Îți propunem 3 rețete cu mazăre simple de făcut, dar incredibil de gustoase, ideale pentru perioada de post a Paștelui!
Mâncarea de mazăre poate constitui o masă de prând sățioasă sau o cină săracă în calorii. Pentru gospodinele care se străduiesc să respecte Postul Mare al Paștelui, avem câteva rețete ușoare de făcut, dar delicioase.
Rețete de post cu mazăre
Mazărea poate fi pregătită cu carne, însă e la fel de gustoasă și dacă e pregătită de post. În cele ce urmează, îți propunem trei rețete simple bazate pe mazăre.
Rețete de post cu mazăre[Sursa foto: depozitulderetete.ro]
Sote de mazăre
Ingrediente
800 grame mazăre 1 buc roșie coaptă bine sau două linguri de bulion 2 buc morcovi mici 2 buc cepe medii 3 linguri ulei după gust sare după gust piper după gust mărar proaspăt
Mod de preparare
Se pune mazărea într-o crațită cu o cană cu apă și o lingură de ulei și se acoperă cu un capac pentru a se înăbuși. Între timp trebuie tocată ceapa mărunt și călită într-o tigaie cu puțin ulei până când se înmoaie și devine aurie. Se adaugă în tigaie morcovul tăiat cât mai mic sau dat pe răzătoare și se lasă pe foc până să se înmoaie.
Compoziția trebuie amestecată periodic, ca să nu se ardă. Peste ceapă și morcov se adaugă roșiile sau bulionul, sarea și piperul și se amestecă bine, timp de 5 minute. Sosul obținut este pus peste mazăre și se adaugă apă cât să acoperere mazărea. După ce a fiert, se lasă mazărea până când scade cât dorești. La final se adaugă mărar tocat mărunt.
Mâncare de mazăre cu morcovi
Ingrediente
450 g mazăre congelată 1 ceapă uscată 2 morcovi 1 ardei gras 50 ml ulei 150 ml suc de roșii sare, piper, cimbru uscat, dafin – după gust mărar proaspăt pentru servit 1 linguriță boia de ardei afumată (paprika afumată) 1 lingură rasă de făină pentru îngroșat sosul
Mod de preparare
Într-o cratiță încăpătoare încingeți uleiul și puneți la călit: ceapa, ardeiul și morcovul tăiate. Pentru această mâncare eu toc ceapa și ardeiul gras mărunt, iar morcovul îl las rondele mai mari. Dacă folosiți, tot acum adăugați și boiaua afumată. Amestecați din când în când să nu se ardă pentru că devine amară. După ce legumele s-au înmuiat puțin, iar ceapa a devenit sticloasă, adăugați mazărea, fără să o dezghețați.
Turnați o ceșcuță de apă (cam 150 ml), adăugați sare, piper măcinat, cimbru după gust și lăsați mâncarea să fiarbă înăbușit la foc mediu spre mic. Când mazărea este gătită, adăugați sucul de roșii. Opțional, dacă doriți un sos mai gros, mai bine legat, desfaceți o lingură rasă de făină în 150 ml de apă rece, ca să nu facă cocoloașe, apoi turnați amestecul în cratiță. Lăsați mâncarea să mai fiarbă încă 10 minute, apoi stingeți focul. Presărați mărar proaspăt tocat mărunt și mâncarea de mazăre cu morcov este gata de servit.
500 g mazăre congelată, proaspătă sau la borcan 1 ceapă mare 2 cartofi 2 morcovi câteva linguri suc de roșii 1 lingură făină sare, piper ulei
Mod de preparare
Ceapa se taie solzișori, cartofii se taie cuburi, iar morcovii se dau pe răzătoare. Ceapa și morcovii se călesc într-o lingură de ulei, apoi se adaugă cartofii și un pahar cu apă caldă.
Mazărea se adaugă atunci când morcovul și cartofii sunt pe jumătate fierte. Împreună cu mazărea se mai adaugă un pahar de apă și sucul de roșii în care s-a amestecat bine făina. Se mai lasă pe foc până când fierbe mazărea, apoi se adaugă sare și piper după gust. Mazărea de post se servește caldă.