Ziua Eroilor 2023: află care este semnificația acestei sărbători naționale

Ziua Eroilor 2023. Care este semnificația acestei sărbători nașionale pentru România?!

Autor: Sabrina Saghin

In articol:

Ziua Eroilor se sărbătorește an de an împreună cu Înălțarea Domnului, ambele la 40 de zile de la Paște.

Această sărbătoare este un moment solemn în care românii își aduc omagiu și recunoștință față de cei care și-au sacrificat viața pentru libertatea și securitatea țării.

Ziua Eroilor 2023

Ziua Eroilor este o oportunitate pentru a reflecta asupra moștenirii lăsate de cei cărora le datorăm libertatea noastră. Este un moment în care ne amintim de curajul și devotamentul lor, care au inspirat și continuă să inspire generații întregi. Eroii noștri sunt un simbol al demnității umane și al valorilor fundamentale pe care le apără și le reprezintă.

Ziua Eroilor este momentul oportun în care ne amintim de curajul bărbaților și femeilor care au luptat pe fronturi. Eroii noștri ne învață că fiecare persoană are capacitatea de a face o schimbare pozitivă în lume și că fiecare gest de curaj și dăruire contează pentru ca viitorul copiilor noștri să fie lipsit de griji și probleme, însă cel mai important să fie lipsit de subjugarea forțelor ierarhice.

Citește și: Mesaje cu „Hristos S-a Înălțat!”. Urări creștine de Înălțarea Domnului 2023

Ziua Eroilor 2023: află care este semnificația acestei sărbători naționale

Ziua Eroilor 2023: află care este semnificația acestei sărbători naționale

[Sursa foto: Shutterstock]

Care este semnificația Zilei Eroilor 2023

Ziua Eroilor este sărbătoarea națională a României prin care celebrăm curajul femeilor și bărbaților care au luptat pe frontul de luptă. Sărbătorită în acest an în data de 25 mai, Ziua Eroilor amintește de militarii români, cei peste 330.000 care și-au pierdut viața în urma Primului Război Mondial.

Citeste si: Hemoroizi externi – cauze si metode de tratament

Prin Decretul nr. 1913 din 4 mai 1920, s-a stabilit ca Ziua Eroilor să fie sărbătorită în fiecare an cu prilejul zilei Înălțării Domnului, dată reconfirmată prin Legea pentru cinstirea memoriei eroilor căzuți.

De asemenea, în această zi se pomenesc eroii români și la praznicul Înălțării Domnului. Această hotărâre a fost luată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1920 și consfințită ulterior prin alte două hotărâri sinodale din anii 1999 şi 2001, ulterior fiind considerată Sărbătoare Națională Bisericească.

La Sfânta Liturghie săvârșită în Bisericile Ortodoxă sunt pomeniți eroii, ostaşii şi luptătorii români din toate timpurile şi din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori, pentru apărarea patriei şi a credinţei ortodoxe strămoşeşti, pentru întregirea neamului, libertatea, unitatea şi demnitatea poporului român.

Fără acești eroi, istoria României ar fi luat cu totul și cu totul o altă întorsătură, fiind lipsită de dobândirea independenței, realizarea statului unitar român și consolidarea conștiinței și demnității naționale.

Ziua Eroilor nu este doar o obișnuită zi de comemorare, ci și o sursă de inspirație pentru viitor. Eroii noștri au luptat și au sacrificat totul pentru a ne asigura un viitor mai bun. Astfel, ei ne reamintesc că libertatea și democrația nu sunt simple daruri, ci valori prețioase pe care trebuie să le apărăm și să le promovăm în fiecare zi.

Citește și: Înălțarea Domnului 2023: Pe ce dată pică sărbătoarea care are loc la 40 de zile de la Paște

Citeste si: „Au fost foarte multe momente urâte” Vica Blochina, copilărie de coșmar! Cum a fost umilită ani la rând fosta balerină de la Melody- kfetele.ro

Citeste si: Calendar ortodox 5 iunie 2023. Sărbătoare importantă pentru credincioși- stirilekanald.ro

Citeste si: Cristina Ciobănașu, detalii neașteptate din viața sa. Ce a simțit când a fost adoptată de Ruxandra Ion: "Eu nu am realizat cu ce vine asta la pachet. M-am mutat în casa unor oameni pe care nu îi cunoșteam"- radioimpuls.ro

Ziua Eroilor 2023: află care este semnificația acestei sărbători naționale

Ziua Eroilor 2023: află care este semnificația acestei sărbători naționale

[Sursa foto: Shutterstock]

Tradiții de Ziua Eroilor

Ministerul Apărării Naționale organizează în fiecare an comemorări la cimitire, mausolee și monumente comemorative de război.

Locațiile în care se organizează evenimentul Zilei Eroilor sunt Mormântul Ostașului Necunoscut, Monumentul Eroilor căzuți în misiune în teatrele de operații și pe teritoriul României, Cimitirul Militar Ghencea, Cimitirul Israelit “Filantropia”, Monumentul Eroilor Patriei și Cimitirul Eroii Revoluției.

Activități de acest tip se obișnuiesc și în unele instituțiile de învățământ, unde vin ca invitați de onoare veteranii de război, care sunt omagiați și felicitați de elevi.

La evenimentele de omagiere, românii depun coroane de flori și candele în cimitirele și monumentele special destinate persoanelor care au murit pe frontul de luptă.

Surse: libertatea.ro, creștinortodox.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Elena Gheorghe, la un pas să anuleze concertul de la Sala Palatului din cauza problemelor de sănătate:  "Trebuie să recunosc și să dau din casă" | EXCLUSIV

Mesaje de Ziua Copilului 2023: Felicitări și urări speciale pentru cei mici de 1 iunie: „Dragi copii, să păstrați întotdeauna copilăria în suflet, ca o rază de lumina, și viaţa...

|GALERIE FOTO. O profesoară sexy concediată pentru postările de pe OnlyFans face chetă ca să-și plătească avocatul. „Aproape fiecare profesor are o a doua slujbă”

Adrian Despot, despre momentul viral de acum 15 ani. Motivul pentru care s-a enervat teribil: „Marea mea durere se revărsa fix împotriva lipsei de profesionalism a oamenilor din...

O femeie a fost grațiată după 20 de ani de închisoare. Ea și-a ucis cei patru copii pe care îi avea

„Nu mai sunt șanse să ne așezăm la aceeași masă.” Flavius Nedelea a vorbit pentru prima dată, după ce el și Anamaria Prodan au mers pe drumuri separate

Fanii lui Taylor Swift au purtat scutece pentru adulți la concertul ei. Motivul șocant pentru care au recurs la acest gest

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies