5 complicații frecvente ale diabetului

Autor: Clara Ionescu

In articol:

Sursa foto: Shutterstock.com   

Diabetul este o afecțiune care apare atunci când pancreasul nu produce destulă insulină sau când organismul nu poate utiliza în mod eficient acest hormon.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății [1], în anul 2019 diabetul a reprezentat a noua cauză principală de deces la nivel global, cu 1,5 milioane de cazuri direct asociate cu această boală cronică.

Nivelul ridicat de glucoză în sânge asociat cu diabetul zaharat poate afecta semnificativ anumite organe și regiuni ale corpului, cum ar fi ochii sau picioarele, ceea ce înseamnă că persoanele afectate trebuie să gestioneze eficient boala și să efectueze teste regulate.

5 complicații frecvente ale diabetului

Deoarece diabetul este o boală cronică, acesta poate duce la apariția anumitor complicații, mai ales atunci când nu este gestionat corespunzător. Câteva dintre cele mai frecvente complicații ale acestei afecțiuni includ:

Retinopatia diabetică

Retinopatia diabetică este o complicație a diabetului care afectează ochii. Aceasta apare în urma lezării vaselor de sânge ale retinei și poate fi asociată atât cu diabetul zaharat de tip 1, cât și cu diabetul zaharat de tip 2.

În stadiile incipiente, această complicație poate fi asimptomatică sau poate cauza doar probleme minore de vedere. Cu toate acestea, odată cu trecerea timpului retinopatia diabetică poate duce și la pierderea completă a vederii.

Gestionarea corespunzătoare a diabetului reprezintă metoda cea mai bună de prevenire a acestei complicații. Chiar și așa, sunt recomandate însă și vizitele regulate la cabinetele oftalmologice, pentru consultații de specialitate.

Citeste si: „L-am bătut și eu pe el. Ne băteam parte în parte”. Adriana Bahmuțeanu, declarații halucinante despre loviturile încasate de la Silviu Prigoană: „Da, m-a bătut cu pliciul”- kanald.ro

Citeste si: Cutremure în România! Anunțul momentului după cutremurul devastator din Turcia- stirilekanald.ro

Piciorul diabetic

Apariția piciorului diabetic este cauzată de nivelul ridicat de glucoză în sânge, care duce la lezarea nervilor și a vaselor de sânge a acestuia. Lezarea nervilor din cauza diabetului se mai numește și neuropatie diabetică și poate duce la pierderea sensibilității la nivelul piciorului, printre multe altele.

Deoarece nu poți simți durere din cauza leziunilor nervoase, nu poți observa potențiale ulcerații sau tăieturi care ar putea exista la nivelul piciorului. Ca urmare, acestea se pot infecta, iar infecția nu poate fi tratată așa ușor din cauza circulației sangvine necorespunzătoare.

Această infecție netratată poate duce în cele din urmă la apariția gangrenei, care este caracterizată prin moartea țesuturilor, a mușchilor și a pielii și poate necesita, în unele cazuri, amputarea piciorului.

Probleme cardiovasculare

Diabetul afectează nivelul de colesterol al persoanei afectate, prin creșterea colesterolului „rău" și reducerea celui „bun". Această schimbare duce la o acumulare de grăsimi pe pereții vaselor de sânge, fapt care poate crește riscul de infarct de miocard sau accident vascular cerebral.

Chiar dacă diabetul este gestionat corespunzător, sunt recomandate investigații medicale regulate pentru a monitoriza și sănătatea sistemului cardiovascular.

Afecțiuni renale

Nivelul ridicat de glucoză în sânge poate pune un efort semnificativ asupra rinichilor, fapt care poate duce în cele din urmă la apariția anumitor afecțiuni renale.

Cu toate că stadiile incipiente ale acestor afecțiuni tind să fie asimptomatice, odată cu agravarea bolii, din ce în ce mai multe simptome își pot face simțită prezența, cum ar fi:

Citeste si: „M-a bătut, recunosc.” Adriana Bahmuțeanu a fost victima abuzurilor fizice- kfetele.ro

Citeste si: Irina Nicolae, trădată de fostele colege din A.S.I.A.! Cântăreața rupe tăcerea după ce nu a fost invitată să cânte la reunirea formației: ”Am avut un șoc”- radioimpuls.ro

  • retenția de apă;
  • tulburări de concentrare;
  • pierderea poftei de mâncare;
  • tulburări de somn etc.

Pentru a preveni riscul de dezvoltare a afecțiunilor renale este important de gestionat cât mai bine posibil atât nivelul glucozei în sânge, cât și nivelul tensiunii arteriale.

Gastropareza diabetică

Diabetul zaharat de tip 1 și diabetul zaharat de tip 2 pot duce la lezarea nervilor. Atunci când unul dintre acești nervi este nervul vag, cel care controlează tranzitul alimentar prin stomac, complicația se numește gastropareză diabetică.

Gastropareza este caracterizată prin golirea lentă a conținutului stomacal, fapt care poate duce la anumite complicații și simptome, cum ar fi:

  • arsuri la stomac;
  • stare de greață și vărsături;
  • disconfort abdominal etc.

Având în vedere că diabetul poate avea numeroase complicații care, la rândul lor, pot afecta semnificativ sănătatea și calitatea vieții, este indicată respectarea cu strictețe a recomandărilor medicului specialist și efectuarea investigațiilor medicale regulate.

Referințe:

“Diabetes.” World Health Organization, World Health Organization, 10 Nov. 2021, www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/diabetes.

Distribuie pe:
Abonează-te pe

Citește și:

Un nou cutremur cu magnitudinea de 7,7 grade pe scara Richter în Turcia, la o adâncime de doar 2 kilometri! Informații de ultim moment

Aseară, Știrile Kanal D, prima opțiune a telespectatorilor din întreaga țară

Kanal D, lider absolut de audiență cu emisiunea de reportaje „Asta-i România!”

“Casa iubirii” a poziționat Kanal D pe primul loc în preferințele publicului din întreaga țară și de la orașe

DOLIU NAȚIONAL: A murit unul dintre cei mai valoroși oameni din ROMÂNIA

„Nu trebuie să acceptați anumite lucruri şi trebuie să aveţi curaj să spuneţi lucrurilor pe faţă.” Oana Roman, declarații despre fostul ei soț

Harry, subiect de BATJOCURĂ Grammy. Toată lumea a râs de „comoara” sa înghețată

Kanal D, lider absolut de audiență cu emisiunea de reportaje „Asta-i România!”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies