kanald.ro
Vedete
10 alimente ideale în timpul sarcinii
Alimentaţia joacă un rol important în vieţile noastre de zi cu zi, însă, în timpul sarcinii, e foarte important ca viitoarea mămică să consume alimente care să îi aducă beneficii sănătăţii sale cât şi a bebeluşului.
Ela Crăciun a întocmit lista celor 10 alimente recomandate de nutriţionişti ce ar trebui incluse în meniul zilnic de către orice femeie însărcinată.
“Aceste alimente nu numai că te ajută să rămâi în formă maximă şi să îţi îmbunătăţeşti stilul de viaţă. Au foarte multe beneficii şi pentru bebeluş.
Avocado
Avocado conţine acizi graşi omega-3 sănătoşi care sunt foarte buni pentru dezvoltarea creierului copilului. Conţinând aproape 20 de vitamine şi minerale, consumul regulat de avocado ţine sub control tensiunea arterială. Este benefic pentru sănătatea ochilor datorită luteinei care se găseşte în el, este foarte important în timpul sarcinii pentru reparaţii celulare, iar datorită votaminei B previne şansele de infecţie şi boli.
Bananele
Bananele sunt foarte bogate în carbohidraţi. Astfel, nu te vei simţi slăbită, iar corpul tău va primi o cantitate suficientă de energie. Sunt totodată foarte bune de fibre reducând şansele de probleme gastro-intestinale. Conţinutul ridicat de potasiu din banane contribuie şi la funcţionarea inimii.
Broccoli
Broccoli ajută la producerea de enzime. Acestea, la rândul lor, ajută la protejarea vaselor de sânge ale inimii şi la reducerea moleculelor care dăunează inimii. Este un aliment foarte bun pentru sănătatea ochilor şi are potenţialul de a elimina orice urme de poluanţi din aer din corpul tău.
Caisele uscate
Fiind o extraordinară sursă de fibre, caisele uscate îmbunătăţesc sistemul digestiv. Totodată conţin potasiu şi fier, prevenind astfel problemele arteriale şi anemia în timpul sarcinii. Proprietăţile lor antioxidante sunt foarte importante pentru creşterea corectă a celulelor şi funcţionarea eficientă a sistemului imunitar.
Cartofii dulci
Cartofii dulci conţin o cantitate mare de beta-caroten. Acest antioxidant ajută la protejarea împotriva astmului şi a bolilor de inimă şi poate întârzia îmbătrânirea. Fibrele din cartofii dulci vor ţine sub control nivelurile de glucoză şi vor ajuta la buna funcţionare a intestinelor şi a digestiei.
Cereale integrale
Cerealele integrale conţin fibre care ajută la buna funcţionare a intestinelor şi se numără printre cele mai importante alimente pe care le poţi mânca în timpul sarcinii. Consumul de cereale integrale va reduce nivelul de colesterol din sânge şi va diminua riscul de boli cardiace, obezitate şi chiar diabet. Conţin vitaminele B precum niacinul, tiamina şi riboflavina, care ajută organismul să consume proteina şi să elibereze energie. Fierul prezent în cerealele integrale va ajuta la transportarea oxigenului în sânge, iar magneziul ajută la construirea oaselor şi la eliberarea energiei din muşchi. Seleniul găsit în cerealele integrale menţine sistemul imunitar sănătos
Fasolea
Fasolea conţine antioxidanţi precum beta-carotenul şi vitamina A. În plus, conţine şi mineralul numit mangan care ajută direct sănătatea inimii. Acizii graşi omega-3 din fasole sunt şi ei foarte buni pentru inima ta. Carotenoidul şi flavonoidul din fasole prezintă beneficii antiinflamatorii.
Fructele de pădure
Fructele de pădure sunt o sursă excelentă de carbohidraţi, vitamina C şi fibre. Carbohidraţii îţi vor oferi suficientă energie pentru a te ajuta să rămâi cât mai activă în timpul sarcinii, conţinutul de fibre va ajuta sistemul intestinal, iar pigmenţii de culoare găsiţi în fructele de pădure, cum ar fi albastru, roşu şi purpuriu, sunt antioxidanţi puternici. Acestea ajută la reducerea riscului de apariţie a anumitor forme de cancer, la îmbunătăţirea stării de sănătate a tractului urinar, la îmbătrânirea sănătoasă şi la sprijinirea funcţiei de memorie.
Iaurt
Iaurtul conţine bacterii bune, cunoscute sub numele de probiotice. Acestea te pot ajuta cu sistemul imunitar şi să îmbunătăţeşti sănătatea tractului digestiv. Conţine proteine animale, calciu, potasiu, vitaminele B12 şi B2 şi magneziu.
Ouăle
Vitamina A din ouă este bună pentru sistemul imunitar şi pentru ochi. Vitamina B2 din ouă ajută metabolismul şi este benefică pentru sistemul imunitar, sistemul nervos şi celulele roşii din sânge. Vitamina E este bună pentru sistemul nervos şi menţine muşchii sănătoşi. Acidul folic din ouă ajută la formarea sângelui şi ţesutului în timpul sarcinii. Biotina găsită în ouă este foarte bună pentru sistemul imunitar. Vitamina D prezentă în ouă păstrează oasele sănătoase şi ajută organismul să absoarbă calciul.
Nu trebuie, bineînţeles, să consumi toate aceste alimente în fiecare zi, mai ales că multe dintre ele au proprietăţi asemănătoare. Ai putea totuşi să le alternezi şi să le combini în moduri cât mai inventive pentru a te bucura pe deplin de beneficiile lor pe toată perioada sarcinii.
Încearcă să introduci în alimentaţia ta cât mai multe alimente benefice şi nu uita că deşi nu mănânci pentru doi, mănânci pentru binele amândurora”, a scris vedeta TV pe www.elacraciun.ro.