
kanald.ro
Ilustrație cu o celulă canceroasă
Diverse
Cancerul are un miros specific? Vezi cine susține că bolile au miros și de ce.
Are cancerul un miros specific, dar diabetul? Care ar fi acela? Vezi cine susține că bolile au un miros, dar și motivul acestei ipoteze.
Din punct de vedere științific, când corpul este afectat de boală, el emană anumite mirosuri ca răspuns la efortul de a combate dezechilibrele interne, aceste semnale olfactive fiind echivalente cu un apel de ajutor.
Biomarkerii, substanțe specifice fiecărei afecțiuni, sunt eliberați în sânge și ulterior eliminați prin piele, respirație sau urină.
Nu toate bolile au un miros specific, dar în cazul celor care îl au, acest aspect facilitează procesul diagnostic.
Citește și: Rugăciune pentru cei care nu pot dormi. Rostește-o ca să ai un somn liniștit
Doctor și pacientă
În cazul bolilor oncologice, corpul emană un miros distinct, asemănător cu cel al "cărnii alterate". În plus, temperatura corpului poate crește, iar transpirația devine mai accentuată, aceste fenomene reprezentând mecanisme de termoreglare.
Dr. Irina Skorogudaeva, un dermatolog din Rusia, a explicat că acest fenomen se datorează "factorului de necroză tumorală", care este produs de organism pentru a combate creșterea celulelor maligne.
Cercetătorii au descoperit că anumite molecule sunt emise exclusiv de către celulele canceroase, permițând astfel detectarea olfactivă a acestei maladii.
Până în prezent, câinii sunt singurii capabili să detecteze acest miros, datorită unui simț olfactiv de câteva sute de ori mai dezvoltat decât al nostru.Cu toate acestea, oamenii de știință au anunțat că se află în faza de testare a unui dispozitiv denumit "nasul artificial", care ar putea să îndeplinească aceeași funcție, detectând diferitele forme de cancer chiar și în stadiile incipiente.
Citește și: 4 ceaiuri pentru colesterol. Aceste plante, consumate frecvent, scad colesterolul rău din sânge
Femeie care își miroase respirația
Respirația persoanelor care suferă de diabet sau insuficiență hepatică emană un miros înțepător de acetonă sau de mere fermentate.
Cu toate acestea, diabetul poate fi detectat și prin alte mirosuri înțepătoare, precum oțetul sau merele fermentate, care sunt rezultatul dezechilibrelor provocate de boală, cum ar fi acumularea excesivă de corpi cetonici în sânge.
În plus, mirosul de mere stricate sau de oțet poate semnala prezența unei boli infecțioase sau a unei intoxicații, sau poate indica faptul că persoana respectivă urmează o dietă bogată în grăsimi.
Surse: libertatea.ro, click.ro