VIDEO Parada 1 Decembrie 2020. Cum s-a desfășurat ceremonia de Ziua Națională a României de la Arcul de Triumf

Pandemia de coronavirus a pus pe butuci parada militară de 1 Decembrie 2020.

Autor: Loredana Dobre

In articol:

Ziua Națională a României va fi celebrată diferit anul acesta, din cauza noului coronavirus. În contextul pandemiei care a îngenuncheat lumea întreagă, ceremonia de 1 Decembrie nu va arăta ca în anii precedenți.

Parada 1 Decembrie 2020, închisă publicului

Fără paradă militară anul acesta. Ziua Națională a României a fost sărbătorită în liniște, fără spectatori. Pandemia de coronavirus a pus în dificultate lumea întreagă. Românii însă au suferit astăzi cu precădere pentru că nu au putut dansa o horă românească, nu s-au putut ține de mâini și nu au avut posibilitatea să cânte imnul la unison.

Chiar și în aceste condiții, data de 1 Decembrie nu a trecut fără să fie celebrată, deși la scară mai mică. Mai mulți oficiali au ieșit în Piața Arcului de Triumf, unde au ascultat imnul și au ținut un moment de reculegere pentru eroii căzuți în luptă. 

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că parada militară, care avea loc în fiecare an la Arcul de Triumf, va fi restrânsă și fără participarea publicului larg, pentru a combate răspândirea noului virus.

”Vreau să mă refer și la un alt subiect, care este deja pe agenda publică, și anume celebrarea Zilei Naționale. În acest an, vom onora curajul și sacrificiile înaintașilor noștri făcând noi înșine sacrificiul de a renunța la bucuria participării împreună la manifestările publice tradiționale.

Citeste si: Luiza Melencu, găsită moartă- bzi.ro

Însă, cu siguranță, vom fi împreună în spirit, ca o națiune puternică, mereu unită și solidară atunci când în joc este chiar salvarea țării noastre.

Din acest motiv, am decis ca ceremonia care avea loc în fiecare an la Arcul de Triumf să fie una extrem de restrânsă, la care sunt invitaţi ambasadori străini, medici şi personal medical”, a declarat președintele Klaus Iohannis, într-o conferinţă de presă.

Șeful statului a precizat că autoritățile respectă astfel recomandările experților și subliniază faptul că de 1 Decembrie 2020 nu va fi o paradă militară așa cum erau românii obișnuiți în anii trecuți. ” Va fi, aşadar, o ceremonie scurtă, fără paradă militară şi, din păcate, fără participarea publicului larg. Recomandarea experţilor este de a renunţa la orice fel de reuniuni şi întâlniri publice sau private, fiindcă acestea accelerează răspândirea virusului. Sunt recomandări pe care vă îndemn să le respectăm inclusiv de 1 Decembrie”, a transmis președintele României.

Parada de 1 Decembrie, atipică

Potrivit unei decizii aprobate de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, ceremoniile dedicate Zilei Naționale a României se vor desfășura în acest an fără participarea publicului și vor dura maximum o oră.

”Se propune aprobarea organizării ceremoniilor oficiale dedicate Zilei Naționale a României în piața Arcului de Triumf din municipiul București, cu participarea a cel mult 400 de persoane, precum și în municipiile reședință de județ, cu participarea a cel mult 100 de persoane, fără participarea publicului”
, se arată în decizie.

Reguli pentru participanții la parada de 1 Decembrie

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a precizat care sunt condițiile pentru oamenii care participă la ceremonie. Astfel că, toți participanții trebuie să poarte masca de protecție astfel încât să acopere nasul şi gura.

De asemenea, este obligatorie dezinfectarea mâinilor pentru toate persoanele care sosesc în spațiul delimitat în care se desfășoară ceremonia. Menținerea distanței fizice de minimum un metru între participanți şi asigurarea unei suprafețe de minimum 4 mp/persoană, acolo unde este posibil, precum și delimitarea prin semne vizibile a perimetrului sunt alte reguli esențiale.

Citeste si: 1 decembrie 2020: Programul marilor magazine. Orarul de funcționare de Ziua Nationala a României

Cu toții trebuie să respecte regulile de igienă colectivă şi individuală pentru prevenirea contaminării şi limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2. Autoritățile vor stabili un triaj pentru toate persoanele care intră/sosesc în spațiul în care se desfășoară ceremonia. Totul va dura maximum o oră, se mai arată în decizia CNSU.

Parada 1 decembrie 2020
Parada 1 decembrie 2020 - Klaus Iohannis[Sursa foto: Shutterstock]

Cum se va desfășura ceremonia de 1 Decembrie, în Capitală

Ministerul Apărării a anunțat că ceremonia va începe la ora 11:00 dimineața, în Piaţa Arcul de Triumf.  ” Doar circa 150 de militari din Ministerul Apărării Naţionale vor participa marți, 1 Decembrie, începând cu ora 11.00, la ceremonia oficială în format restrâns, în Piaţa Arcul de Triumf, din Bucureşti”, a anunțat Ministerul Apărării.

Citeste si: Ce sarbatorim de 1 decembrie. Semnificația istorică a acestei zile importante

Pe parcursul ceremoniei va fi ținut un moment de reculegere în memoria eroilor români căzuți pe câmpurile de luptă pentru reîntregirea neamului românesc și vor fi trase 21 de salve de tun.

Președintele României, Klaus Iohannis, va depune o coroană de flori și va susține o alocuțiune. Evenimentul va putea fi urmărit și online, accesând pagina oficială de Facebook a Ministerului Apărării Naționale: https://www.facebook.com/mapn.ro/.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Ce părere are Oana Zăvoranu despre piesele de dragoste pe care i le-a dedicat Pepe

Alexia Eram este geloasă atunci când fanele se apropie de Mario Fresh. Ce a declarat artistul

Daria Radionova, prima reacție după conferința de presă a avocatului lui Alex Bodi

Horoscop 7 Martie 2021: Este o perioada cu suisuri si coborasuri

Revenim la NORMALITATE. Premierul tocmai a dat cea mai bună veste pentru România!

De nerecunoscut! Cum arată Denise Rifai, fără pic de machiaj? Replica virală a unui fan: „Te rog nu-ți mai tugui buzele. Arata…”

Intrăm într-o nouă era. Ne vom vaccina în fiecare an? Care este explicația

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies