Agenţia de evaluare financiară Fitch a înrăutăţit ratingul României şi estimează un deficit peste cel prognozat de Guvern

Agenţia de evaluare financiară Fitch a anunţat că a înrăutăţit de la "stabilă" la "negativă" perspectiva asupra ratingului de credit al statului român şi a reconfirmat totodată calificativul "BBB-" aferent datoriei guvernamentale româneşti pe termen lung în valută, fapt care menţine obligaţiunile de stat ale României în categoria celor recomandate pentru investiţii.

Distribuie pe:

Autor: A.N.C

Agenţia de evaluare financiară Fitch a înrăutăţit ratingul României şi estimează un deficit peste cel prognozat de Guvern

Cei de la Fitch estimează un deficit bugetar de până la 8% din PIB în 2020, semnificativ peste prognoza oficială a Guvernului, de 6,7%, pe care a fost construită recenta rectificare bugetară,.

"Revizuirea perspectivei reflectă anticipaţia privind înrăutăţirea substanţială a finanţelor publice ale României pe termen lung, izbucnirea şi răspândirea pandemiei COVID-19 agravând o poziţie fiscală deja slabă. Combinaţia dintre o puternică contracţie a economiei şi creşterea cheltuielilor bugetare va provoca o adâncire a deficitului bugetar şi un avans accentuat al datoriei publice în 2020. Deşi Fitch se aşteaptă ca economia să îşi revină în 2021, incertitudinile legate de amploarea şi durara pandemiei, combinate cu managementul fiscal defectuos din ultimii ani, creează provocări semnificative pe termen mediu în ceea ce priveşte consolidarea finanţelor publice", notează agenţia de rating, citată de Profit.ro.

Fitch se aşteaptă ca deficitul să scadă în 2021 la un nivel de 4.2% din PIB, situaţie determinată în parte de redresarea activităţii economice, estimarea bazându-se pe diminuarea sau anularea creşterii cu 40% a pensiilor, aşteptată în septembrie anul acesta şi limitarea viitoarelor creşteri de salarii.

Citeste si: Fiica lui Gigi Becali, primele imagini cu burtica de gravidă. Cum a fost surprinsă pe străzile din Capitală

Citeste si: Patriarhul Daniel, mesaj pentru toți românii în Vinerea Mare: „Serbăm Sfintele Paşti într-o vreme de tristeţe”

Citeste si: Copiii Ilenei Ciuculete nu cred în existența pandemiei de coronavirus! Fata de suflet a cântăreței e de acord cu fiul acesteia: “Așa cred și eu, e vrăjeală totală”

În noiembrie anul trecut, cu câteva luni înainte de izbucnirea epidemiei de coronavirus în România, dar şi înainte de clarificarea situaţiei finanţelor publice româneşti pe final de 2019, Fitch aprecia că există încă o posibilitate ca deficitul bugetar al României să se situeze doar cu puţin peste 3% din PIB până la sfârşitul anului 2019 şi, prin urmare, să fie evitată procedura de deficit excesiv.

Agenţia de evaluare financiară Fitch a înrăutăţit ratingul României şi estimează un deficit peste cel prognozat de Guvern

Agenţia estimează că România va suferi o contracţie economică de 5,9% în 2020 şi că rata şomajului va urca de la 3,9% la 8%, ceea ce va reprezenta cea mai mare creştere înregistrată vreodată. Datoria publică este aşteptată să crească de la 35,2% la aproape 45% din PIB, cel mai mare nivel consemnat din 1999 până în prezent.

Galerie foto  Urmatorul articol
Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate