daria când va afla?

Maia Morgenstern e mai bogată ca niciodată! În conturile actriței sunt peste 400.000 de euro, iar veniturile lunare au ajuns la 15.000 de euro!

Fosta soție a lui Reghecampf nu își poate uita fetița care a murit la doar 13 luni, din cauza unei malformații la inimă! Vezi mesajul cutremurător al Marianei, în ziua în care...

4 nativi se vor îndrepta către o nouă etapă în viața lor! Scorpionii vor schimba locul de muncă

Bomba zilei în Europa! S-a aflat ce vrea să facă Uniunea Europeană (SURSE)

L-a dat deja uitării? Alina Sorescu, surprinsă în compania unui artist cunoscut din România după anunțul divorțului de Alexandru Ciucu

Avertisment pentru cei care au fost diagnosticați cu diabet de tip 2 în ultimul an

Doliu în fotbalul românesc! Fost câștigător al Cupei României! A evoluat în aceeași etapă pentru două echipe din Liga 1!

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies