Zeci de persoane, printre care 14 copii, izolați la o cabană de pe Transfăgărășan, în urma unei avalanșe. Încercarea disperată a salvamontiștilor de a-i salva: ”O să dureze câteva ore”

Actualitate

Zeci de persoane, printre care 14 copii, izolați la o cabană de pe Transfăgărășan, în urma unei avalanșe. Încercarea disperată a salvamontiștilor de a-i salva: ”O să dureze câteva ore”

Zeci de persoane sunt acum blocate la o cabană din Făgăraș, în urma declanșării unei avalanșe.

În cursul nopții de sâmbătă spre duminică, cabana Capra din Făgăraș a fost lovită de o avalanșă puternică, care a curs pe vâlcelul ce coboară dinspre Cota 2000 (Căldarea Berbecilor).

În urma fenomenului meteo, 60 de persoane au rămas blocate la cabana, printre care se numără 14 copii, însă, din fericire, nimeni nu a fost rănit.

Citește și: Doi dintre salvamontistii surprinsi de avalansa din muntii Calimani au fost gasiti in viata

Avalanșă în Făgăraș

Zeci de persoane, printre care 14 copii, izolați la o cabană de pe Transfăgărășan, în urma unei avalanșe

[Sursa foto: Facebook ]

60 de oameni au fost prinși de o avalanșă în vârf de munte

De asemenea, conform imaginilor urcate pe rețelele de socializare de către Radu Hera, un roman pasionat de schi și drumeții, avalanșa a creat și pagube însemnate, atât construcției, zăpada intrând pe ferestre chiar și în interior, cât și autoturismelor aflate în parcarea din fața cabanei.

„O avalanță de mari dimensiuni a lovit cabana Capra și parcarea din fața cabanei.

Nu sunt victime, dar sunt pagube materiale atât la cabana, precum și mai multe mașini avariate”
, potrivit paginii de Facebook Avalanșe în Carpați.

De altfel, în urma declanșării avalanșei, autoritățile au declarat că au început deja procedurile de evacuare a zecilor de persoane aflate în interiorul cabanei, cu ajutorul a două șenilate de la ISU Vâlcea și ISU Olt și un UTV de la ISU Dâmbovița, menționând, însă, că totul va dura chiar și câteva ore.

Însă, în tot acest timp, cei prinși în vârf de munte sunt în siguranță, căci au unde să se adăpostească, cabana nefiind distrusă în totalitate.

"Nu sunt în niciun fel de pericol. Cabana are încălzire, are tot ce-i trebuie. Este un hotel, nu este o căsuță. O să trebuiască să aștepte să putem să-i să ajungem la ei cu utilaje. O să dureze câteva ore", a afirmat Ion Sănduloiu, Salvamont Argeș, conform Antena3.ro.

Citește și: Tatal alpinistei Dor Geta Popescu, moarta in Retezat in urma cu 6 luni, isi petrece timpul pe munte! Cum arata acum barbatul, ranit si el in avalansa care i-a ucis copila FOTO

Citeste si: Tavi Colen, mărturisiri despre situația financiară după ce a plecat din trupa Talisman. „Ne dădeam seama că nu ne ajung banii de două banane, ci doar de una.”- kfetele.ro

Citeste si: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei- catena.ro

Citeste si: "E cumva o glumă?!" Cum a apărut Kate Middleton pe coperta unei prestigioase publicații din Anglia- radioimpuls.ro

Acum, după cele întâmplate, pentru că DN 7C este închis de la kilometrul 104 încă de pe data de 30 octombrie 2022, autoritățile s-au sesizat și vor verifica modalitatea prin care cele 60 de persoane au ajuns la cabana Capra.

Dacă vor fi constatate abateri de la normele rutiere pentru a putea ajunge în Munții Făgăraș, oamenii legii vor lua măsurile legale în ceea ce îi privește pe cei blocați acum printre nămeții de zăpadă.

"DN7 C Transfăgărășan este închis traficului rutier de la kilometrul 104 încă de la data de 30 octombrie a anului trecut iar acest aspect este semnalizat prin indicatoare rutiere de-a lungul Drumului Național 7C, dar și prin indicator și barieră mobilă la kilometrul 104", a precizat Mădălina Epure Inspectoratul Poliției Județene, Argeș.

De altfel, de menționat este și faptul că, în Munții Făgărăș, în continuare, riscul de avalanșă este unul foarte ridicat.