kanald.ro
Stiri
5 alimente sarace in grasimi si benefice pentru sanatate
O alimentatie sanatoasa este cea in care aportul de nutrienti, fibre, cabohidrati si grasimi este echilibrat.
Totusi, in multe cazuri se impune reducerea numarului de grasimi, pentru a solutiona diverse probleme. Fie ca vrei sa slabesti, ca te recuperezi dupa o operatie de bila sau suferi de afectiuni ale pancreasului, alimentatia saraca in grasimi este recomandata.
Alimentele fara grasimi te pot ajuta sa reduci arsurile gastrice, nivelul colesterolului din sange si greutatea corporala. De aceea, este bine sa stii care sunt cele mai potrivite alimente care iti aduc energie si vitamine, fara un aport mare de grasimi. Iata cinci dintre alimentele sarace in grasimi care te pot ajuta sa ai cea mai sanatoasa alimentatie.
1. Verdeturile
Verdeturile sunt alimentele cele mai recomandate de specialisti atunci cand vine vorba despre un regim sarac in grasimi.
2. Fructele
Fructele sunt o alegere foarte buna atunci cand ai nevoie de o gustare saraca in grasimi. Sunt bogate in vitamine, minerale si fibre si contin multi antioxidanti. Acestia lupta cu radicalii instabili din organismul tau si iti protejeaza sanatatea, ferindu-te de imbatranirea prematura, boli de inima, artrita, cancer sau alte afectiuni. Poti consuma fructe de padure (afine, zmeura, mure, coacaze) care sunt pline de antioxidanti, mere, pere, piersici sau struguri. Le poti adauga in sucuri sau manca in loc de gustare.
3. Leguminoasele
Leguminoasele sunt o categorie de legume din care fac parte fasolea, mazarea, lintea si nautul. Sunt printre cele mai sanatoase alimente pentru ca sunt sarace in grasimi, nu contin deloc colesterol, in schimb sunt pline de fibre, proteine, vitamine si minerale esentiale, precum magneziu, zinc si fier.
4. Cartofii dulci
Cartoful dulce este o leguma foarte sanatoasa, pentru ca este saraca in grasimi. Un cartof dulce de marime medie contine numai 1,4 grame de grasime.
In acelasi rimp, el aduce in alimentatie vitamina A, vitamina C, mai multe vitamine din complexul de B-uri, precum si minerale ca potasiul sau manganul. Cartoful dulce datoreaza culoarea portocalie beta-carotenului, un antioxidant puternic care combate radicalii liberi din organism. Beta-carotenul este benefic mai ales pentru sanatatea ochilor, studiile aratand ca o dieta bogata in alimente care contin acest nutrient protejeaza de boli precum cataracta sau degenerescenta maculara.5. Ciupercile
Ciupercile sunt ideale pentru cei care tin regimuri fara grasimi, pentru ca sunt gustoase, hranitoare si pline de substante benefice pentru organism. Chiar daca nu sunt nici fructe, nici legume, ciupercile sunt considerate de la inceputurile omenirii medicament. Asta datorita faptului ca majoritatea contin potasiu, fibre, vitaminele B si D si diverse alte minerale. In plus, ciupercile contin cantitati mari de ergotioneina si glutation, doi antioxidanti puternici care combat inflamatia din corp. De aceea, le poti consuma atunci cand ai nevoie de un plus de imunitate.
Adauga aceste alimente in regimul tau si vei incepe sa observi curand rezultatele. Fie ca vrei sa reduci grasimile pentru a pierde din kilogramele in plus, fie ca o faci la indicatia unui medic, aceste alimente iti vor oferi substantele de care ai nevoie pentru a avea o viata sanatoasa, fara surplus de grasimi.