WowNews logo WOWnews
Stories
Sarbatorile Pascale: traditii si obiceiuri de Paste

Vedete

Sarbatorile Pascale: traditii si obiceiuri de Paste

Crestinii ortodocsi au inceput de ieri, 19 februarie, pregatirile pentru Sarbatorile Pascale. Ei se afla in post si vreme de 40 de zile se vor pregati pentru Sarbatorile Pascale, care anul acesta vor fi celebrate pe 7 aprilie.

Considerat cel mai lung si aspru dintre toate posturile de peste an, Postul Mare, cum i se spune in popor, este perioada premergatoare Sarbatorilor Pascale. (Ce sume cheltuie romanii, pe oua, de Paste) 

Asa cum fiecare popor crestin are propriile traditii si obicieuri de Pasti si romanii se pregatesc pentru Sarbatoarea Invierii Domnului Iisus Hristos, respectand o serie de obiceiuri si traditii.

Va prezentam mai jos cateva din cele mai cunoscute ritualuri legate de Sarbatorile Pascale.

Sarbatorile Pascale: traditii si obiceiuri de Paste. Cum sa iti pregatesti sufletul si corpul pentru Sarbatorile Pascale

Traditia spune ca in cele 40 de zile de dinaintea Pastelui, crestinii ortodocsi trebuie sa tina post, sa nu consume alimente de origine animala si sa se roage mai mult.

In acest fel, organismul se purifica, se curateste si se innoieste, perioada fiind incheiata cu spovedania si impartasania si marturisirea pacatelor.  

Tototdata, casele si gospodariile sunt curatate si varuite si pregatite pentru Sarbatorile Pascale.

Sarbatorile Pascale: traditii si obiceiuri de Paste. Cum si cand se vopsesc ouale de Paste

Traditia spune ca ouale ce urmeaza sa fie inrosite de Pasti trebuie adunate din cuibar in miercurea din cea de-a patra saptamana a Postului Mare, pentru ca nu se vor strica.

Chiar daca ouale sunt stranse in "Miecurea Paresimilor", vopsitul lor se face insa in joia din saptamana dinaintea Pastelui si niciodata vinerea!

Ciocanitul oualor se face dupa niste reguli nescrise, dar arhicunoscute. Astfel, barbatul mai in varsta ciocneste capul oului tinut in mana de partener si rosteste formula "Hristos a inviat". Lui i se raspune "Adevarat a inviat!".

Sarbatorile Pascale: traditii si obiceiuri de Paste. Cand se prepara bucatele traditionale pentru masa de Paste

Tot potrivit traditiei, cu ocazia Sarbatorilor Pascale se gatesc bucate specifice, cum ar fi pasca, ouale rosii, care sunt considerate simbol al renasterii, iar gospodinele pregatesc bucate preparate din carne de miel.

Pasca este coapta o singura data pe an si are forma rotunda, deoarece se crede ca scutecele Mantuitorului au fost rotunde.

Sacrificarea mielului pascal aminteste de jertfa mantuitorului la Golgota, iar credinciosii crestinii au preluat gestul sacrificiului.

Putini sunt insa cei care stiu ca, simbolistica oualor de Pasti se regaseste inainte de rastignirea lui Iisus Hristos pe cruce, cand oul era dat in dar, fiind considerat simbolul creatiei, fecunditatii si reinnoirii naturii.

Sarbatorile Pascale: traditii si obiceiuri de Paste. Obiceiuri in prima zi de Paste!

In mediul rural, exista obiceiul ca de sarbatorile Pascale, in duminica de Paste, membrii familiei sa-si spele fata cu apa neinceputa, in care au pus un ou rosu. Se spune ca cei care vor respecta acest obicei vechi vor fi frumosi si sanatosi ca un ou rosu.

Tototdata, in prima zi de Pasti, exista obiceiul ca familia sa se adune in jurul mesei imbelsugate.Pe

masa trebuie sa se afle drobul si friptura de miel, ouale rosii, pasca umpluta cu branza si cozonacii.

Este de preferat ca persoanele care participa la masa festiva sa poarte haine noi, pentru a sublinia curatirea sufletului si a trupului de Sarbatorile Pascale.