
kanald.ro
Stiri
Nu trebuie sa fi un expert in bucatarie pentru a putea face un cozonac gustos si pufos.
Ingrediente
· 1kg faina
· 2 cubulete drojdie proaspata
· 500 ml lapte gras
· 200 grame unt
· 250 grame zahar tos
· 5 +1 galbenusuri
· (albusurile le congelam si le folosim la alte prajituri)
· o lingurita sare
· esente
· coaja de lamaie
· 3 plicuri zahar vanilinat
· umplutura dupa preferinta
Mod de preparare
De cu seara, cernem faina …ideal de vreo trei ori pentru ca devine mai pufoasa. Intr un vas incalzim laptele cu toata cantitatea de zahar si esentele. Lasam la racit. Intre timp, aprindem cuptorul ….in
Din cand in cand ne inmuiem mainile in untul topit (si racit), nu turnam direct in aluat. Treptat cu rabdare …framantam aluatul cu pumnii, cu palmele, aruncam de colo colo vreme de juma de ceas.
Apoi lasam la dospit in bucataria incalzita vreme de 40 de minute. Impartim aluatul in patru, apoi intindem fiecare bucata cu mana pe masa unsa cu ulei. Umplem cu ce dorim (cacao, nuca, stafide, rahat, fulgi de ciocolata etc). Facem patru suluri si le impletim doua cate doua….si apoi hop in tava(tapetata cu hartie de copt si unsa cu ulei). Ungem cu galbenus de ou amestecat cu o lingura de lapte si presaram cu zahar. Mai lasam sa cresca pana cand isi dubleaza volumul cozonaceii nostrii si dam la cuptor pentru 50 de minute.