5 PREPARATE TRADIȚIONALE din carne de porc pentru ANUL NOU. Cum trebuie să arate masa festivă de REVELION 2021

Cinci preparate din carne de porc care nu trebuie să lipsească de la masă de Crăciun și Revelion.

Cinci preparate din carne de porc pe care să le gătești de Crăciun și Revelion
Autor: Elena Popescu

In articol:

De sărbători tot românul dorește să pună pe masă cele mai tradiționale bucate, preparate

din carne de porc. Iată rețetele a cinci preparate din carne de porc pe care să le gătești de Crăciun și Revelion. În fiecare an, românii taie porcul de Crăciun în ziua de Ignat, astfel carnea porcului va fi folosită în preparate pentru sărbători și se va consuma până la Bobotează.

5 preparate din carne de porc pe care să le gătești de Crăciun și Revelion

Crăciunul este momentul ideal pentru a ne așeza la masă alături de familie și a savura cele mai gustoase preparate. Pe lângă rețetele clasice de sarmale de Crăciun, piftie ori cârnați de casă, prăjiturile nu lipsesc niciodată, ba chiar completează meniul de sărbătoare.

Citeste si: MESAJE CU IMAGINI DE ANUL NOU 2021. Cele mai emoționante urări și felicitări de Revelion

Preparate din carne de porc: Sărmăluțe tradiționale

Pentru cele mai delicioase sărmăluțe din carne de porc aveți nevoie de următoarele ingrediente:

2 kg varză murată
450 g carne tocată de porc
50 g orez
200 g ceapă
ulei pentru prăjit
100 g costiţă afumată
2-3 linguri bulion
2 foi dafin
sare
piper

Cinci preparate din carne de porc pe care să le gătești de Crăciun și Revelion
Cinci preparate din carne de porc pe care să le gătești de Crăciun și Revelion[Sursa foto: Shutterstock]

Citeste si: Ciorbă de burtă. Rețeta lui Horia Vârlan pentru sărbătorile de iarnă

Mod de pregătire:

Se aleg foile din varză pentru împachetat carnea. Se curăță ceapa și se taie mărunt, apoi se pune la călit în tigaie. Ceapa călită se amestecă cu carnea, piperul, orezul și sarea. Compoziția obținută se rulează în foile de varză.

Frunzele de varză rămase se toacă mărunt și se pun la fundul cratiței în care fierb sarmalele. Sarmalele se aranjează în cratiță, la fel și costița, plus un un strat de varză tocată. În cratița cu sarmale de pune bulion înmuiat în apă, foi de dafin și boabe de piper și se pun la fiert cca 2 ore.

Preparate din carne de porc: Piftie

Ingrediente:

1/2 cap de porc
2 picioare de porc
500 g carne macră de porc
2 morcovi
2 cepe
1 rădăcină țelină
1 rădăcină păstârnac
2 foi dafin
10 căței usturoi
sare

Mod de pregătire:

Picioarele și capul de porc se spală bine și se pârlesc la flacăra aragazului, după care se pun la fiert cu sarea și carnea. Se ia spuma din carne, ori de câte ori este nevoie, iar mai apoi se adaugă foile de dafin și legumele în fiertură.

Oala cu carne se la lasă la fiert cca patru ore, până când carnea se desprinde de pe os. Între timp se pisează usturoiul. Carnea fiartă de curăță de pe os și se împarte în boluri. Zeama în care a fiert carnea se strecoară și i se adaugă usturoiul pisat. După 15 minute se strecoară din nou și se toarnă peste carnea din boluri. Acestea se pun la rece până ziua următoare.

Citeste si: Colinde romanesti. Lista celor mai frumoase colinde tradiționale

Citeste si: Îl mai știți pe Sergiu, tăticul călăreț de la Iași? A dat cu piciorul la tot, a vândut casa cumpărată din donații și s-a mutat din nou în ghetou. Acum, în fața porții stă parcat șmecherește un BMW X6 – Foto- bzi.ro

Cinci preparate din carne de porc pe care să le gătești de Crăciun și Revelion
Cinci preparate din carne de porc pe care să le gătești de Crăciun și Revelion[Sursa foto: Shutterstock]

Preparate din carne de porc: Cârnați de casă

Ingrediente:

3 kg carne tocată de porc
100 gr usturoi
un pumn de sare mare
20 gr boia
15-20 gr piper
sare grunjoasă
bicarbonat
oţet pentru curăţat intestinele

Mod de pregătire:

Carnea tocată trebuie să fie suficient de grasă, iar intestinele destul de subțiri. Intestinele de porc se rad cu dosul lamei cuțitului și se pun în apă caldă cu bicarbonat și oțet ca să se curețe bine și să se albească. Peste carnea tocată se pune sare și cățeii de usturoi pisați în prealabil. Compoziția se frământă bine, apoi se lasă 15 minute pentru ca sarea să se dizolve. Pe urmă se adaugă condimentele și se amestecă bine carnea.

Pregătiți mașina pentru preparat cârnații și puneți în capăt tubul special pentru umplut cârnații. Luați un intestin ți-l trageți pe tub până la capăt. Mai apoi îi faceți un nod în capăt și puneți carnea în mașina de tocat, apoi dați ușor de manivelă.

În timp ce se formează cârnatul rulaţi-l sub formă de melc că să fie mai uşor de mutat la sfârşit. După ce aţi ajuns la capătul intestinului vă opriţi din dat la manivelă şi faceţi un nod sănătos şi la celălalt. Astfel, ați obținut primul cârnat.

Cinci preparate din carne de porc pe care să le gătești de Crăciun și Revelion
Cinci preparate din carne de porc pe care să le gătești de Crăciun și Revelion[Sursa foto: Shutterstock]

Preparate din carne de porc: Tobă de casă

Ingrediente:

2 urechi de porc
o limbă de porc
2 rinichi de porc
o inimă de porc
4 căței de usturoi
o bucată de mușchi de porc
250 g slănină cu carne
1 stomac de porc
1/2 kg pulpă de porc
foi de dafin
sare
piper boabe
piper măcinat

Mod de pregătire:

După ce s-a curățat bine stomacul de porc  și a stat o oră în apă cu oțet se scoate și se clătește bine. Apoi se pun la fiert organele, pulpa, slănina și mușchiul împreună cu boabele de piper și foile de dafin. După ce au fiert se scot din apă și se lasă la răcit.

Limba se curăță de pielița albă și se toacă cubulețe, după care se pune într-un vas și se adaugă usturoi pisat, sare, piper, și două polonice cu zeama în care au fiert.

Stomacul de porc se umple cu compoziția obținută și se coase deschizătura. Pentru a nu se sparge toba, se poate introduce într-o bucată de dres și se prinde bine la capete.

Se pune zeama în care au fiert organele pe foc și când dă în clocot se pune toba. Se lasă la fiert 30 minute. Din când în când se înțeapă cu un ac de cusut mai mare.

Toba se scoate din zeamă cu o paletă, se așează într-un lighean, se pune un fund de lemn rotund peste ea și o greutate. Toba de porc se lasă la rece până a doua zi. Se poate lasă și mai mult, important este să stea la rece.

Preparate din carne de porc: Caltaboș

Ingrediente:

măruntaiele unui porc (rinichi, ficat, plămâni, splină)
700 g carne
1 bucata slănină
5 cepe
2 morcovi
300 g orez
500 g hrişcă
foi de dafin
sare
piper
nucşoară
ienibahar
intestine de porc
puţin ulei

Mod de pregătire:

Carnea și măruntaiele se spală bine și se pun la fiert împreună cu slănina. Se înlătură spuma din timpul fierberii, apoi se adaugă sarea, foile de dafin, ceapa și morcovii.

După ce au fiert carnea și măruntaiele se scot din oală și se lasă la răcit, după care se dau prin mașina de tocat. Orezul și hrișca se pun într-o tavă și se prăjesc ușor, după care se pun într-un tifon şi se dau la fiert în apa în care s-au preparat şi organele.

După ce acestea au fiert, se amestecă cu compoziția tocată de carne și măruntaie, se condimentează și se pun în intestinele spălate și curățate. Caltaboşii rezultaţi se pun în tifon şi se fierb aproximativ 10 minute.

Mesaje haioase de Anul Nou 2021

„Căţeluş cu părul creţ/ Să ai jeep-ul în coteţ/ Să ai vilă cu piscină/ Pe Madonna ca vecină/ O lopată pentru bani/ La anul şi la mulţi ani!”

„Să prinzi aripi pentru a trece cu uşurinţă peste ceea ce aduce Noul An. Culege ce e frumos şi bucură-te cu adevărat. Petrece frumos la început de an pentru a trăi senzaţii tari tot anul! La mulţi ani 2021!”

Citeste si: Programul supermarketurilor de Revelion 2021. Lista completă și orarul marilor magazine de Anul Nou

„Lovite-ar trenul fericirii/ Trăsni-te-ar fulgerul iubirii/ Să-ţi cadă în cap un sac cu bani /Şi un bilet cu La mulţi ani!”

„Fără fiţe, fără poante, la mulţi ani cu sănătate! Criza vine, criza trece, noi mereu vom petrece!”

„Noul An să va aducă belşug în casă, bucate pe masă, valută în cont, un iaht în port, motor pe autostradă şi vecinii ca să vadă. La mulţi ani!”

„Bate-n uşă. Bate-n geam. Cine este? Noul an! Doamne, de Sărbători ajută-mă să uit de persoanele pe care nu le plac, Fă-mă să mă întâlnesc cu cei care îmi plac, Și ajută-mă să fac diferenţa între cei care nu-mi plac şi cei care-mi plac!”

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Rețeta de Tiramisu a Jamilei pentru sărbătorile de iarnă! O prepară încă din copilărie VIDEO

Colinde romanesti. Lista celor mai frumoase colinde tradiționale de la noi

Ciorbă de burtă. Rețeta lui Horia Vârlan pentru sărbătorile de iarnă

Horoscop saptamanal 12-18 Aprilie 2021: Pentru Berbec, această săptămână va fi una mai mult decât perfectă

Lovitură TOTALĂ pentru cei care s-au vaccinat cu Pfizer! Informația care dă peste cap tot ce se știa până acum

Radu Bănică, fiul lui Ștefan Bănică rupe tăcerea! Ce îi făcea Andreea Marin când era copil!

SUA reînvie terorismul islamic ca să-i facă viața grea lui Putin. Urmează o nouă "Primăvară Arabă"?

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies