5 rețete de cremă de zahăr ars delicioase și ușor de preparat

Cum se face crema cu ouă, lapte și zahăr ars perfectă? Află mai jos 5 moduri de a prepara desertul.

Autor: Alexandra Nistor

In articol:

Crema de zahăr ars este un desert de casă foarte îndrăgit și foarte ușor de preparat, pentru că e un desert cu un gust fabulos şi se pregăteşte foarte uşor. Acest desert face parte din „arsenalul” mamelor și bunicilor noastre, alături de faimoșii papanași, clătitele fragede, grișul cremos cu lapte, friganelele dulci cu ou și multe altele.

Rețetă de cremă de zahăr ars cu blat

Ingrediente

Pentru cremă:

200 g zahăr pentru caramelizat
180 g zahăr
1 l lapte
10 ouă
1/2 fiolă esență de vanilie

Pentru blat:

5 ouă
1 praf de sare
5 linguri făină
5 linguri zahăr
1/2 fiolă esență de vanilie
1/2 linguriță coajă rasă de portocale

Mod de preparare

Punem zahărul cu 2 linguri de apă la foc mediu. Zahărul umezit se va carameliză fără să facă cocoloașe de zahăr (un truc pe care l-am învățat și eu de la o fosta colegă de birou, acum foarte mulți ani).

Când prinde culoare aurie oprim focul. Cratiță fiind fierbinte el se va mai închide la culoare și va avea un gust mai amar dacă îl lăsăm să se ardă prea mult, alt dezavantaj ar fi faptul că nu va arată foarte bine partea de

sus a tortului. Ungem cu zahărul caramelizat pereții oalei, astfel încât să rămână și pe margine caramel.

Mixăm ouăle cu zahărul până devin o spumă, apoi adăugăm laptele și esență de vanilie și continuăm să mixăm. Turnam compoziția peste zahărul ars

Dăm la cuptorul preîncălzit la 200°C timp de 30 minute, având grijă să punem oală într-o tavă înalta în care am pus în prealabil apă fierbinte.

Cât timp stă crema la cuptor pregătim blatul. Mixăm albușurile spumă tare cu 1 praf de sare, adăugăm apoi treptat zahărul. Când spumă este foarte tare adăugăm gălbenușurile și amestecăm din acest moment cu un tel. Punem esență de vanilie, coajă de portocală, apoi incorporăm făînă. Turnam blatul peste crema după cele 30 minute de copt și lăsăm alte 30 minute la cuptor.

Scoatem tortul din cuptor și îl lăsăm să se răcească complet în oală. Punem un platou mai mare peste oală și o răsturnăm.

Lăsăm oală peste platou în jur de 8 ore, în frigider. După acest interval putem servi tortul. Blatul este deja însiropat.

Rețetă de cremă de zahăr ars cu mere

Ingrediente

8 ouă
10 linguri de zahăr
2 mere
o fiolă de esență de rom
o linguriță de amidon alimentar
un praf de sare
un litru de lapte

Mod de preparare

Într-o cratiță de 3 litri punem 5 linguri de zahăr și îl punem să se topească pe foc mic, până devine de culoarea chihlimbarului. Prin mișcări de rotație îmbrăcăm pereții vasului în caramel și îl lăsăm la răcit. Scoatem sâmburii de la mere și le tăiem felii subțiri, pe care le așezăm pe fundul vasului îmbrăcat cu caramel.

Citeste si: Reteta pentru Florii: Tort cu crema de zahar ars

Într-un bol spargem ouăle, le batem ușor cu cele 5 linguri de zahăr (să nu facem spumă), esență de rom, amidonul, praful de sare și laptele. Toată compoziția o turnam în cratiță, ușor, să nu deranjăm merele. în timp ce turnam laptele, merele se vor ridică la suprafață, fără să-și strice formă.

Punem cratiță într-o tavă și adăugăm apă fierbinte, cam până la jumătatea cratitei cu crema de zahăr ars. Punem la cuptorul de dinainte încins la 180 de grade, cam 45 de minute.

Citeste si: „La sfârșit, din cutie, fiul meu să...” Monica Tatoiu, despre ultima sa dorință în viață!- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

Când crema de zahăr ars s-a rumenit frumos, facem testul cu scobitoarea, dacă iese curată atunci crema de zahăr ars cu mere este gata.

O lăsăm să se răcească, apoi o răsturnăm pe un platou.

Rețetă de cremă de zahăr ars din 4 ouă

Ingrediente

500 ml lapte
7 linguri zahăr
4 ouă
1 pachet zahăr vanilat

Mod de preparare

1. Se pun 3 linguri de zahăr într-un vas termorezistent de 1 l sau într-o cratiţă mică, cu fundul gros. Se pune la cuptor şi se lasă să se caramelizeze puţin zahărul, doar cât să se formeze puţină spumă, apoi se scoate vasul din cuptor şi se înclină cât să se tapeteze cu zahărul ars până la jumătatea vasului. Se lasă să se răcească, 10-15 minute.

2. Separat, se bat ouăle cu 4 linguri de zahăr şi zahărul vanilat. Se adaugă treptat laptele, amestecând continuu. Se toarnă compoziţia în vasul tapetat cu zahăr ars, apoi se pune într- un alt vas cu apă călduţă şi se coace 40-50 minute, în cuptorul încins, la foc potrivit.

3. Se lasă să se răcească crema de zahăr ars şi se poate servi.

Rețetă de cremă de zahăr ars cu blat și fructe

Ingrediente

8 linguri de zahăr
2 mere mari și 2 banane
20g unt
opțional 1/2 linguriță scorțișoară

Pentru crema de zahăr ars

500ml lapte
4 ouă
1 plic zahăr vaniliat
2 linguri de zahăr

Pentru blat:

4 ouă
4 linguri de zahăr
3 linguri de făină
1 lingură cu vârf cacao de bună calitate

Mod de preparare

Merele și bananele le tăiem cubulețe și le călim cu unt și zahăr aproximativ 5 minute apoi adăugăm scortisora.

Cele 8 linguri de zahăr le topim la foc mic și cu caramelul obținut tapetam tavă.

Preparam compoziția pentru crema de zahăr ars: Mixăm ouăle cu zahărul, apoi adăugăm laptele călduț.

În tavă tapetata cu caramel, punem bucățele de fructe apoi turnam amestecul de lapte și ouă. Băgăm formă la cuptor și lăsăm timp de 40 de minute.

Citeste si: Crema de zahar ars cu cafe latte! Nu ai mai mancat asa ceva niciodata!

Separat preparam blatul de pandișpan; mixăm ouăle cu zahărul până acesta se topește apoi adăugăm lingură cu lingură făină amestecată cu cacao, amestecând peste cap până compoziția se omogenizează.

După 40 de minute o turnam peste crema de zahăr ars și băgăm tavă la cuptor încă 20 de minute.

Punem tortul la rece minim 3 ore apoi îl servim tăiat felii.

Rețetă de cremă de zahăr ars cu pandișpan

Ingrediente

Ingrediente cremă:

Ouă 8 buc
Zahăr 150 g
Cremă de brânză 250 g
Lapte 1 litru
Esență de vanilie

Ingrediente blat:

Ouă 2 buc
Zahăr 100 g
Lapte 70 ml
Ulei vegetal 70 ml
Făină 120 g
Praf de copt o linguriță rasă
Esență de rom 1 linguriță

Mod de preparare

1. Pentru caramel, puneți 200 g de zahăr într-o tigaie, la foc mediu. Topiți zahărul până se caramelizează. Amestecați cu o spatulă de silicon.

2. Încingeți în cuptor la 180 grade un vas termorezistent, în care veți construi prăjitura. Această metodă se folosește pentru a nu se întări caramelul prea repede când se toarnă în vas. Turnați și întindeți caramelul pe toată baza vasului încins bine în prealabil.

3. Lăsați apoi să se răcească complet. Nu e nicio problemă dacă se formează crăpături. Pentru crema de zahăr ars, puneți într-un castron 8 ouă, 150 g zahăr, 250 g cremă de brânză și esența de vanilie.

4. Amestecați pentru 2-3 minute cu mixerul sau până când se omogenizează compoziția. Adăugați apoi 1 litru de lapte. Amestecați din nou cu mixerul pentru 1-2 minute. Turnați compoziția în tavă peste caramelul întărit și răcit.

5. Pentru blat, puneți într-un castron 2 ouă, 100 gr de zahăr, 70 ml de ulei vegetal, 70 ml de lapte și 1 linguriță de esență de rom. Amestecați cu mixerul pentru 1-2 minute. Cerneți 120 g de făină împreună cu 1 linguriță rasă de praf de copt.

6. Omogenizați compoziția cu mixerul. Turnați compoziția de blat în tavă peste compoziția turnată anterior.

7. Puneți vasul termorezistent într-o tavă mare pentru cuptor. Turnați 1 litru de apă în tava cuptorului. Băgați la cuptorul preîncălzit, pentru o oră, la 180 de grade Celsius.

8. Scoateți vasul cu prăjitura din cuptor și lăsați sa se răcească.

9. După ce a ajuns la temperatura camerei băgați vasul la rece în frigider pentru 2-3 ore. Cu vârful unui cuțit, desprindeți marginea blatului. Puneți o tavă mai mare deasupra vasului. Cu o mișcare rapidă întoarceți prăjitura cu josul în sus.

10. Scuturați prăjitura ușor până se desprinde de pe vas. Astfel blatul va ajunge dedesubt și se va însiropa cu crema de caramel.


Surse: divainbucatarie.ro, bucataras.ro, retete.unica.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Aceasta este prajitura preferata a Elenei Gheorghe. "Ma gandesc la anii frumosi ai copilariei" Vedeta ne-a dat si reteta desertului ei favorit

Mama si fiica lui Giani Kirita au vorbit despre "furiosul" de la Exatlon! Ce simte femeia atunci cand isi vede fiul ca se enerveaza

Iti lasa gura apa! Reteta Gabrielei Cristea pentru duminicile in familie! Ce desert a pregatit prezentatoarea TV?

Zodiile câștigătoare ale lunii Iulie. Vor avea parte de reușite mari și importante

Vestea serii despre Monica Pop! Ce s-a întâmplat cu celebrul medic (VIDEO)

Jador, de urgență la spital! Artistul a avut nevoie de perfuzie la primele ore ale dimineții

Calendar Ortodox, 29 iunie. Sfinții Petru și Pavel, ocrotitorii celor lipsiți de libertate. Ce nu-i bine să faci astăzi

CTP: „Eu nu mă simt mândru pentru David Popovici. Nici România nu are de ce să fie mândră!”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies