
In articol:
Certificatul verde a stârnit multe controverse în rândul cetățenilor. În timpul valului patru al pandemiei de coronavirus, în România, documentul a devenit „biletul” de intrare în malluri, restaurante, cafenele etc. De asemenea, s-a pus problema ca certificatul verde să fie valabil și pentru mersul la serviciu, însă legea nu s-a aplicat, ci zace pe masa parlamentarilor.
Între timp, cei care și-au făcut primele doze de ser și au trecut 9 luni de atunci și nu plănuiesc să o facă și pe a treia trebuie să știe că, pe plan intern, certificatul va fi în continuare valabil de la 1 februarie. Totuși, nu la fel se va întâmpla și în cazul celor care vor să călătorească prin Uniunea Europeană. Conform unei decizii luate la vivelul Comisiei Europene, ei au nevoie de doza „booster” pentru a călători.
„Nu am luat încă o decizie, dar e foarte probabil să nu modificăm condițiile interne, cel puțin pentru moment, în ceea ce privește acest certificat. Adică vaccinarea va rămâne valabilă. El oricum are o valabilitate în momentul de față, care este înscrisă pe certificat, până la data de 30 iunie 2022. Sigur că lucrurile acestea le vor reevalua când vom trece de acest val pandemic și o să vedem dacă și la nivelul UE nu se va reveni în ceea ce privește utilitatea sau modul de utilizare a acestui certificat, valabilitatea lui și vaccinarea cu două sau cu trei doze, după caz”, a explicat Alexandru Rafila la Digi24.
Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro
Doar circa 1.600 de români s-au vaccinat anti-COVID în ultimele 24 de ore
Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunţat, luni, că în ultimele 24 de ore au fost vaccinate mai puţin de 13.000 de persoane, din care aproximativ 1.600 cu prima doză.
Potrivit CNCAV, 12.934 de persoane s-au vaccinat în ultimele 24 de ore. Dintre acestea, 1.679 au primit prima doză sau doza unică de vaccin produs de Johnson & Johnson. Alte 9.024 de persoane au fost vaccinate cu doza a treia/ doza de rapel, în cazul vaccinului Johnson & Johnson.
Citeste si: Vaccinarea pentru copii începe în România! Iată tot ce trebuie să știe părinții
În acelaşi interval, au fost raportate patru reacţii adverse: câte două la vaccinurile Pfizer şi Moderna. Alte 134 reacţii adverse sunt în curs de investigare; nu au fost raportate cazuri severe.