Alertă alimentară în România! Somon contaminat retras de pe rafturi. Tudor Ciuhodaru avertizează: „Listeria este a treia cauză de deces din cauza bolilor alimentare în Statele Unite”. Ce este bacteria Listeria | EXCLUSIV

Actualitate

Alertă alimentară în România! Somon contaminat retras de pe rafturi. Tudor Ciuhodaru avertizează: „Listeria este a treia cauză de deces din cauza bolilor alimentare în Statele Unite”. Ce este bacteria Listeria | EXCLUSIV

Un nou episod de panică alimentară lovește România. Un lot de file de somon norvegian marinat a fost retras urgent de la vânzare, după ce a fost depistată prezența bacteriei Listeria monocytogenes.

Medicul Tudor Ciuhodaru avertizează ferm populația și spune că situația nu trebuie ignorată.

„Atenție, e (din nou!) alertă alimentară. Un lot de file de somon norvegian marinat e retras de la vânzare din cauza prezenței bacteriei Listeria”, avertizează medicul. El amintește că România a mai fost notificată recent cu privire la produse suspectate de contaminare, ceea ce indică un risc crescut pe lanțul alimentar.

Citeste si: Motivul pentru care Iancu Sterp a plecat în Turcia, la scurt timp după ce a primit acuzații grave de agresiune! De cine a fost însoțit fratele lui Culiță Sterp: „Am fugit...” - kfetele.ro

Cazul care a șocat medicina din România! Vierme de 11 centimetri, descoperit în pleoapa unei femei

Tudor Ciuhodaru: „Mergeți la spital dacă apar simptome!”

Tudor Ciuhodaru spune clar că prezentarea la spital este obligatorie în anumite situații.
„Mergeți la spital/consultați un medic dacă ați mâncat alimente rechemate sau legate de un focar”, subliniază el.

Medicul explică faptul că febra, oboseala și durerile musculare pot fi primele semne ale unei infecții. „Dacă aveți febră și alte simptome de listerioză, cum ar fi oboseală și dureri musculare, nu amânați controlul medical”, transmite Ciuhodaru.

Pentru gravide, avertismentul este și mai dur, pentru că bacteria este extrem de periculoasă.

„Dacă sunteți însărcinată și apar simptome precum febră, dureri de cap, mialgii, artralgii sau dureri lombare, mai ales în semestrul al treilea, mergeți imediat la medic.”

Alertă sanitară! Doi oameni au murit după ce ar fi consumat brânzeturi contaminate cu o bacterie extrem de periculoasă! Alimentele, retrase de urgență de pe piață

Cei cu imunitate scăzută, pacienți oncologici, persoane cu transplant sau sub corticoterapie, sunt și ei în pericol. „Aceștia pot dezvolta complicații serioase, precum meningită, encefalită sau pneumonie”, spune medicul.

Listeria, o bacterie care NU moare la frig

Citeste si: Prima reacție a mamei Geta, după ce fiul său, Iancu Sterp, a fost acuzat de agresiune! Aceasta a lăsat un mesaj scurt și la obiect: "Așa spunea Părintele Arsenie Boca!" - kfetele.ro

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii - catena.ro

Citeste si: Ultima conversație dintre Cătălin Cazacu și Roxana Moise. CE L-A RUGAT fosta handbalistă de performanță în acele momente și cât de profund l-a marcat acea DISCUȚIE: "Din păcate, așa e viața. Uneori e

Medicul explică de ce Listeria este atât de dificil de controlat.
„Listeria este o bacterie rezistentă la refrigerare (2-8°C) și se poate dezvolta în multe alimente.”
El atrage atenția că sursele bacteriei sunt multiple, de la sol și vegetație, până la animale și canalizări.

Gravidele sunt, potrivit lui, categoria cu cel mai mare risc. „Riscul de infecție este de 20 de ori mai mare decât la ceilalți adulți, iar bacteria traversează placenta și ajunge la făt, ducând la numeroase complicații ale sarcinii”, a precizat medicul.

La adulți, infecția poate trece neobservată: „Simptomele sunt minore sau ușoare, asemănătoare gripei, digestive sau infecțiilor urinare.”

Tudor Ciuhodaru: „Căldura distruge bacteria, refrigerarea nu!”

Până când legea Ciuhodaru, inițiată de medic, privind educația pentru sănătate în școli va fi adoptată, el spune că românii trebuie să știe câteva lucruri esențiale:

„Listeria este a treia cauză de deces din cauza bolilor alimentare în Statele Unite. Căldura distruge bacteria, refrigerarea nu. Se poate dezvolta în mâncarea din frigider.”
De asemenea, există teste de diagnostic „bine de făcut înainte de sarcină”,  iar infecția poate fi tratată cu antibiotice.

Cum ne protejăm – sfaturile doctorului

Ciuhodaru cere populației să fie vigilentă:
„Evitați alimentele gata preparate reci. Atenție la alimentele cu risc – carnea insuficient gătită, salatele preambalate, înghețata ținută necorespunzător. Respectați regulile de igienă, gătiți bine orice preparat.”

El insistă și asupra încălzirii corecte la microunde:
„Asigurați-vă că mâncarea este complet încălzită, inclusiv în centrul farfuriei.”

Depozitarea alimentelor este un alt punct-cheie:
„Țineți separat în frigider alimentele gătite de cele crude. Niciodată NU consumați alimente la care aveți dubii privind prepararea, conservarea sau valabilitatea.”

Medicul amintește și originea numelui bacteriei:
„Bacteria este denumită după Joseph Lister, părintele chirurgiei moderne”. Abia în 1980 s-a descoperit că poate fi transmisă oamenilor prin alimente.