Ziua Aviației 2021. Programul evenimentelor dedicate Zilei Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene

Ziua Aviației 2021. Anul acesta, Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene se va desfășura fără celebra paradă.

Autor: Elena Popescu

In articol:

Ziua Aviației 2021. Programul evenimentelor dedicate Zilei Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene. Vezi de ce s-a anulat parada din acest an.

Ziua Aviației 2021

Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene se sărbătorește în fiecare an la data de 20 iulie, în ziua în care creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul, care a urcat la cer cu o căruță de foc. Totodată, Sfântul Ilie este și ocrotitorul spiritual al piloților.

Ziua Aviaţiei 2021 se va desfășura fără celebra paradă, în care avioanele survolau deasupra Capitalei. Decizia a fost luată în urma incidentului care s-a petrecut săptămâna trecută în Capitală, atunci când un elicopter militar, Black Hawk, care aparținea armatei americane, a aterizat de urgență în Piața Charles de Gaulle și a blocat traficul. 

Citeste si: Un elicopter militar a aterizat de urgență în Piața Charles de Gaulle. Traficul a fost blocat, iar echipajele de poliție au intervenit imediat

Ziua Aviației 2021. Programul evenimentelor dedicate Zilei Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene
Ziua Aviației 2021. Programul evenimentelor dedicate Zilei Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene[Sursa foto: MediaFax Foto]

Ziua Aviației 2021. Programul evenimentelor dedicate Zilei Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene

Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene se va sărbători, în acest an, printr-o serie de evenimente care se vor desfăşura după următorul program:

  • 17 – 22 iulie, expoziţia omagială „Centenarul Aeronauticii Militare”, Palatul Cercului Militar Naţional, Galeria Artelor;
  • 19 iulie, orele 10.00-11.00, Ziua Porţilor Deschise la Muzeul Naţional al Aviaţiei;
  • 20 iulie, ora 11.00, ceremonie militară şi religioasă cu depuneri de coroane de flori, la Monumentul Eroilor Aerului din Piaţa Aviatorilor; orele 12.00-14.00, Ziua Porţilor Deschise la Flotila 90 Transport Aerian Otopeni „Gheorghe Bănciulescu”, zboruri demonstrative, expoziţie aeronave, tombolă având ca premii zboruri de agrement pentru public;
  • 21 iulie, orele 11.00-14.00, Ziua Porţilor Deschise la Flotila 71 Aeriană Câmpia Turzii „General Emanoil Ionescu”, zboruri demonstrative cu aeronave civile şi militare, exerciţii aeriene tactice cu MiG-21 LanceR şi IAR-330, lansări paraşutişti, expoziţie aeronave.
  • 20 iulie, ora 10.00 – Ziua Porţilor deschise pe Aerodromul Giarmata, Timişoara. Vizitatorii vor putea să viziteze facilităţile aerdromului, să participe la ceremonia militară şi să vizioneze aeronave din dotarea Forţelor Aeriene prezentate în expoziţie statică. Elicoptere IAR-330 Puma vor survola aerodromul.

Accesul publicului la aceste activităţi este liber, iar în data de 20 iulie, în intervalul orar 10.30 – 12.00, circulaţia rutieră în zona Bulevardului Aviatorilor va fi deviată, potrivit unui comunicat emis de roaf.ro.

Citeste si: Decizie de ultimă oră! Avioanele nu vor mai survola deasupra Capitalei, de ziua Aviației!

Citeste si: Vasilică Ceterașu și-a întrebat soția la TV cu câți bărbați s-a iubit înainte să fie cu el. Răspunsul Amaliei este surprinzător- bzi.ro

Ziua Aviației 2021. Programul evenimentelor dedicate Zilei Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene
Ziua Aviației 2021. Programul evenimentelor dedicate Zilei Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene[Sursa foto: MediaFax Foto]

20 iulie- Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene 

În anul 1874, în ziua de 20 iunie, la Bucureşti, trei ofiţeri români au făcut o primă călătorie cu balonul şi au ajuns la concluzia că un astfel de mijloc este foarte bun pentru obţinerea de informaţii militare. Prin acest gest, armata română a intrat în era aeronauticii, informează roaf.ro.

În anul 1910 s-au făcut primii paşi către crearea aviaţiei militare române. Aurel Vlaicu a realizat primul avion (1910), au fost brevetaţi primii ofiţeri ca piloţi (1911), s-a creat prima şcoală de zbor (1912) şi a apărut prima lege de organizare a aeronauticii (1913).

Citeste si: Cine este Cătălin Radu Prunariu, noul director general al TAROM

În anul 1916 s-a înfiinţat artileria antiaeriană română. Corpul de artilerie antiaeriană se afla în subordinea Cetăţii Bucureşti şi consta în special din cadre şi trupă de artilerie de fortificaţii, având tunuri adaptate pentru trageri antiaeriene de către coloneii Burileanu şi Negrei

Artileria antiaeriană română a intrat în luptă, pentru prima dată, în noaptea de 15/16 august 1916, cu ocazia primului bombardament german asupra Capitalei (este vorba de atacul unui zeppelin care venea de la baza Iampol din Bulgaria).

Între anii 1951 şi 1960, Forţele Aeriene Române au trecut la înzestrarea modernă, specifică etapei postbelice. În acest deceniu, în cadrul unităţilor sale au apărut avioanele ce reacţie, elicopterele, staţiile de radiolocaţie şi rachetele sol-aer.

Primul zbor pe un avion de luptă cu reacţie a avut loc pe aerodromul Ianca, la 26 iunie 1951, fiind executat de maiorul Aurel Răican, comandantul Regimentului 14. El se afla la manşa unui aparat de tipul Iak-23. În prezent, în lume există doar câteva avioane de acest tip, două dintre ele aflându-se în Bucureşti, expuse la Muzeul Naţional al Aviaţiei Române.

Între 14 şi 22 mai 1981, a avut loc misiunea Soiuz-40, la care a participat şi cosmonautul român cpt. ing. Dumitru Prunariu. Impreuna cu Leonid Popov a realizat 22 de experimente ştiinţifice, majoritatea fiind de concepţie românească, cu aparatura realizată în Romania.

La 12 mai, Dumitru Prunariu a fost desemnat să zboare împreună cu Leonid Popov, care deţinea în acel moment recordul de durată în spaţiul extraterestru (185 zile). Lansarea a avut loc în seara zilei de 14 mai, la ora 20,16, ora Bucureştilor, de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan. A doua zi, nava spaţială s-a cuplat la staţia orbitală Saliut 6.

Timp de o săptămână, cei doi au realizat 22 de experimente ştiinţifice, majoritatea fiind de concepţie românească, cu aparatură realizată în România. Revenirea în spaţiul terestru a avut loc în după-amiaza zilei de 22 mai şi a decurs conform programului stabilit anterior.

Cei doi membri ai echipajului au aterizat cu ajutorul unei capsule, care astăzi poate fi văzută la Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand”, la sala dedicată aeronauticii şi astronauticii.

Sursa: roaf.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Ei sunt polițiștii care au evitat o tragedie, după ce un elicopter militar a aterizat în Piața Charles de Gaulle din Capitală

Decizie de ultimă oră! Avioanele nu vor mai survola deasupra Capitalei, de ziua Aviației!

Ziua Franței 2021, celebrată cu o paradă militară. Mii de oameni au sărbătorit pe Champs-Élysées

Horoscop Zilnic Marți 28 Septembrie 2021: Taurul se va simţi deosebit de înviorat şi va căuta experienţe care îl vor face să se simtă proaspăt şi plin de energie

Alertă la granița cu România! ARMATA a intrat pe fir! Suntem la un pas de RĂZBOI

BOMBĂ! Gina Pistol și Smiley s-au despărțit! Este SCANDAL IMENS

Simona Halep i-a impus condiții speciale lui Toni Iuruc. Știa doar familia, dar acum știu toți

Femeia pe care Gigi Becali a impresionat-o în trecut: ,,M-a sunat să ne vedem la palat, să ne cunoaştem mai bine”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies