Ziaristii carora dictatorul le-a acordat ultimul interviu inainte de a muri fac declaratii socante! "Ceausescu era un pitic nepieptanat si avea testicule imense!"

In luna august a anului 1989, fostul dictator Nicolae Ceausescu acorda ultimul sau interviu. Cateva luni mai tarziu, in decembrie avea sa fie rasturnat si executat. Echipa revistei Newsweek a rememorat intalnirea istorica.

Distribuie pe:

Autor:

fara descriereArticolul realizat de echipa Newsweek, formata din Michael Meyer, Ken Auchincloss si Peter Turnley, a ajuns pe prima pagina a revistei cu titlul "Culisele Romaniei/ Ultimul stalinist, presedintele Nicolae Ceausescu"In luna august a anului 1989, Nea Nicu se pregatea de interviu. Echipa publicatiei Newsweek, formata din Peter Turnley, Michael Meyer si Ken Auchincloss, venise la Palatul Snagov pentru intalnirea cu dictatorul.
Acesta nu s-a imbracat la patru ace, ci a optat pentru un costum si o pereche de pantofi obisnuiti, ieftini, specific tarilor din blocul comunist. Sedinta foto s-a desfasurat pe malul lacului Snagov, acoperit de nuferi. Atitudinea dictatorului era insa una suprema, a unui lider atotputernic si atotstiutor.
In discutia cu jurnalistii americani, a incercat sa para un tip umil, din popor care lucra in slujba semenilor sai.
Tocmai el, care dupa cateva luni, fiind pe punctul de a pierde total controlul in tara, avea sa ordone reprimarea sangeroasa a evenimentelor din Timisoara, Bucuresti si restul tarii.
Michael Meyer a notat in cartea sa "Anul care a schimbat lumea: Povestea nespusa a caderii Zidului Berlinului" detalii din culisele interviului cu dictatorul roman.

fara descriereMichael Meyer"Am scris "oua" in carnetul in care luam notite. Si nu ca un comentariu editorial. Literalmente, Ceausescu avea testicule imense. Atarnau la modul grotesc pe un crac al pantalonilor sai, si parea ca se intind pe scaun precum niste rosii strivite! El - un om atat de marunt si "ele" - atat de mari!", a declarat Meyer.

Acest comentariu, dar si altele, au fost reluate de Meyer, care intre timp a ajuns purtator de cuvant al ONU, mai exact persoana care redacteaza discursurile secretarului general, intr-un interviu acordat postului "Radio Europa Libera".

"Mi-a intins o mana moale si umeda. Atotputernicul conducator era, de fapt, un pitic nepieptanat. Parea obsedat de putere! Agita mainile in timp ce raspundea la intrebari exact ca la un congres al Partidului Comunist. Translatorul sau se chinuia sa tina pasul cu el! Cand Peter Turnley, fotoreporterul nostru, l-a atins pe umar, iar el nu era obisnuit sa fie atins, s-a intors brusc si s-a dezechilibrat. Dadea din maini sa nu cada. Avea ochi aparent inteligenti, dar goi! Exact precum pestii, daca aceste fiinte pot fi numite inteligente! Aceeasi privire am revazut-o luni mai tarziu cand el zacea mort, executat", a mai spus Meyer.

fara descrierePeter TurnleyMomentele intalnirii cu Ceausescu ne-au fost povestite, intr-un interviu telefonic, si de cel care a realizat sesiunea foto cu dictatorul, celebrul fotoreporter Peter Turnley.

"M-a surprins costumul sau! Era dintr-o croiala si un material absolut obisnuit, calitate ordinara. Pantofii erau unii usori si gri, specifici Europei de Est, dintr-un fel de cauciuc care imita pielea. Vazusem pantofi identici in Rusia, la oameni obisnuiti, simpli. Nu erau pantofi eleganti. M-a surprins cand a inceput sa vorbeasca. Parea ca se exprima greoi, ca parca se chinuie sa pronunte cuvintele. Avea gura cazuta intr-o parte, ca o paralizie in acea zona a fetei. Parca suferise un atac cerebral mai demult. A fost politicos si cooperant. Cred ca era o experienta noua sa faca o sedinta foto singur cu un fotograf din Vest. Cum l-am asezat, asa a stat la poze. Daca la interviu s-a vorbit in engleza si era nevoie de un translator, eu m-am inteles cu el in franceza. M-a surprins placut ca stia aceasta limba. Era amabil, insa cand puneam aparatul la ochi, adopta pozitia si atitudinea unui om mandru si puternic”, ne-a declarat Peter Turnley.

Fotoreporterul s-a intors in Romania in zilele fierbinti ale Revolutiei cu ajutorul unui convoi umanitar. A ajuns in Bucuresti si a intrat in Comitetul Central. "Intr-una din zile am ajuns in biroul lui Ceausescu, acolo unde fusesem cu cateva luni in urma. A fost suprarealist pentru ca imi aminteam foarte clar biroul cu televizorul de acolo, iar acum totul era ocupat de revolutionari. La acel televizor am vazut primele imagini cu el mort, chiar in biroul lui!", si-a mai amintit Peter Turnely.

Articolul realizat de echipa Newsweek a ajuns pe prima pagina a revistei cu titlul "Culisele Romaniei/ Ultimul stalinist, presedintele Nicolae Ceausescu". Materialul a fost publicat la data de 21 august 1989. La 21 decembrie 1989, Ceausescu avea sa simta gustul amar al esecului, aceasta fiind data la care mitingul din Bucuresti prin care spera sa isi consolideze pozitia de lider s-a transformat intr-o miscare populara care a dus in cele din urma la rasturnarea si executia sa.

Galerie foto 
Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate