5 mancaruri japoneze pe care nu le poti rata

Atunci cand vine vorba de gastronomia internationala, unele dintre cele mai gustoase exemple vin din cultura japoneza, recunoscuta pentru celebrele sushi sau ramen.

Distribuie pe:

Autor: A.I.

Cu toate acestea, mancarurile japoneze sunt mult mai diverse, care abia asteapta sa fie descoperite. Iti prezentam, in articolul de mai jos, care sunt retetele japoneze pe care trebuie neaparat sa le incerci in acest sezon, recunoscute pentru savoare si prospetime.

Tempura

Dupa cum stii deja, ingredientele principale din bucataria japoneza sunt reprezentate de peste sau alte produse marine dar si orez sau zarzavat, cu ajutorul carora se pregatesc cele mai delicioase retete. Tempura nu este o exceptie, fiind o specialitate japoneza, la fel de populara precum sashimi sau sushi, cu un mod de preparare deloc sofisticat. Astfel, cu ajutorul unor ingrediente simple, te poti bucura de un preparat culinar gustos si sanatos.

La prima vedere, tempura se poate confunda cu un snitel de legume sau cu un crevete prajit in ulei. In schimb, unul dintre ingredientele de baza pentru pregatirea acestei retete este faina, fabricata dintr-un amestec de praf de copt, pudra de ou, amidon si faina de grau, care ofera retetei un gust intens si o culoare specifica, galben-maronie.

Pentru o masa in stil japonez, tempura sau bucatile de fructe de mare si legume prajite sunt servite ca garnitura pentru taitei sau orez. Unele dintre cele mai populare ingrediente sunt crevetii, ciupercile, calamarul, cartofii dulci, fasolea verde sau ceapa.

Sukiyaki

Atunci cand te gandesti la mancare japoneza, nu ai cum sa ratezi celebrul sukiyaki, una dintre retetele cu o tenta dulceaga si cu gust inconfundabil de sos de soia. Aceasta delicatesa imbina carnea de vita, taiata in fasii subtiri, bucati de tofu si ciuperci, fierte intr-o supa gustoasa cu zahar si sos de soia. In mod obisnuit, sukiyaki se serveste impreuna cu un bol de orez alb si o farfurie in care se sparge un ou crud, in care se inmoaie aceste ingrediente din supa.

Considerat a fi un preparat ideal pentru iarna, sukiyaki este consumat de catre japonezi indeosebi la petrecerile de sfarsit de an, pentru a se incalzi. Desigur, fiecare regiune din Japonia beneficiaza de propriul mod de a pregati acest fel de mancare. In regiunea Kansai din Osaka, carnea de vita este mai intai prajita intr-o tigaie, dupa care se adauga toate celelalte ingrediente, intr-o oala. Indiferent de modul de preparare, sukiyaki reprezinta una dintre cele mai gustoase retete ale lumii asiatice, apreciate de catre turistii de pretutindeni.

Gyudon

Chiar daca este compus din ingrediente modeste, gyudon este un alt preparat japonez popular in intreaga lumea, datorita usurintei in preparare si a gustului delicios. Daca iti doresti sa il incerci, trebuie sa stii ca te vei bucura de un bol cu orez alb, alaturi de carne de vita si ceapa calita, asezate deasupra bolului cu orez. La fel cu sukiyaki, gyudon se serveste alaturi de un ou crud, care se pune peste preparatul care este inca fierbinte. Bolul cu ingrediente se mai poate asezona cu ghimbir ras si cu putin sos de soia, pentru un gust intens, reprezentand un fel principal satios si sanatos.

Edamame

Un alt fel de mancare popular in bucataria chineza si japoneza este reprezentat de edamame, boabe de soia oparite in pastaie. Acest snack asiatic se serveste in bucatariile japoneze in boluri, alaturi de bautura, ideale pentru a fi consumate la pranz sau cina. De cele mai multe ori, chiar si in magazinele romanesti vei gasi edamame la punga, congelate, intocmai ca amestecurile de legume, pe care poti alege sa le consumi, presarand si sare sau piper.

Daifuku

Trecand de felurile principale de mancare japoneza, gastronomia nipona este recunoscuta si pentru deserturile sale. Astfel, daiufuku reprezinta o mini prajitura facuta din orez si umpluta cu anko, un soi de pasta de fasole rosie, fructe sau frisca. Chiar daca textura acestei prajituri este moale, gustul sau este unul discret, care iti va incanta papilele gustative.

Bucataria japoneza contine preparate foarte gustoase, pe care trebuie sa le incerci cel putin o data in viata, in special pentru a gusta mancaruri traditionale atat de diferite de cele romanesti.


Clipul zilei pe WOWBIZ.RO: