5 rețete de post mănăstirești pe care le poți încerca acasă

Postul este o adevărată provocare pentru gospodine. Având în vedere că se apropie postul Paștelui, avem pregătite câteva rețete mănăstirești.

Autor: Alexandra Nistor

In articol:

Ce să mai gătești în post, fără să conțină carne, lactate, ouă? Ei bine, o soluție e să te inspiri din preparatele mănăstirești. Călugării au învățat și perfectat, în sute de ani, mâncărurile făcute exclusiv din legume, iar azi se mândresc cu unele deosebit de gustoase.

Rețeta de colivă mănăstirească

Ingrediente

1 kg arpacaș
1,5 kg miez de nucă
250 g zahăr
coaja rasă de la 2 lămâi
coaja rasă de la 1 portocală
2 lingurițe de scorțișoară
3 linguri esență de rom

Mod de preparare

1. Alege grâul și spală-l în 9 ape călduțe, apoi pune la fiert 3 litri de apă într-o oală încăpătoare. Când începe să fiarbă apa, dă focul mic și adaugă arpacașul. Lasă-l la fiert și mai mișcă oala din când în când ca să nu se lipească grâul.

2. Lasă pe foc până când mai rămâne doar puțină apă, iar atunci adaugi zahărul și amesteci cu o lingură de lemn, apoi mai lași câteva minute pe foc,

până ce se evaporă toată apa. Răstoarnă grâul într-un vas smălțuit și acoperă cu un prosop curat, umezit.

3. Dă jumătate din cantitatea de miez de nucă prin mașina de tocat, iar pe restul taie-i bucățele cu cuțitul. Lasă grâul să stea peste noapte.

4. De dimineață, adaugă miezul tăiat la cuțit și un sfert din cantitatea de miez dat prin mașina de ocat, apoi amestecă împreună cu coaja rasă de lămâie și portocală.

Toarnă în compoziție esența de rom și gustă – dacă nu este destul de dulce, mai poți adăuga puțină miere.

5. Frământă apoi compoziția cu mâna, apoi așaz-o pe platouri. Pe deasupra, adaugă în strat gros restul de nucă dată prin mașină. Ultimul pas este ornarea ornarea colivei, după plac.

Rețeta mănăstireasca de ardei umpluți de post

Ingrediente

6-8 ardei capia galbeni
200 g orez
1 ardei capia roşu
1 legătură de ceapă verde
2 morcovi
2 roşii

700 ml supă de legume
250 ml suc de roşii
2 linguri ulei
1 legătură de pătrunjel proaspăt
1 linguriţă boia de ardei dulce
piper şi sare după gust

Reteta de ardei umpluti manastiresti

Rețetă de ardei umpluți mănăstirești

[Sursa foto: PixaBay]

Mod de preparare

1. Ardeii se spală şi li se taie sub formă de capac cotorul cu seminţe. Curăţă seminţele din cotor, dar şi pe cele rămase în ardei, inclusiv nervurile, clătindu-i şi pe interior, apoi pune deoparte capacele, pentru a acoperi ulterior ardeii şi umplutura.

2. Se taie ardeiul roşu, se toacă partea albă de la ceapă, iar morcovii se dau prin răzătoare. Se spală orezul în câteva ape, până ce apa rămâne limpede.

Citeste si: O familie din Marea Britanie a primit o refugiată din Ucraina. După 10 zile tânara a fugit cu tatăl- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

3. Încălzeşte zeama de supă. Pune uleiul la încins într-o cratiţă, apoi adaugă legumele tocate şi lasă-le la făcut până când se înmoaie şi devin sticloase, dar nu le lăsa se prăjească. Adaugă orezul şi căleşte-l puţin, amestecând cu o lingură de lemn, apoi începe să torni deasupra, câte un polonic de supă fierbinte. Pe măsură ce orezul absoarbe apa din vas, mai adaugă supă, tot câte un polonic. Prepară astfel până ce orezul se umflă şi se înmoaie, cca 20 minute. Gustă înainte de a da deoparte de pe foc, pentru ca orezul să fie deja făcut. Condimentează umplutura cu sare şi piper, după gust.

Citeste si: Rețete delicioase de conopidă la cuptor

4. Taie roşiile în rondele. Într-un vas ceramic mare, pentru cuptor, aranjează în bază câteva rondele de roşii. Toacă frunzele verzi de la ceapă şi adaugă-le deasupra roşiilor.

5. Cu ajutorul unei linguri, umple ardeii în intregime cu compoziţia de orez preparată anterior, iar după ce termini fiecare ardei, pune-i un capac cu codiţă, apoi aşază-l în vasul pentru cuptor.

6. Diluează sucul de roşii rămas cu puţină apă călduţă şi toarn-o peste ardei, astfel încât ardeii să fie pe jumătate acoperiţi de sos. Închide ardeii cu capacele cu codiţe lăsate deoparte.

7. Preîncălzeşte cuptorul, la 180ºC. Acoperă cratiţa cu capacul şi dă la cuptor, pentru 20 minute. Scoate cratiţa din cuptor şi întoarce ardeii pe cealaltă parte, cu atenţie. Mai lasă 15-20 minute vasul la cuptor, fără capac, până ce zeama scade şi pieliţa ardeilor se rumeneşte uşor. Dacă sosul scade prea mult, mai poţi adăuga o cană de apă fierbinte.

8. Sunt foarte buni calzi, stropiţi cu sos din cratiţă şi presăraţi cu pătrunjel verde. Se pot servi şi cu o porţie suplimentară de sos de roşii turnat deasupra. Ardeii umpluți mănăstirești sunt gata!

Musaca mănăstireasca

Ingrediente

7-8 cartofi mai mari
3-4 morcovi mari
2-3 cepe
400 g ciuperci albe
o linguriță de amidon
sare
ulei pentru prăjit
2 roșii
o legătură mică de pătrunjel verde

Mod de preparare

1. Cartofii se taie în rondele groase de jumătate de centimetru, se prăjesc în ulei, după care se scot pe un șervet absorbant și se lasă la scurs.

2. Morcovii, tăiați rondele, ceapă tăiată fideluta și ciupercile, tăiate în felii mai mari se călesc la rândul lor, lăsându-le până scade zeamă destul, iar la sfârșit se pune sare după gust și o linguriță de amidon pentru a lega compoziția.

3. Într-un vas termorezistent se pune un strat de cartofi, unul de umplutură și iarăși un strat de cartofi. Deasupra se așază frumos felii groase de roșii și pătrunjel tocat mărunt.

Ciorbă de legume de post mănăstireasca

Ingrediente

o mână de păstăi galbene
2 ardei grași
1 dovlecel
4 cartofi
2 morcovi
1 ceapă
4 roșii
1 păstârnac
1 leg mărar
1 leg pătrunjel
1 lg leuștean
o crenguță de cimbru verde
1 l borș de putină
3 lg ulei

Mod de preparare

Într-o oală cu apa rece se adaugă ceapă, morcovul, păstăile și păstârnacul și se pune la fiert la foc potrse adaugă ceapă, morcovul, păstăile și păstârnacul și se pune la fiert la foc potrivit. Când a dat în primele clocote adăugăm și ardeiul gras. Lăsăm să fiarbă cam 20 min după care adăugăm dovlecelul și cartofii. Când cartofii sunt pătrunși adăugăm și roșiile uleiul și potrivim de sare. Punem și crenguță de cimbru și borșul de puțină încălzit bine. Înainte de a stinge flacără adăugăm zarzavatul verde. Se servește atât caldă cât și rece alături de un ardei iute.

Citeste si: Doua retete simple de post ale parintelui Efrem de la manastirea Dervent, acolo unde este mormantul lui Aurelian Preda! Preotul este un adevarat masterchef

Rețeta de zacuscă mănăstireasca

Ingrediente

2 kg vinete
3 kg ardei roșii grași
1 kg ceapă
1 litru de bulion
500 ml ulei
3-4 foi de dafin
1 linguriță cu sare
1 linguriță cu piper negru
2 linguri cu zahăr

Mod de preparare

1. Pentru început, se coc vinetele pe grătar sau pe plită, iar pe altă plită ardeii.

2. Când ardeii s-au copt, se scot într-un vas cu capac și se lasă să se răcească, apoi se curăță. Vinetele, de asemenea, se decojesc cu grijă, iar alături de ardeiul copt și ceapa se dau prin mașina de tocat. Se pune apoi ceapa, uleiul și o linguriță cu sare într-o oală cu fundul mai gros și se pune pe foc. Se lasă să se călească bine apoi se adaugă ardeii, se amestecă bine și se dă în clocot.

3. Adăugați vinetele, bulionul, piperul și foile de dafin. Amestecați, dați focul mai mic și acoperiți oala cu un capac

4. Fierbeți timp de o oră. Aveți grijă ca în final zacusca să aibă o consistență omogenă. Potriviți cu sare și piper și pentru un gust excelent, adăugați și două linguri cu zahăr. Zacusca se toarnă fierbinte în borcane sterilizate, care se învelesc bine și se lasă să se răcească încet.



Surse:  antenasatelor.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Cum să faci cel mai bun aluat de pizza, subțire, pufos sau crocant

6 rețete delicioase de supe cremă de ciuperci

Secrete pentru rețeta tradițională de ostropel de pui. Cum se prepară, pas cu pas

Horoscop 24 Mai 2022: Previziunile astrale din această zi își pun amprenta asupra unor nativi precum nativii Capricorn

Vladimir Putin, în stare de şoc! S-a întâmplat după 30 ani. N-ar fi crezut niciodată

Dani Oțil, certat de Gabriela Prisăcariu în public. Ce s-a întâmplat

Motiv de divorț! Prințul Harry, rușinat de gestul făcut de Meghan

Doliu în fotbalul românesc! Fost câștigător al Cupei României! A evoluat în aceeași etapă pentru două echipe din Liga 1!

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies