kanald.ro
Stiri
Vezi povestea lui Paul Kovi, ungurul care l-a pacalit pe Nicolae Ceausescu si pe mai-marii PCR, obtinand o avere din publicarea unei carti de bucate traditionale
Paul Kovi (1924-1998), un maghiar care a facut facultatea la Cluj, a devenit unul dintre cei mai bogati newyorkezi dupa ce a avut abilitatea de a-l pacali pe Nicolae Ceausescu si pe reprezentatii Partidului Comunist Roman, cu care a negociat scrierea unei carti de bucate traditionale cu retete din Transilvania. Dupa ce le-a promis ca va publica selectia de retete doar in Romania, Kovi a vandut-o numai in Ungaria si SUA, obtinand o avere.
Paul Kovi, al treilea de la dreapta la stanga, in restaurantul sau din New York Paul Kovi s-a nascut intr-un sat situat la 70 de kilometri de Budapesta. A facut facultatea la Cluj si in 1947 a emigrat in Statele Unite ale Americii. Dupa cativa ani, lui Paul Kovi i-a venit o idee care avea sa-l imbogateasca.
Indragostit fiind de bucataria transilvaneana, Kovi a revenit in Romania in 1974 si a cerut aprobarea Partidului Comunist Roman sa intocmeasca o carte de bucate cu retete traditionale din zona Transilvaniei.
Nicolae Ceausescu A urmat o munca de documentare de 7 ani care a presupus citirea mai multor carti de bucate din bibliotecile si librariile din Cluj. Mai mult, ungurul a solicitat si ajutorul studentilor de la Universitatea din Cluj: "Le-am oferit cadouri tuturor studentilor care mi-au adus retete traditionale din Transilvania. Eu trebuia sa obtin aprobare in scris pentru fiecare biblioteca pe care o vizitam pentru studiu". Studentii clujeni s-au inghesuit sa vina cu retete aflate de la bunici sau gasite in alte carti.
Coperta cartii care a aparut in SUA Dupa 7 ani de studiu aprofundat, in 1981 Paul Kovi s-a intors in Statele Unite ale Americii si, surpriza!, a publicat cartea de bucate in limba maghiara si doar pe teritoriul Ungariei, spre furia comunistilor romani. Cartea de bucate a avut un succes urias si s-a vandut ca painea calda. In 1986, Paul Kovi a tradus-o si in limba engleza si a scos-o la vanzare in SUA, unde s-a vandut in cateva sute de mii de exemplare, la un pret de 16 dolari pe bucata. Din banii obtinuti din vanzarea cartii, Paul Kovi a renovat total restaurantul newyorkez "The Four Seasons", pe care l-a achizitionat impreuna cu un prieten si pe care l-a adus in elita localurilor americane. Restaurantul "The Four Seasons" exista si astazi in New York, devenit un adevarat brand printre americani.