
In articol:
- Zile cu dezlegare la pește din Postul Sfinților Petru și Pavel 2023
- Preparate din pește, pentru postul Sfinților Petru și Pavel
- 1. Dorada la cuptor
- 2. Plachie de crap
- 3. Macrou la cuptor cu lămâie
Zilele cu dezlegare la pește din Postul Sfinților Petru și Pavel 2023. Iată câteva idei de preparate din pește, potrivite pentru aceste zile din post.
Zile cu dezlegare la pește din Postul Sfinților Petru și Pavel 2023
Conform Calendarului Ortodox, Postul Sfinților Petru și Pavel va începe la data de 12 iunie 2023. Acesta are o durată de 17 zile, urmând ca pe data de 29 iunie, creștinii să îi cinstească pe cei doi Sfinți.
În perioada postului, credincioșii vor renunța la consumul produselor de origine animală și se vor limita la cele de post. Cu alte cuvinte, în perioada următoare, oamenii nu vor mai mânca lactate, ouă sau carne, sub nici o formă.
Cu toate acestea, există și zile în care creștinii ortodocși pot consuma pește. Iată care sunt zilele cu dezlegare, în acest post:
- 12 iunie, Luni: Începutul Postului Sfinților Petru și Pavel 2023,
- 17 iunie, Sâmbătă: Dezlegare la pește,
- 18 iunie, Duminică: Dezlegare la pește,
- 24 iunie, Sâmbătă: Dezlegare la pește,
- 25 iunie, Duminică: Dezlegare la pește,
- 29 iunie, Joi: Sfinții Apostoli Petru și Pavel.
Preparate din pește, pentru postul Sfinților Petru și Pavel
Postul Sfinților Petru și Pavel va dura 17 zile, timp în care nu se vor consuma ouă, lapte, brânzeturi, carne. În această perioadă, creștinii ortodocși vor avea dezlegare la pește, în zilele de sâmbătă și duminică.
Iată câteva idei de preparate din pește, pentru cele patru zile cu dezlegare, din Postul Sfinților Petru și Pavel 2023.
Citește și: Calendar Ortodox IUNIE 2023. Sărbători marcate cu cruce roșie în calendarul ortodox
Zilele cu dezlegare la pește din Postul Sfinților Petru și Pavel 2023. Idei de preparate din pește, care pot fi consumate în aceste zile
1. Dorada la cuptor
Ingrediente:
- 1 kg Dorada,
- 2-3 linguri de ulei de măsline,
- sare si piper negru măcinat, după gust,
- 1 lămâie,
- 4-6 căței de usturoi sau după gust,
- o mână de mărar tocat mărunt,
- 1 ceapă roșie.
Mod de pregătire
- Se spală bine Dorada, apoi se pune sare atât pe exterior, cât și pe interior.
- Se toarnă uleiul de măsline într-un bol.
- Apoi se stoarce sucul de la o jumătate de lămâie și se adaugă în bol.
- Se taie mărunt usturoiul și se adaugă jumătate în bol.
- Se taie mărunt și mărarul și se adaugă jumătate în bol.
- Opțional se adaugă piper negru măcinat după gust.
- Se amestecă bine ingredientele în bol.
- Se unge Dorada cu compoziția pregătită anterior.
- Apoi se adaugă restul de usturoi și mărarul în interiorul peștelui.
- Ceapa se taie mărunt, apoi o jumătate de lămâie în felii subțiri și se pun în pește.
- Se tapetează cu hârtie de copt o tavă și se pune peștele pe ea.
- Se pune peștele la cuptor, la 200 de grade Celsius, până devine auriu deasupra.
2. Plachie de crap
Ingrediente:
- Un crap de două kilograme sau 2-3 mai mici
- 250 de mililitri de ulei de floarea-soarelui
- 150 de grame de pastă de tomate
- 100 de mililitri de vin
- Două – trei cepe
- Un cățel de usturoi
- 5 roșii
- 2 ardei grași
- O legătură de verdeață, cum ar fi pătrunjel sau mărar
- Cimbru, după gust
- Boia, după gust
- Sare, după gust
- Piper, după gust
Citește și: 5 ritualuri care păstrează vie legătura cu strămoșii. Semnificația acestora în viețile noastre
Zilele cu dezlegare la pește din Postul Sfinților Petru și Pavel 2023. Idei de preparate din pește, care pot fi consumate în aceste zile
[Sursa foto: Shutterstock]
Mod de preparare:
- Se curăță peștele de solzi și eviscerează.
- Spălați bine peștele și tăiați-l în porții potrivite. Apoi, condimentați-l cu sare, piper și mirodenii, după gust.
- Curățați și spălați roșiile și ardeii. Tăiați aceste legume felii. Curățați și ceapa, tocați-o mărunt, dar păstrați câteva rondele deoparte.
- Într-o cratiță încăpătoare, căliți ceapa tocată mărunt în ulei de floarea-soarelui încins. Când este rumenită, adăugați peste ea feliile de roșii și de ardei, precum și rondelele de ceapă. Adăugați puțină apă și lăsați totul să se rumenească.
- Ulterior, turnați pasta de tomate dizolvată în apă în prealabil, precum și usturoiul curățat și tocat mărunt. Amestecați toate ingredientele și lăsați-le să fiarbă timp de 20 de minute. Adăugați sare și piper, după gust.
- Separat, ungeți o tavă de cuptor cu ulei de floarea-soarelui și așezați porțiile de pește în ea, cu câte o felie de roșie deasupra. Apoi, turnați sosul de legume peste pește.
- Dați tava în cuptorul încins la 180 de grade, pentru aproximativ 20 de minute.
3. Macrou la cuptor cu lămâie
Ingrediente:
- 3 bucăți de macrou, întregi, eviscerați, curățați și uscați,
- 1 legătură de pătrunjel,
- 6-8 căței de usturoi,
- 3-5 linguri de ulei de măsline,
- 2 lămâi, stoarse,
- 1/2 linguriță de piper negru proaspăt măcinat,
- sare, după gust.
Citește și: Beneficiile uimitoare ale consumului de pepene galben. Cum te ajută pepenele galben să își hidratezi pielea?
Zilele cu dezlegare la pește din Postul Sfinților Petru și Pavel 2023. Idei de preparate din pește, care pot fi consumate în aceste zile
Mod de preparare:
- Preîncălziți cuptorul la 220 de grade.
- Tapetați o tavă mare cu hârtie de copt sau cu folie de aluminiu.
- Ungeți folia de aluminiu cu un strop de ulei pentru a preveni lipirea peștelui.
- Combinați ingredientele enumerate mai sus pentru marinadă într-un blender sau într-un robot de bucătărie. Se amestecă până se omogenizează.
- Puneți peștele curat și eviscerat și uscați-l cu un prosop de hârtie.
- Apoi, așezați-l pe tava unsă cu ulei.
- Aplicați marinada pe ambele părți.
- Se lasă la cuptor, aproximativ 30 de minute, la 220 de grade Celsius.
Surse: temananc.ro, crestinortodox.ro