Vremea generează alertă în România. Cod de ultimă oră emis de ANM

ANM vine cu noi informații despre vremea din România. Meteorologii au declanșat codul portocaliu de caniculă

Distribuie pe:

Autor: D.A.

Vremea generează alertă în România. Cod de ultimă oră emis de ANM


In articol:

Vremea în România continuă să fie la extreme. După o perioadă în care frigul, inundațiile, grindina și vijeliile au făcut probleme majore, a venit rândul căldurii să își intre în rol. 

Codul portocaliu emis de ANM este valabil în sudul și estul țării până mâine. Sunt în vigoare și două avertizări de vreme rea, pentru județele din vestul țării, tot până mâine.

Pentru județele din vestul țării, în intervalul marți ora 18 – miercuri ora 6 este valabil un Cod Portocaliu de furtună.

În județele Timiș, Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Caraș-Severin, precum și în zona de munte a județelor Hunedoara, Alba și Cluj vor fi intervale cu intensificări puternice ale vântului (rafale de 80…90 km/h), vijelii, frecvente descărcări electrice și grindină

Unde se înrăutățește vremea. S-a instaurat și codul galben

Tot în vest, un Cod Galben de vreme rea este valabil de astăzi de la ora 15, până mâine la ora 6. ANM anunță descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii. Cantitățile de apă vor depăși, pe arii restrânse, și 50 de litri pe metru pătrat.

Vremea generează alertă în România. Cod de ultimă oră emis de ANM

Nu este singurul cod de instabilitate atmosferică emis astăzi. Vestul, centrul, nordul ţării dar şi zona de munte se vor afla sub Cod galben de instabilitate atmosferică vineri şi sâmbătă, potrivit altei atenţionări emise de ANM.

În intervalul 3 iulie, ora 06:00 – 4 iulie, ora 10:00, în aceste zone vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torenţiale, grindină şi vijelii. Cantităţile de apă vor depăşi 25 – 30 litri/mp şi pe arii restrânse 40 – 60 litri/mp.

Potrivit ANM, instabilitatea atmosferică se va menţine accentuată şi în următoarele zile îndeosebi în vestul, sud-vestul, centrul şi nordul teritoriului.

Vor fi atinse temperaturi de 37 de grade

Totuşi, anumite zone din ţară se vor confrunta cu alte probleme: temperaturile caniculare. ANM a emis, joi, prima atenţionare Cod galben de caniculă din acest an, valabilă atât joi cât şi vineri în Oltenia, Muntenia, vestul Dobrogei şi în sudul şi centrul Moldovei.

Temperaturile maxime vor atinge frecvent 35 – 36 de grade Celsius şi izolat 37 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi depăşi uşor pragul critic de 80 de unităţi, astfel că disconfortul termic va fi accentuat.

Vremea generează alertă în România. Cod de ultimă oră emis de ANM

Vremea atinge un indice critic

Atenţionarea vizează judeţele Iaşi, Bacău (parţial), Vaslui, Vrancea (parţial), Galaţi, Buzău, Brăila, Tulcea şi Constanţa (parţial), Ialomiţa, Călăraşi, Prahova, Giurgiu, Dâmboviţa, Teleorman, Argeş, Vâlcea, Gorj şi Mehedinţi (parţial), Dolj, Olt, Ilfov şi Municipiul Bucureşti.

Meteorologii notează, de asemenea, că indicele temperatură umezeală (ITU) va atinge pragul critic de 80 de unităţi pe arii restrânse şi în restul zonelor de câmpie şi podiş. În sud-estul teritoriului vremea se va menţine caniculară şi la finalul săptămânii.

Galerie foto 
Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate