Ziua în care BBC și-a convins publicul că spaghetele cresc în copaci

BBC a reușit să facă istorie în ziua în care și-a convins publicul că spaghetele cresc în copaci. Cum a fost posibil așa ceva.

Distribuie pe:

Autor: M.B.

fara descriere

„Nimic nu se compară cu spaghetele crescute la casa omului.” Cu această afirmație începea cea mai mare păcăleală de 1 aprilie din istorie. La începutul lunii aprilie 1957, „Panorama”, emisiunea de știri a BBC, a difuzat un material (inclus în articol, la final) despre copacii care fac spaghete.

Prezentatorul Richard Dimbleby a fost naratorul acestui segment de trei minute, explicând că o iarnă blândă și o primăvară venită devreme, combinate cu exterminarea unui anumit tip de gărgăriță care devorează pastele făinoase, au dus la o recoltă bogată de spaghete în orășelul Ticino, din Elveția.

fara descriere

Imaginile care însoțeau știrea înfățișau o familie de fermieri care culegeau recolta anuală, adunând fire de spaghete din copaci și întinzându-le la uscat sub soarele amiezii. Mulțumită încrucișării selective, explica Dimbleby, fiecare fir a ajuns la „lungimea perfectă”.

Apoi, a spus că procesul de recoltare era diferit de cel din nordul Italiei, unde pastele erau crescute pe „vaste plantații de spaghete”. La sfârșitul emisiunii era difuzat un grup de oameni care închinau un pahar în cinstea recoltei și mâncau din pastele abia recoltate, la o cafenea în aer liber.

fara descriere

Inclusiv un director BBC a picat „în plasă”

Totul sună foarte absurd, dar oamenii s-au lăsat păcăliți. Unii spectatori au sunat la BBC, întrebând de unde ar fi putut să-și cumpere un copac cu spaghete. Iar răspunsul a fost: „Puneți o mlădiță de spaghete într-o conservă cu sos de roșii și să sperăm că se va prinde”.

Printre cei păcăliți s-a numărat directorul general al BBC, care a văzut transmisiunea și i-a mărturisit soției sale că nu a știut că spaghetele cresc în copaci. 

Când s-a aflat adevărul, reacțiile au fost amestecate: unii au crezut că era o păcăleală genială, alții nu au fost deloc amuzați. Deci, cum de a reușit păcăleala?

Citeste si: Raluca Podea și Cornel Oană, cel mai nou cuplu din showbiz? Ce se întâmplă cu foștii lui Brigitte și Florin Pastramă

fara descriere

În primul rând, „Panorama” era o emisiune de știri foarte serioasă, iar Dimbleby era un jurnalist sobru și foarte respectat, care relatase despre subiecte precum debarcarea din Normandia și încoronarea Elisabetei a II-a.

Mai mult, în anii ’50, în Marea Britanie se consumau masiv carne și cartofi, iar spaghetele nu erau un aliment foarte obișnuit, așa că cei păcăliți au spus că nu aveau de unde să știe adevărul. Cel care a venit cu ideea a fost cameramanul emisiunii, Charles de Jaeger.

El și-a adus aminte cum profesorii lui din Austria certau elevii, spunându-le că erau atât de proști, încât probabil că credeau că spaghetele creșteau în copaci. Membrii echipei de știri au întins fire de spaghete pe crengile copacilor, la fel ca beteala de pe pomul de Crăciun.

Citește continuarea pe INCREDIBILIA.RO

Galerie foto  Urmatorul articol
Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate