Anevrismul cerebral poate provoca un accident vascular

Anevrismul cerebral reprezinta o inflamare a unui vas de sange de la nivelul creierului. Aspectul anevrismul este asemanator unui sac. In functie de localizarea anevrismului in creier, dar si de marimea sa, acesta se poate rupe.

Distribuie pe:

Autor: A.I.


In articol:

Ruptura anevrismului cerebral declanseaza un accident vascular cerebral hemoragic. Sa vedem care sunt simptomele acestei afectiuni si cum poate fi controlata.

Cauze si simptome ale anevrismului cerebral

Dezvoltarea anevrismului cerebral poate fi favorizata de:

 • Ateroscleroza – depunere de grasimi (placi ateromatoase) pe peretii vaselor de sange, ceea ce ingreuneaza circulatia sangelui.
 • Varsta inaintata – de obicei, apare la persoanele care au peste 40 de ani, insa nu este exclus sa apara si la cele mai tinere.
 • Ereditate – in cazul unor anomalii congenitale cerebrale.

Ruptura anevrismului poate surveni din cauza:

 • Fumatului
 • Hipertensiunii arteriale
 • Consumului de substante interzise
 • Unei traume psihice – furie, stare de soc, suparare
 • Unei traume fizice.

In majoritatea cazurilor, prezenta anevrismului cerebral nu este semnalata prin niciun simptom. In alte cazuri, persoana afectata poate acuza dureri in zona cefei sau capului, tulburari frecvente de vedere si lipsa de coerenta in vorbire.

Ruptura anevrismului cerebral, urmata de hemoragie, determina simptome severe: lesin, dureri bruste si intense la nivelul capului si ochilor, varsaturi, stare de confuzie, convulsii, senzatia de gat rigid, stare de slabiciune si dilatarea pupilelor. 

Citeste si: Harry și Meghan, în casa miliardarului rus care a vrut să-și taie soția de față cu toată lumea - evz.ro

O persoana care prezinta aceste simptome are nevoie de ajutor medical de urgenta, pentru a se interveni cat mai rapid pentru oprirea hemoragiei. In caz contrar, decesul este inevitabil, pentru ca hemoragia la nivel cerebral este o afectiune foarte grava.

Diagnosticul de anevrism cerebral

Metodele de diagnostic ale anevrismului cerebral sunt:

 • Angiografia cerebrala: investigatie imagistica care utilizeaza raze X pentru depistarea malformatiilor si anevrismelor de la nivel cerebral.
 • Angiografia CT: combina razele X cu tehnologia computerizata, pentru a recepta imagini detaliate ale vaselor de sange.
 • Angiografia RMN: utilizeaza rezonanta magnetica pentru a capta imagini de la nivelul vaselor de sange.
 • Analiza lichidului cefalorahidian.

Cum se trateaza anevrismul cerebral?

Tratamentul difera in functie de dimensiunile anevrismului si de localizarea lui.

Tratamentul medicamentos este prescris atunci cand anevrismul cerebral este mic (sub 10 mm) si nu prezinta risc de ruptura. In acest caz, pacientul trebuie monitorizat prin controale periodice, pentru a depista din timp eventualele modificari ale anevrismului si pentru a schimba metoda de tratament.

Daca anevrismul cerebral este de dimensiuni mari, prezinta risc de ruptura sau tocmai s-a rupt, tratamentul ales este chirurgical sau interventional, pentru blocarea fluxului de sange care alimenteaza anevrismul sau a intregii artere la nivelul careia s-a dezvoltat. Circulatia sangelui este redirectionata spre vasele sanatoase.

Anevrismul cerebral se trateaza interventional prin metoda de embolizare endovasculara. Procedura presupune urmatoarele etape:

 1. Efectuarea unei anestezii generale.
 2. Punctionarea (inteparea) arterei femurale in zona inghinala si atasarea unei teci arteriale (dispozitiv din plastic).
 3. Prin teaca se introduce un tub subtire din plastic numit cateter, iar prin acesta un microcateter, care are la capatul sau un dispozitiv flexibil din platina numit coil, de dimensiunile unui fir de par. Medicul deplaseaza aceste tuburi prin vasele de sange, pana la nivelul creierului. Procedura este ghidata sub controlul razelor X, prin injectarea unei substante de contrast vizibila radiologic.
 4. Coil-ul este eliberat in anevrism si il umple. Pot fi necesare mai multe dispozitive.
 5. Se extrag cateterele.

Embolizarea endovasculara utilizata pentru tratarea anevrismului nerupt este o metoda minim-invaziva de tratament, cu recuperare de scurta durata.

Anevrismul poate fi tinut sub control prin intermediul tratamentului si investigatiilor periodice. Insa nu poate fi prevenit daca este provocat de o anomalie din nastere. Stilul de viata sanatos ar putea fi de folos in preventia afectiunii, dar mai ales in preventia rupturii anevrismului. Activitatea fizica, alimentatia echilibrata, renuntarea la fumat si managementul stresului sunt utile in acest sens.

Asadar, anevrismul cerebral este o afectiune care poate declansa un accident vascular hemoragic, cu risc ridicat de deces.


Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate