Adolescentul care a violat şi omorât o fetiță de 5 ani a fost condamnat. Detaliile cutremurătoare ale crimei care l-au dat de gol pe ucigaș: „Nu ne așteptam la o așa ...”

La doi ani de la crima oribilă din Baia Mare, care a şocat România, ucigașul a fost condamnat. Dovezile arată că un adolescent de 17 ani a fi ucis-o pe Estera, o copilă de numai 5 ani.

Distribuie pe:

Autor: Loredana Dobre

Clădire dezafectată Baia Mare
Clădirea în care a avut loc crima


In articol:

Micuța Estera a fost violată și ucisă de un adolescent în seara de 30 aprilie 2018, în Baia Mare. Ucigaşul micuţei a fost condamnat doi ani mai târziu și va fi internat 15 ani într-un centru de detenţie. 

Alex Jiga, criminalul Esterei, credea că va scăpa nepedepsit. Mai mult de un an a reușit să-i păcălească pe toți. „Nu ne așteptam la o așa capacitate de autocontrol de la un minor”, mărturisea profilerul Poliției Române, comisar-șef dr. Dorin Dumitran.

Zilele trecute însă, Alex Jiga a fost condamnat definitiv la măsura educativă a internării pentru 15 ani într-un centru de detenţie.

Cum s-a petrecut crima

Clădire dezafectată Baia Mare
Clădirea în care a avut loc crima

Estera Marcovici avea 5 ani și locuia împreună cu mama, tatăl vitreg și cei opt frați ai ei într-un bloc insalubru de lângă fostul combinat Cuprom din Baia Mare. Copila a ieșit la joacă în fața blocului și nu s-a mai întors acasă niciodată. 

Seara, văzând că ea nu apare, familia a intrat în panică și a început să o caute prin zonă, iar în jurul orelor 23.00 a sunat la 112, cerând ajutorul. Dar înainte ca poliţia să ajungă acolo, trupul fetiței avea să fie găsit, într-o clădire dezafectată din apropiere, chiar de sora și de fratele Esterei. 

Cei doi au mutat trupul copilei din locul în care ea fusese ucisă. fără să știe că astfel periclitează ancheta. Iar contaminarea locului faptei le-a încurcat munca anchetatorilor.  

Locul faptei le-a „vorbit” anchetatorilor despre autor

Crima s-a petrecut într-un spaţiu insalubru, pe care locuitorii blocurilor din jur îl foloseau pe post de toaletă publică. „Locul faptei prezenta anumite caracteristici care conduceau la ideea că a fost cineva mic de înălțime, slab, care nu putea avea foarte mare alonjă în mână, pentru că s-ar fi lovit de pereți”, mărturisea în octombrie anul trecut, într-un interviu acordat ziarului Libertatea, profilerul Poliției Române, comisar șef dr. Dorin Dumitran.

Poziția hârtiei igienice pline de fecale i-a atras atenția comisarului. „Arăta ca un «U». Ceva nu era în regulă. Nu așa trebuia să arate un loc în care își făceau foarte mulți necesitățile. A fost primul aspect care mi-a atras atenția”, spune comisar-șef dr. Dorin Dumitran.

Citeste si: Veste uriașă pentru pensionari. Creșteri uriașe anunțate de Orban

Citeste si: Ce se întâmplă cu milionarul acuzat că și-a sugrumat bunica de 93 de ani. După crimă, a fost internat la psihiatrie. Ce au decis acum judecătorii

Citeste si: Ce se întâmplă cu milionarul acuzat că și-a sugrumat bunica de 93 de ani. După crimă, a fost internat la psihiatrie. Ce au decis acum judecătorii

Citeste si: Bianca Drăgușanu, devastată! A luat sau nu coronavirus? „Mă ustură gâtul...” - evz.ro

Criminalul locuia în zonă şi folosea acea încăpere, ca toţi ceilalţi, pe post de WC public. Fetiţa a intrat şi l-a surprins în timp ce el îşi făcea necesităţile fiziologice. Văzând-o singură, Alex Jiga a decis imediat că va întreţine relaţii sexuale cu ea. De aceea arăta bizar traiectoria acelei hârtii igienice, aruncată sub impulsul momentului. 

Inculpatul a prins victima de mâna dreaptă, în zona încheieturii, a tras-o înspre el şi, deşi victima a opus rezistenţă, a trântit-o pe spate şi s-a aşezat peste ea. Ulterior, inculpatul i-a tras jos acesteia pantalonii scurţi cu care era îmbrăcată şi a început să întreţină relaţii sexuale cu aceasta, inculpatul având deja lăsaţi pantalonii în vine, notează Libertatea.ro. Când fetiţa de 5 ani a început să strige după ajutor, violatorul a luat o cărămidă cu care a lovit victima. 

ADN-ul de pe arma crimei

La locul faptei a fost găsit un fragment de cărămidă pe care erau sângele victimei şi celule epiteliale remanente (n.r. – particule microscopice de piele moartă ce rămân pe orice suprafaţă atinsă). Când a pus mâna pe arma crimei, ucigaşul a lăsat acolo un fir invizibil care l-a legat definitiv de faptă.

Locul în care Alex Jiga şi-a aruncat hainele pătate de sânge

În iunie 2019, după mai mult de un an de la comiterea crimei, Jiga a fost chemat la poliție, pentru un nou interogatoriu. Pus în faţa probelor, el a mărturisit că a ucis-o pe Estera şi a explicat crima, declarând că, în timp ce era agresată sexual, „fetița s-a zbătut să scape şi a țipat tare, iar eu m-am speriat”.

Am luat o cărămidă de jos cu mâna stângă, în timp ce cu mâna dreaptă o apăsam pe piept, la baza gâtului, şi am lovit-o cu cărămida peste faţă de trei ori”, a povestit el.

La reconstituire, Jiga le-a mărturisit anchetatorilor că, după ce-a omorât-o pe fetiţă, a mers pe un teren din apropiere unde şi-a aruncat hainele cu care era îmbrăcat, pentru că ele erau pătate cu sângele victimei. Apoi, spune adolescentul, s-a dus acasă şi s-a culcat.

Mărturisirea lui Jiga a venit după un an, timp în care el crezuse că o scape. „A fost foarte interesant la dosarul acesta faptul că nu ne așteptam la o așa capacitate de autocontrol de la un minor. Adică, un an de zile să tacă”, spune comisar-șef dr. Dorin Dumitran.

De ce nu a fost Jiga arestat mai devreme

Jiga a fost un infractor ieşit din tipare. Comisar-șef dr. Dorin Dumitran spune că a existat o singură eroare în elaborarea profilului criminalului.

Am aproximat tot: vârstă, greutate, șirul acțiunilor, cum a intrat, cum a ieșit, ce fel de om este. Dar am greșit la o singură chestiune: m-am gândit că are același trecut infracțional cu majoritatea celor care locuiesc acolo”, mărturiseşte profilerul. Însă Jiga n-avea niciun fel de cazier penal.

Alex Jiga a fost condamnat, după doi ani de la crimă

În august 2019, Alex Jiga a fost trimis în judecată, pentru viol şi omor calificat. În timpul procesului, el a dat o declaraţie în care a negat comiterea faptei. La 27 martie 2020, el a fost condamnat la măsura educativă a internării într-un centru de detenţie pe o perioadă de 15 ani. Jiga a atacat decizia, dar la 31 iulie Curtea de Apel Cluj i-a respins apelul şi a menţinut decizia Tribunalului Maramureş.

Jiga nu va merge într-o închisoare, ci într-o instituție specializată în recuperarea minorilor, pentru că avea 17 ani la data săvârșirii infracțiunii. Instanța ar putea dispune, după 7 ani şi jumătate, liberarea lui din centrul de detenție.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Galerie foto  Urmatorul articol
Citește și:

Cum arată Karmen Simionescu la un an de la naștere! La ce produse a renunțat pentru a se menține în formă

Denisa, fosta iubită a lui Iancu Sterp, agățată de un bărbat în mall! Ce reacție a avut fosta concurentă de la Puterea Dragostei

VIDEO Tatăl lui Nicos o face praf pe Mona! Giovanni recunoaște că a întreținut relatii intime cu concurenta de la Puterea Dragostei: „Și mie mi-a făcut ...”

Vulpița, prima reacție după ce a fost filmată în timp ce îl înșela pe Viorel! "Te omoară cu bătaia..."

Politica de tot râsul! Afișe aberante din campania electorală FOTO

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies