Ziua Copilului 2023: Semnificația zilei de 1 iunie. Vezi de ce a fost aleasă această zi pentru a sărbători copilul

Care este semnificația zilei de 1 iunie? Iată motivul pentru care 1 iunie a fost desemnată Ziua Copilului!

Autor: Sabrina Saghin

In articol:

Ziua Copilului este sărbătorită în peste 100 de țări din lume. Iată care este semnificația acestei sărbători, dar și motivul pentru care ziua de 1 iunie a fost desemnată Ziua Internațională a Copilului!

Semnificația Zilei Copilului

Ziua Copilului este sărbătorită anulal pe data de 1 iunie în România și semnifică o zi a fraternității și înţelegerii între copiii de pretutindeni. Acest eveniment este dedicat copiilor și importanței pe care aceștia o au în societate.

Ziua Copilului este sărbătorită în peste 100 de state din lume, multe dintre ele hotărând ca data de 1 iunie și 20 noiembrie să fie dedicată copiilor.

Pentru prima dată, Ziua Copilului a fost menționată la Geneva, în cadrul Conferinței Mondiale pentru „Protejarea și Bunăstarea Copiilor” în august 1925, la care 54 de reprezentanți din diferite țări au adoptat Declarația pentru Protecția Copilului. Ulterior, după această conferință, multe guverne au introdus „Ziua Copilului”.

Cu toate acestea, ideea genială de a avea o zi internațională i-a aparținut unui elev de clasa a VIII-a, Rubab Mansoor, și a fost acceptată și adoptată de Adunarea Generala a Natiunilor Unite in anul 1954.

În acelați an, Fondul Internațional pentru Urgențe ale Copiilor al Națiunilor Unite (UNICEF) a emis o recomandare care prevedea faptul că fiecare Stat trebuie să dispună de o zi în care să îi sărbătorească pe cei mici și care să se numească „Ziua Copilului”.

Citește și: Urări de Ziua Copilului 2023. Mesaje pentru cei mici de 1 iunie

Citeste si: Hemoroizi externi – cauze si metode de tratament

Ziua Copilului 2023: semnificație. De ce a fost declarată 1 iunie Ziua Internațională a Copilului

Ziua Copilului 2023: semnificație. De ce a fost declarată 1 iunie Ziua Internațională a Copilului

[Sursa foto: PixaBay]

De ce a fost declarată 1 iunie Ziua Internațională a Copilului

Nu se știe clar motivul pentru care țara noastră, precum și alte state din lume au ales ca ziua de 1 iunie să fie Ziua Internațională a Copilului. Cu toate acestea, conform unei teorii, se pare că un consul general chinez de la San Francisco ar fi strâns un număr de copii orfani chinezi pentru a sarbători Festivalul Dragonului, chiar pe 1 Iunie, dată care a coincis, de asemenea, cu Conferința de la Geneva.

La data de 16 noiembrie 2016, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea legii prin care este modificat Codul Muncii în sensul introducerii zilei de 1 iunie pe lista sărbătorilor legale. Astfel, câteva luni mai târziu, și anume în septembrie, proiectul a fost adoptat de Senat, Camera Deputaților fiind Cameră Decizională.

Legea a avut ca scop încurajarea părinților de a petrece timp de calitate alături de cei mici. Cu toate acestea, nu doar ei sărbătoresc Ziua Copilului, întrucât 1 iunie este sărbătoare legală și zi liberă pentru toți salariații din România, indiferent că activează în mediul privat sau la stat.

 

Weekend prelungit pentru bugetari în iunie 2023

Întrucât anul acesta ziua de 1 iunie cade într-o zi de joi, la finalul anului 2022 s-a stabilit ca bugetarii să beneficieze de încă o zi liberă și anume vineri, 2 iunie. Cu toate acestea, ziua se va recupera ulterior.

Citeste si: „Nu mai sunt șanse să ne așezăm la aceeași masă.” Flavius Nedelea a vorbit pentru prima dată, după ce el și Anamaria Prodan au mers pe drumuri separate- kfetele.ro

Citeste si: FOTO/VIDEO- Șerpii pun stăpânire pe România! Imagini halucinante din Drobeta și Cluj, acolo unde reptilele se simt ca la ele acasă: „Șarpe de peste 150 de cm!”- stirilekanald.ro

Citeste si: Cristina Ciobănașu, detalii neașteptate din viața sa. Ce a simțit când a fost adoptată de Ruxandra Ion: "Eu nu am realizat cu ce vine asta la pachet. M-am mutat în casa unor oameni pe care nu îi cunoșteam"- radioimpuls.ro

Astfel, bugetarii se bucură de o minivacanță începând cu Ziua Copilului, 1 iunie, plus vineri, fiind punte între sărbătoarea legală și weekend.

În zilele libere de sărbătoare legală nu se lucrează, excepție făcând unităților sanitare și a celor de alimentație publică, precum și a unităților în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității.

Conform Codului muncii, angajații care nu beneficiază de zile libere în datele cu sărbătoare legală, trebuie să primească răsplată în zile libere, acordate în următoarele 30 de zile de către angajator. În cazul în care aceștia nu pot primi timp liber, au dreptul de a primi un spor de cel puțin 100% din salariul de bază.

Citește și: Felicitări de 1 iunie 2023. Mesaje și urări de Ziua Copilului

Ziua Copilului 2023: semnificație. De ce a fost declarată 1 iunie Ziua Internațională a Copilului

Ziua Copilului 2023: semnificație. De ce a fost declarată 1 iunie Ziua Internațională a Copilului

[Sursa foto: PixaBay]

Zile libere în 2023

 • 1 ianuarie- Anul Nou;
 • 2 ianuarie- Anul Nou;
 • 24 ianuarie- Ziua Unirii Principatelor Române;
 • 14 aprilie- Vinerea Mare;
 • 16 aprilie- Paștele;
 • 17 aprilie- Paștele (luni);
 • 1 mai- Ziua Muncii;
 • 1 iunie- Ziua Copilului (în 2023 pică joi);
 • 4 iunie- Rusalii;
 • 5 iunie- Rusalii;
 • 15 august- Sfânta Marie;
 • 30 noiembrie- Sfântul Andrei;
 • 1 decembrie- Ziua Națională a României;
 • 25 decembrie- Crăciun;
 • 26 decembrie- Crăciun.

Surse: goldenparty.ro, ziuarulunirea.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Urări Ziua Copilului 2023. Cele mai frumoase mesaje pentru 1 iunie: „La mulți ani de Ziua Copilului! Îți doresc ca toate visele și visurile să ți se îndeplinească și să trăiești...

Ziua Eroilor 2023: află care este semnificația acestei sărbători naționale

Imagini incendiare postate de Megan Fox. Apariție sexy în costum de baie. GALERIE FOTO

Cine va boteza copilul lui Theo Rose și al lui Anghel Damian: „Îl așteptăm cu bucurie”. Artista urmează să devină mamă pentru prima oară în câteva zile

O femeie a fost grațiată după 20 de ani de închisoare. Ea și-a ucis cei patru copii pe care îi avea

„Din folclorul ăsta autentic nu pot plăti ratele.” Nicoleta Voicu vrea să iasă la grevă! Vedeta este revoltată din cauza taxelor și cheltuielilor

Fanii lui Taylor Swift au purtat scutece pentru adulți la concertul ei. Motivul șocant pentru care au recurs la acest gest

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies