Angajații din sănătate au protestat în stradă. Acțiunea a fost supravegheată autorități, iar incidentele nu au lipsit

Mai mulți membrii ai Fedetației Sanitas și-au cerut drepturile salatriale și pensiile în stradă.

organizatia sanitas
Autor: Madalina Kovacs

In articol:

Încă de săptămâna trecută, Consiliul Național al Federației Sanitas s-a întrunit într-o ședință și au anunțat proteste în mai multe zone din România. Pentru că legea nu permite reuniuni mai mari, ca urmare a pandemiei provocate de coronavirus, în fiecare județ doar câte 100 angajați din sănătate au putut protesta.

Oamenii sunt nemulțumiți de modul în care actuala guvernare gestionează problemele din sistemul sanitar și, astfel, au ieșit în stadă pentru a-și cere drepturile salariale și pensiile. Oamenii legii i-au supravegheat pe protestatari, iar, la Timișoara, incidentele nu au lipsit. 

Membrii Federației Sanitas au protestat la nivel național 

Federația Sanitas a ales să protesteze ca urmare a apariției OUG nr. 226/2020, care prevede îngheţarea salariilor şi pensiilor în acest an. Angajații din sănătate s-au simțit astfel nedreptățiți și au ales să-și exprime nemulțumirea în stradă. 

Astfel, organizațiile Sanitas județene au organizat proteste în faţa prefecturilor din întreaga ţara. De asemenea, au existat proteste și în Capitală, Uniunea Sanitas București a pichetat şi sediile Ministerului Sănătăţii, Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, Ministerului Finanţelor Publice, Guvernului şi Parlamentului României. 

Aceștia au solictat dialoguri cu organele abilitate pentru a le rezolva problema.  

„Refuzul Guvernului de a respecta legea şi de a acorda salariile cuvenite pentru anul 2021 salariaţilor din sănătate şi asistenţă socială reprezintă o jignire la adresa efortului pe care fiecare dintre aceştia îl depune zi de zi la locul de muncă, de mai bine de 11 luni”, potrivit unui comunicat de presă al Federației Sanitas. 

Citeste si: Când scăpăm de purtarea măștii în spațiile deschise. Iată ce spune ministrul Sănătății- bzi.ro

Citeste si: Imagini șocante cu suporterii lui Donald Trump! Au rupt baricadele de securitate și au intrat în Capitoliu

Angajații din sănătate au câteva solicitări pentru a se opri din protestat:  „Aplicarea prevederilor Legii nr. 153/2017- Legea-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice; stabilirea sporului de condiţii prin raportare la salariul de bază aflat în plată; acordarea stimulentului de risc salariaţilor din asistenţa socială”, se arată în comunicatul de presă. 

protest timis
100 de angajații din sistemul medical Timiș au protestat astază [Sursa foto: tion.ro]

Protestele Sanitas din Timișoara s-au lăsat cu incidente

Circa 100 de angajați din sistemul sanitar s-au adunat în fața Palatului Administrativ din Timișoara pentru a proteststa, însă s-a iscat un adevărat scandal. Un pensionar a început un conflict cu o altă persoană care se afla în zonă și a fost nevoie de intervenția autorităților pentru a calma spiritele încinse. Bărbatul a fost luat de jandarmi și dus la o secție de poliție pentru verificări. 

Timp de o oră oamenii și-au strigat nemulțumirile în stradă și au adus reproșuri întregii clase politice. 

„Suntem în stradă pentru că a apărut ordonanța din Decembrie 2020 care nu face altceva decât să blocheze salarizarea. Din ianuarie trebuiau să intre, conform legii 153, majorările salariale pentru anumite categorii din personalul sanitar, majoritatea fiind în linia I. Înainte de alegeri ne-au promis aceste majorări. Ni se pare o bătaie de joc a guvernanților, de aceea suntem aici. Nu ne lăsăm până se aplică legea. Sunt probleme și pentru stimulentul de risc, care în unele unități nu s-a acordat, iar pentru asistență socială deloc”, a declarat Daniela Lazaroviciu, președinte Uniunea Județeană Sanitas Timiș. 

proteste timis
Oamaneii au venit „înarmați” cu pancarte [Sursa foto: tion.ro]

„Am copil acasă! Stau în chirie, să vă fie ruşine că vă bateţi joc de noi. Am copil de 17 ani şi am venit la protest. La ora 14 intru pe zona roşie. De nu vă luaţi bosheţii care vin şi împiedică protestul? Să vă fie rușine. Sunteți plătiți să ne apărați, nu să ne băgați în pământ'', a spus o angajată din sistemul de sănătate din Timiş pentru Antena 3. 

Pe pancartele acestora se pot citi mesaje precum: ” 40 punctul de pensie”, ”Nu tăiați pensiile”, ”Ne-ați mințit”, ”Jos Guvernul”, ”Noi am muncit, voi ați mințit”, ”Guvernul ne-a pus pumnul în gură”.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Steagul românesc, fluturat de manifestanţii protestului violent din SUA! Anunțul făcut de AUR: „Patrioții americani au răspuns...”

Mărturia care a șocat America! Ultimele clipe din viața femeii împușcate mortal în Capitoliu

Anunț de ultimă oră! Persoanele vaccinate împotriva COVID-19 scapă de carantină. Care este condiția

Iată cât a trebuit să plătească Loredana Groza pentru videoclipul piesei „Fericire”!

Șoc la Pro Tv! Un cunoscut prezentator și-a bătut soția: Mi-a dat un pumn în cap

BOMBĂ! Cine este IUBITUL actual al Danei Budeanu! Este ȘOC TOTAL în lumea politică

Meniul sofisticat al Reginei Elisabeta a II-a. Alimentele interzise la masa regală

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies