Atenție, șoferi! 3 escrocherii la modă în România

Șoferii din România trebuie să fie foarte atenți pentru a nu cădea în capcanele hoților.

Distribuie pe:


In articol:

Șoferii din România trebuie să fie foarte atenți pentru a nu cădea în capcanele hoților, care pun la cale diverse escrocherii și nu se mai limitează la clasicele furturi de mașini. Practicile lor sunt din ce în ce mai sofisticate, astfel încât oamenii pot fi ușor păcăliți.

Un studiu publicat de Eurostat la sfârșitul anului trecut ne arată că România este a doua țară cu cele mai puține furturi din Uniunea Europeană, după Danemarca. Totuși, escrocheriile nu s-au sistat. De exemplu, a revenit la modă metoda "Accidentul", prin care victimele sunt păcălite să vireze bani în conturi false și metoda unor amenzi false pentru diferite contravenții ale șoferilor.

1. Hoți care vând mașini închiriate la firmele de dezmembrări

Potrivit Mediafax, polițiștii din Maramureș au reținut trei bărbați de 31-41 de ani care închiriau mașini, le dezactivau GPS-ul și apoi le vindeau la firme de dezmembrări. Escrocii foloseau documente false pentru a închiria autoturismele de la diferite societăți comerciale din țară.

Numai în acest caz, prejudiciul a fost estimat la 70.000 de euro, fiind recuperat parțial de către autorități. Ancheta continuă, întrucât polițiștii au motive să creadă că infractorii au operat și în alte județe. Astfel de cazuri sunt extrem de greu de combătut, fapt pentru care autoritățile statului iau inclusiv în calcul înăsprirea controalelor în parcurile de dezmembrări.

2. Metoda "Accidentul"

Aceasta este cea mai frecventă înșelătorie sentimentală pe care o folosesc hoții pentru a păcăli oamenii să le trimită bani în conturi false. Ei contactează diferite persoane la telefon și le spun că o rudă apropiată a suferit un accident și are nevoie de o sumă consistentă, spre exemplu 4.000 de euro, pentru a-i șoca inițial și apoi pentru a-i convinge prin acest scenariu să le vireze imediat suma de bani cerută într-un cont fals.

Hoții mint că sunt polițiști sau avocați, iar apoi cer mulți bani de la victime. Pentru a fi mai convingători precizează că ruda accidentată are nevoie de o intervenție medicală de urgență și apoi cer să le fie trimisă suma de bani în contul respectiv. Această înșelătorie sentimentală poate copleși victima și o poate convinge să trimită bani pe încredere, fără a verifica veridicitatea informațiilor la 112.

Citeste si: Marea artistă a României a murit în chinuri. Scenariu-șoc al martorilor - evz.ro

Citeste si: Pacient cu COVID, uitat în izolator două zile la Ploiești, fără tratament, doar cu masca de oxigen pe față - bzi.ro

Astfel de cazuri au apărut și pe Facebook și pe WhatsApp. Conversațiile au loc la telefon sau pe chat. Oamenii sunt păcăliți de diferite persoane străine, care au talentul de a folosi diferite tertipuri sau scenarii impresionate care pot convinge rapid unele persoane mai vulnerabile cum sunt cele în vârstă sau care trec printr-o perioadă proastă.

3. Înșelăciunea cu amenzi false

Hoții au și alte metode de a păcăli oamenii să le vireze în conturi false bani. Ei urmăresc mașinile parcate ilegal pe trotuar și le aplică amenzi pe geam, în care este scris și un cont fals în care șoferul ar trebui să vireze banii pentru a achita plata. Acestea sunt amenzi false care ar trebui întâi verificate la Poliție, pentru a vedea dacă sancțiunea este autentică. Hoții mizează pe credulitatea șoferilor și de faptul că aceștia nu verifică contul bancar scris de ei pe anunțul tip "amendă pentru parcare" de pe parbriz.

Mare atenție la astfel de amenzi false, care pot fi uneori atât de convingătoare. Această înșelătorie atât de subtilă este frecvent utilizată de hoți. Aceștia spun ca plata amenzii să se facă rapid printr-un transfer bancar într-un cont fals. În țara noastră, deja au fost astfel de cazuri în anumite orașe.

Șoferii pot fi amendați și pentru alte contravenții, de exemplu dacă au folii neomologate și afișe sau abțibilduri pe parbriz, lunetă sau pe geamurile laterale, așa că cei care au așa ceva și vor să se ferească de o amendă (ce poate ajunge și la 3.000 lei), ar face bine să tragă o fugă la unul dintre centrele de parbrize auto din sectoarele 1, 2, 3, 4, 5 și 6 din Capitală.

Furtul de mașini se face cu metode "high-tech"

Mașinile de lux nu par a fi o țintă dificilă pentru infractori. Hoții de mașini vizează în continuare automobilele scumpe, chiar dacă acestea par să aibă sisteme de securitate bine puse la punct.

Astfel de operațiuni nu mai presupun legarea unor fire pentru a face contact, ci pur și simplu folosirea unor dispozitive sofisticate, care facilitează dezactivarea sistemelor de securitate și controlul asupra computerului mașinii.

Practic, hackerii au dezvoltat dispozitive speciale care se conectează la software-ul unui vehicul, iar apoi deblochează ușile și pornesc motorul mașinii.

Se mai folosesc și vechile practici care presupun furtul de chei de la proprietar, forțarea yalelor uzate sau folosirea răngii pentru a pătrunde în autovehicul, însă astfel de metode sunt folosite pentru furturile de mașini de slabă calitate, în special cele care par a fi abandonate, acestea ajungând să fie duse la centrele de colectare a fierului vechi.

Specialiștii le recomandă proprietarilor de mașini de lux să-și țină aceste bijuterii departe de ochii lumii, respectiv într-un garaj încuiat. Aceasta este cea mai simplă modalitate pentru a se asigura că mașina lor nu este furată.

 

Galerie foto 
Abonează-te pe

Citește și:

Horoscop 26 Noiembrie 2020: astăzi norocul poate veni din cele mai neobișnuite situații

Medicamentul momentului în România! Face minuni împotriva coronavirusului

Lovitură cruntă pentru Sorin Bontea! Decizia neașteptată a producătorilor Chefi la cuțite

Aşa arată un dormitor în care ar fi dormit şi Piedone (Bud Spencer)

Coronavirus România! Peste 9.000 de cazuri de infectări cu virusul COVID-19

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies