1 din 4 oameni din Europa este obez. Cum putem lupta împotriva epidemiei de obezitate din Europa? | EXCLUSIV

Șerban Damian a comentat pentru WOWbiz.ro concluziile celui mai recent raport al Organizației Mondiale a Sănătății vizavi de gradul de obezitate de pe continent.

Autor: Ciprian Bolan

In articol:

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a pus la dispoziție primul astfel de studiu din ultimii 15 ani și a avertizat că problemele de greutate ne pun în pericol grav sănătatea.

Mai mult, raportul a subliniat că nicio țară din Europa nu este în grafic pentru oprirea creșterii obezității până în 2025.

Șerban Damian, nutriționist sportiv: „Alimentația noastră s-a degradat în ultimii zeci de ani.”

1 din 4 oameni din Europa este supraponderal sau obez. Cum putem lupta împotriva epidemiei de obezitate din Europa

Cel mai îngrijorător, în acest moment, este faptul că 1 din 4 adulți din Europa este obez, ceea ce plasează continentul nostru pe locul al doilea în topul regiunilor din întreaga lume, în urma Americii. Viața modernă, puternic tehnologizată, în care este din ce în ce mai ușor să lucrăm de oriunde și să ni se livreze aproape orice cu doar câteva click-uri sau apăsări pe ecranul telefonului, stă la baza „epidemiei” de obezitate. De asemenea, mâncărurile procesate și foarte bogate în calorii „goale” din supermarketuri, cu un gust care dă dependență, fac din misiunea de a stopa creșterea obezității una aproape imposibilă în prezent.

„Pandemia nu a făcut altceva decât să accelereze un trend care există de ceva timp, așa cum ați și spus mai devreme, și principalii factori sunt legați de stilul de viață, dictat de evoluția noastră naturală, a tehnologiei și de faptul că aceasta ne-a împins către lipsa de mișcare, sedentarism accentuat și un acces foarte facil la alimente, și în special alimente rafinate, bogate în zahăr, bogate în grăsimi.

Practic, cei din țările civilizate sunt tot mai tentați și au acces tot mai facil la mâncare consistentă și nu de bună calitate. Alimentația noastră s-a degradat, practic, în ultimii zeci de ani, a virat foarte mult către aportul de carbohidrați simpli, prin procesarea excesivă a surselor naturale și prin adaosul de zahăr, care face mâncarea mai atractivă. Toate acestea, combinate cu lipsa cronică de mișcare, cu munca de acasă și cu accesul facilitat de tehnologie către aproape orice, au dus către situația din ziua de azi”, a explicat Șerban Damian în exclusivitate pentru WOWbiz.ro.

Citeste si: Culiță Sterp și logodnica lui, fotografie de excepție împreună: „Faină”. Cât de bine le stă celor doi împreună- kanald.ro

Citeste si: Sâmbăta Morților 2023. Când sunt Moșii de iarnă și ce trebuie să faci în această zi de sărbătoare?- stirilekanald.ro

Citeste si: Cu ce poți înlocui zahărul din comerț. Alternative sănătoase care pot înlocui zahărul alb

Șerban Damian: „Obezitatea nu provoacă direct cancerul, dar îl favorizează.”

1 din 4 oameni din Europa este supraponderal sau obez. Cum putem lupta împotriva epidemiei de obezitate din Europa

Șerban Damian, nutriționist sportiv

[Sursa foto: Facebook]

Obezitatea vine la pachet cu o serie de multe alte posibile complicații, în afara problemelor de stimă de sine. Aceasta este asociată diabetului de tip 2, zaharat și bolilor de inimă, potrivit raportului OMS. Cele mai noi estimări arată că excesul de greutate provoacă peste 1,2 milioane de decese pe an în Europa, adică peste 13% din totalul deceselor de pe continent.

OMS le sugerează statelor europene soluții precum taxarea băuturilor zaharoase, limitarea vânzării de alimente nesănătoase copiilor, subvenționarea alimentelor sănătoase și încurajarea sportului ca stil de viață. Nutriționistul Șerban Damian consideră astfel de propuneri drept binevenite, însă constrângerile nu sunt eficiente, dacă nu sunt însoțite de o educație alimentară pe înțelesul tuturor.

Citeste si: „Îmi doresc copilul, indiferent că noi suntem împreună sau nu.” Ramona Olaru, declarații despre sarcină, la scurt timp după ce a anunțat că este o femeie singură- kfetele.ro

Citeste si: Prognoza meteo până la începutul lunii martie: Când vom scăpa de frig?- radioimpuls.ro

„Lipsa de educație nutrițională este o altă mare problemă. Oamenii nu sunt neapărat inconștienți, ci mai degrabă nu au minimele noțiuni ca să își dea seama că greșesc ceva. Campaniile care se mai fac din când în când nu fac mare lucru pentru creșterea gradului de conștientizare. Toate măsurile sugerate de OMS sunt utile, doar că aș zice că baza ar fi educația, să îi faci pe oameni să nu se mai orienteze către alimentele cu potenția obezogen și să aleagă alimente sănătoase. Poți veni cu măsuri care să-l usture pe om la buzunar pentru că e mai scumpă, de exemplu, o băutură carbogazoasă, dar, dacă nu conștientizează treaba asta, probabil că va fi ca în cazul fumatului. Va da mai mulți bani și își va cumpăra. Când s-a interzis fumatul în spațiile publice, deci, practic, când s-a luat o măsură mai drastică, abia atunci s-a văzut o schimbare”, a precizat Șerban Damian pentru WOWbiz.ro.

Pe lângă riscurile cardiovasculare, riscul major pentru dizabilități și șansa crescută de deces prematur, obezitatea este legată și de cel puțin 13 tipuri de cancer, arată noul raport OMS.

„Obezitatea nu provoacă direct cancerul, dar îl favorizează. Este clară această asociere. De exemplu, în cancerul mamar, obezitatea este un factor prezent în foarte multe dintre cazuri”, a adăugat Șerban Damian.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Cu ce poți înlocui zahărul din comerț. Alternative sănătoase care pot înlocui zahărul alb

Acesta este spitalul din România care arată că se poate! Bolnavii mănâncă bine de trei ori pe zi cu 20 de lei | EXCLUSIV

Spitalele își permit meniuri de două ori mai scumpe pentru bolnavi. Cât de bine mânâncă pacienții zilnic cu noul buget: „22 de lei este ridicol!” | EXCLUSIV

„Spune-mi dacă ești pe undeva, pe aici”. Un bărbat din Turcia își caută cu disperare mama, printre ruinele lăsate în urmă de cutremure

Sâmbăta Morților 2023. Când sunt Moșii de iarnă și ce trebuie să faci în această zi de sărbătoare?

„Comunicăm destul de rar.” Lucian Viziru, despre cearta cu Augustin

Shakira vrea să îl ruineze finaciar pe Gerard Pique! Cum i-a închis deja ușile fostului fotbalist după ce a înșelat-o

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies