Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor ÎPS Pimen va fi înmormântat la Mănăstirea Sihăstria Putnei

Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor IPS Pimen va fi înmormântat la Mănăstirea Sihăstria Putnei din Suceava, a anunţat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.

Distribuie pe:

Autor: M.B.

Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor ÎPS Pimen va fi înmormântat la Mănăstirea Sihăstria Putnei
Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor ÎPS Pimen va fi înmormântat la Mănăstirea Sihăstria Putnei


In articol:

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a anunţat că Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen va fi înmormântat la Sihăstria Putnei din Suceava.

Detaliile privind înmormântarea ierarhului vor fi stabilite de Arhiepiscopia Sucevei împreună cu Mitropolia Moldovei şi Bucovinei.

”Conform legislaţiei în vigoare pentru cazurile persoanelor decedate diagnosticate cu Covid, după punerea în sicriul sigilat, acesta va fi preluat de Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, care, împreună cu Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, va decide data şi detaliile înmormântării”, a precizat Vasile Bănescu.

Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor a încetat din viaţă miercuri, 20 mai 2020, în jurul orei 0:50 la Institutul ”Matei Balş” din Capitală, în urma unui al doilea atac de cord.

Citeste si: Cu ce bărbat a fost surprinsă Bianca de la Puterea dragostei, după ce s-a despărțit de Livian - evz.ro

Citeste si: Cum facem diferența dintre o răceală, gripă si COVID-19 - bzi.ro

”Biserica Ortodoxă Română a pierdut astăzi un vrednic de pomenire ierarh al ei, pe cel care a fost Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor în ultimii 29 de ani şi al cărui nume, alături de ale altor înaintaşi ai săi, va rămâne mereu legat de ocrotirea splendidelor mănăstiri bucovinene”, a mai declarat Vasile Bănescu.

Citeste si: Cum a recționat mama lui Leo de la Strehaia când a aflat că ”Prințul Țiganilor” s-a împăcat cu Dana Criminala! Scandal URIAȘ

ÎPS Pimen și-a dorit să fie înmormântat la Mănăstirea Sihăstria Putnei

Ultimul interviu pe care l-a acordat ÎPS Pimen a fost la 1 noiembrie 2019, pentru „Monitorul de Suceava”.

Spunea atunci că își dorește să fie înmormântat în Bucovina: ”Pentru că aici mi-am trăit cei mai frumoși ani din viața mea, frumusețe în cadrul culturii și a credinței. Și am ales loc de înmormântare Sihăstria Putnei, un schit al Mănăstirii Putna. De ce mi-am ales acest lor de înmormântare? Pentru că după ocuparea Bucovinei de către Austria, la un an sau doi, împăratul a dat dispoziție ca în școlile primare din Bucovina să se introducă predarea în limba germană. Și acești sihaștri au făcut scrisoare către împărat, scrisoare de protest.

Au spus că dacă se va întâmpla așa se va desființa neamul românesc. Nu s-a dat curs cererii lor, lucrurile au mers înainte. Dar acești sihaștrii… Sihaștri iubitori de țară și de neam românesc… Iar oamenii de aici, de la Putna, au contribuit la formarea mea și la zidirea mea sufletească. Când am auzit <<Balada>> lui Ciprian Porumbescu, am zis că nu poate să fie un cântec mai frumos decât această baladă. Arată durerea ocupației austriece, dar arată și o rază de bucurie pentru un viitor mai luminos pentru bucovineni. Este istoria Bucovinei pe coardele unei vioare.

Sicriul mi l-am pregătit. Este din lariță. L-am pregătit frumos, m-am așezat în el, am văzut că încap. Ștergarele le-am pregătit, lumânărele le-am pregătit, mai trebuie să fiu pus în sicriu și băgat în mormânt. Și-am zis că după ce voi fi băgat în mormânt și oamenii vor pleca, și va rămâne doar groparul, să se audă, mai încet, așa, în surdină, Marșul funebru, de <<Chopin>>, Balada lui <<Ciprian Porumbescu>>, ceva din <<Rapsodia>> lui George Enescu și un bucium. Sau două buciume. Să fie… Să cânte așa, mai în surdină…

Pentru că este prea frumoasă Bucovina și prea frumoase cântecele noastre românești. Sunt dumnezeiești! Și am zis să fie și o trăistuță, în care să pună câteva fotografii cu copii și adulți îmbrăcați în portul național. Aceste imagini nu vor pieri niciodată în fața lui Dumnezeu! Și eu când mă voi prezenta în fața lui Dumnezeu voi spune că aceștia sunt oamenii cu care am trăit și care m-au ajutat să trăiesc frumos. Pentru că multe am învățat de la ei, chiar și de la copii”.

 

 

Urmatorul articol
Citește și:

Legătura dintre Georgiana și Caracal. Ce s-a descoperit

Alte patru decese provocate de coronavirus au fost anunţate. Bilanţul se ridică la 1.141

Dan Bittman, umilit de un celebru jurnalist Antena3. Ce a dezvăluit public despre acesta

Ea este femeia care îi va dărui o fetiță lui Augustin Viziru! Fostul concurent de la Survivor a ținut-o ascunsă luni de zile: „Să vadă toată lumea despre cine e vorba”

Declarație șoc! Nelson Mondialu, principalul vinovat în despărțirea definitivă dintre Livian și Bianca! ”A jucat un rol important în decizia fiul său!” O concurentă de la...

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies