Vrei zapada de Craciun? Uite unde poti schia in Romania

Turiştii pot schia în condiţii bune la Sinaia, unde pârtiile de mare altitudine sunt acoperite cu zăpadă naturală, dar şi la Azuga, unde au fost pornite tunurile de zăpadă pe pârtiile pentru începători, precum şi la Poiana Braşov, stratul de zăpadă măsurând aproximativ 40 de centimetri.

novalue
Autor: I.M.D.

În staţiunea Sinaia de pe Valea Prahovei, iubitorii sporturilor de iarnă au la dispoziţie pârtiile de mare altitudine din Valea Dorului şi Valea Soarelui, situate la peste 2.000 de metri altitudine. În Valea Dorului şi Valea Soarelui a nins, iar pârtiile sunt acoperite cu un strat de zăpadă naturală care măsoară aproximativ jumătate de metru.

La Azuga se schiază pe două pârtii pentru începători, dar şi pe o porţiune din golul alpin Sorica, unde stratul de zăpadă naturală atinge 40 de centimetri.

Astfel, se schiază pe pârtia Cazacu şcoală, care are o lungime de 120 de metri, şi Cazacu începători, cu o lungime de 350 de metri, ambele pârtii fiind acoperite cu un strat de 20-25 de centimetri de zăpadă artificială.

În staţiunea Buşteni nu se schiază, însă turiştii se pot distra în parcul de la baza domeniului schiabil al staţiunii.

”Pârtia Kalinderu este pregătită din punct de vedere tehnic, dar din cauza temperaturilor ridicate nu avem zăpadă. În schimb este deschis fun-park-ul”, a declarat administratorul pârtiei, Mihai Dobre.

Începând de marţi, braşovenii şi turiştii pot schia în Poiana Braşov, în partea superioara a Masivului Postăvarul, unde starea pârtiilor este bună, iar stratul de zăpadă măsoară aproximativ 40 de centimetri, cea mai mare parte fiind zăpadă artificială.

Pentru ca pârtiile să fie practicabile în partea superioară a masivului, s-au utilizat aproximativ 32.000 de metri cubi de apă din lacul artificial situat pe platoul Ruia pentru producerea de zăpadă artificială.


"În acest moment, în lacul de acumulare sunt aproximativ 115.000 metri cubi de apă, dintr-un total de 140.000 metri cubi. În funcţie de condiţiile meteo, se va continua înzăpezirea artificială în partea superioară şi, dacă este posibil, în partea inferioară a masivului. Sistemul de înzăpezire cu lăncii funcţionează la temperaturi de -4 grade Celsius, iar tunurile la -2 grade Celsius“, a spus Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov.


În prezent, sunt funcţionale patru instalaţii pe cablu: telecabina Kanzel, telegondola, telescaunul Ruia şi teleschi Ruia.

Tarifele pe transportul pe cablu au rămas aceleaşi ca în ultimii patru ani. O urcare sau o coborâre cu telecabinele din Poiana Braşov costă 20 de lei pentru adulţi şi 10 lei pentru copiii între 6 şi 12 ani. Urcarea şi coborârea costă 35 de lei pentru adulţi şi 17 lei pentru copii.
În ceea ce priveşte accesul pe puncte la telecabine, telegondolă, telescaune şi teleschiuri, cea mai ieftină cartelă, de 6 puncte, costă 30 de lei pentru adulţi şi 15 lei pentru copii, iar cea mai scumpă, cu 240 puncte, costă 530 de lei pentru adulţi şi 290 de lei pentru copii.

De asemenea, iubitorii sporturilor de iarnă pot opta şi pentru abonamente la transportul pe cablu, care diferă în funcţie de ore, preţul încadrându-se între 60 şi 100 de lei. Pe zile, un abonament de o zi cu urcări nelimitate costă 140 de lei (80 de lei pentru copii), iar pentru 10 zile din sezon, consecutive sau nu, 1.000 de lei (600 de lei pentru copii). Cele mai aglomerate pârtii din Poiana Braşov sunt Bradul, Lupului, Drumul Roşu şi Sulinar. Schiorii începători pot folosi pârtia Bradul, care are o lungime de 430 de metri. Pârtiile cu dificultate medie sunt Drumul Roşu (4.725 metri) şi Sulinar (2.820 de metri), iar cele destinate schiorilor cu experienţă sunt pârtiile Lupului (2.605 metri), Subteleferic (2.200 de metri) şi Kanzel (297 metri). Pârtiile din Poiana Braşov au, în prezent, o lungime totală de 24 de kilometri şi se întind pe o suprafaţă de 85 de hectare.

La Poiana Braşov a fost deschis, marţi, Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică (CNIPT), în urma unui proiect cu fonduri europene, în valoare de aproape 500.000 de lei. Tot în cadrul proiectului a fost realizat şi site-ul de promovare şi informare al CNIPT, care cuprinde o bază de date cu informaţii despre Poiana Braşov: structuri de primire turistice (hoteluri, moteluri, pensiuni, vile, campinguri), atracţii turistice, hărţi şi trasee turistice, căi de acces, evenimente, adrese utile, informaţii utile, în limbile română, engleză, franceză şi germană.

Turiştii care aleg să petreacă sărbătorile pe Valea Prahovei pot opta, de Crăciun, între o pensiune unde plătesc 40 de lei pe noapte de persoană pentru o cameră triplă sau hoteluri cu oferte care ajung până la 750 de lei de persoană. De Revelion, preţurile sunt duble sau chiar triple.

Citeste si: De ce s-au despărțit Cristina Belciu de Cristian Boureanu: „E ceva ce nicio femeie nu ar trebui să accepte”- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

Distribuie pe:
Galerie foto 
Abonează-te pe

Citește și:

Românii, campioni la risipă! În timp ce unii o aruncă la gunoi, alții își cumpără mâncarea "pe caiet"! Economiștii atrag atenția: "Cumpătarea e considerată...

Noi schimbări în Codul Rutier! Titi Aur a explicat care sunt categoriile de șoferi ce produc cele mai multe accidente din România | EXCLUSIV

Ce este variola maimuțelor și ce simptome apar la pacienții care au luat boala. Medicul Virgil Musta explică cum apar aceste boli în Europa | EXCLUSIV

Atenție! Ce se întâmplă cu zodiile de foc! Gemenii vor avea parte de schimbări la locul de muncă

Se întâmplă lângă graniţa cu România! Vladimir Putin a dat ORDIN. Rusia e pregătită

Iulia Vântur a îmbrăcat rochia de mireasă: „O să vă ținem la curent”

Experții dezvăluie ce se întâmplă când mori. „Creaturi teribile” până la teoria nebunească deja vu

Doliu în fotbalul românesc! Fost câștigător al Cupei României! A evoluat în aceeași etapă pentru două echipe din Liga 1!

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies