Avem sau nu nevoie de un certificat energetic pentru clădiri și ce ar fi bine să știm despre acesta?

Aproape de fiecare dată când citesc un articol în publicațiile online legat de certificatul energetic pentru clădiri, urmează comentarii de genul"o taxă inutilă introdusă de guvernanți (sau de Uniunea Europeană)", "birocrație inutilă" și altele de acest gen.

Distribuie pe:

Autor: C.G.

Aproape de fiecare dată când citesc un articol în publicațiile online legat de certificatul energetic pentru clădiri, urmează comentarii de genul"o taxă inutilă introdusă de guvernanți (sau de Uniunea Europeană)", "birocrație inutilă" și altele de acest gen.


In articol:

Avem sau nu nevoie de un certificat energetic pentru clădiri
Avem sau nu nevoie de un certificat energetic pentru clădiri

Haideți să vedem atunci care este adevărul în această privință, dacă avem sau nu nevoie de acest document, cui și la ce ne folosește să știm în ce clasă energetică se încadrează o construcție sau o parte a unei construcții (un apartament).

Ce este un certificat energetic (certificat de performanță energetică)?

Ca să știm dacă acesta este util, ar trebui în primul rând să știm ce este un certificat energetic.

Apoi ar trebui să știm ce sunt clasele energetice și cine sunt și ce fac auditorii energetici atestați.

Cred că unii dintre acești termeni vi se par cunoscuți sau intuiți ce reprezintă (de exemplu clasă energetică), dar vom vorbi mai târziu despre aceste lucruri.

Certificatul energetic (certificatul de performanță energetică a unei clădiri sau a unei părți din aceasta) este un document informativ care arată cât de performantă este acea clădire (sau apartament) din punct de vedere al consumului energetic, luând în considerare consumul de energie necesar pentru folosirea normală a construcției, adică pentru iluminat, încălzire/răcire, ventilare și producerea apei calde.

Noțiunea vă este cunoscută, fiecare dintre noi avem în gospodărie electrocasnice, iar atunci când le-am cumpărat ne-am uitat să fie cât mai eficiente din punct de vedere al consumului energetic.

Puteți vedea în acest link un model de certificat energetic pentru clădiri.

Avem sau nu nevoie de un certificat energetic pentru clădiri
Avem sau nu nevoie de un certificat energetic pentru clădiri

Clase energetice

Dacă tot vorbim de electrocasnice, ne dorim ca acestea să fie într-o clasă energetică superioară, pentru că atunci ele vor consuma mult mai puțină energie pentru a face același lucru pentru care un produs dintr-o clasă inferioară va consuma mult mai multă energie (adică produsele din clasele superioare sunt mai eficiente energetic).

Pentru clădiri situația este asemănătoare, acestea sunt încadrate în 7 clase energetice, de la A la G.

În clasa A sunt incluse construcțiile sau părțile din construcție care au un consum energetic de până la 125 kWh/m2/an, iar cele din clasa G de peste 820 kWh/m2/an.

Cui folosește un certificat energetic? Este necesar sau nu un certificat de performanță energetică?

Pentru a putea explica mai simplu cui folosește un certificat energetic, vom face din nou analogia cu electrocasnicele.

Să ne închipuim că electrocasnicele din magazine nu mai au înscrisă  clasa energetică (implicit eficiența lor energetică). Ar fi un lucru bun? Cui îi folosește să știe care este eficiența energetică a produselor? Dar pentru imobile, cui îi folosește această informație?

Să le luăm pe rând.

Citeste si: Alex Bodi, lovitură fatală pentru Bianca Drăgușanu. S-a aflat tot - evz.ro

Citeste si: Imagini de coşmar din Spitalul Județean Reșița! Pacienţi pe jos şi mizerie de nedescris - bzi.ro

     1. Cumpărătorilor

La fel cum un cumpărător al unui electrocasnic se uită ca acesta să fie inclus într-o clasă energetică bună, un posibil cumpărător de imobil sau apartament (sau viitor chiriaș) ar trebui să fie atent ca imobilul să fie într-o clasă superioară, pentru a avea facturi mai mici la întreținere. Degeaba plătești mai puțin la început, dacă în timp costurile lunare sunt mari.

De aceea, cumpărătorul consider că ar putea fi interesat de eficiența energetică a construcției.

     2. Vânzătorilor

Așa cum vânzătorul e bine să știe care este consumul energetic al produsului pe care-l vinde, tot așa ar fi recomandat să știe și proprietarul unui imobil.

Un apartament sau o clădire care au o bună eficiență energetică se pot vinde la preț mai bun, mai repede și mai ușor.

     3. Statului român

Pe baza informațiilor obținute din centralizarea certificatelor energetice se poate afla care este situația reală din punctul de vedere al eficienței energetice. Pe baza acestor date se pot realiza strategii coerente pentru reducerea consumului energetic și îmbunătățirea veții cetățenilor români.

     4. Nouă, tuturor

Reducerea consumului energetic și a poluării ne sunt utile nouă, tuturor.

Ce sunt auditorii energetici atestați și de ce avem nevoie de ei?

Acum, că am stabilit (cred eu) care este utilitatea certificatului de performanță energetică și de ce e bine să  știți în ce clasă energetică se încadrează casa dumneavoastră, să vedem cine întocmește aceste acte.

Cineva neutru ar trebui să determine care este eficiența energetică a construcțiilor și să întocmească aceste documente.

Auditorii energetici atestați sunt acei specialiști care îndeplinesc anumite condiții legate de studii și experiență în domeniu și care au obținut atestarea ca auditori pe bază de examen (ce se susține periodic).

Acești specialiști pot avea grad profesional I, care au dreptul să emită certificate pentru toate tipurile de imobile, precum și audit energetic (a nu se confunda cu certificatul!) și de gradul II, care nu pot realiza audit și pot întocmi certificatele energetice doar pentru locuințe unifamiliale și apartamente din blocuri de locuit.

Certificat energetic - acte necesare

Certificatul de performanță energetică se întocmește pe baza informațiilor obținute din câteva acte ale clădirii (apartamentului) și prin observații și măsurători efectuaye de auditor pe teren (la imobil).

La apartamente, de exemplu, se folosește schița de la cadastru sau releveul apartamentului.

Pentru case și clădiri (de altfel și pentru apartamente), toate actele necesare se găsesc în Cartea tehnică a construcției (dacă există) sau planurile de situație, planurile tuturor nivelurilor, secțiuni transversale și longitudinale etc.

Cei care vă pot spune cu exactitate de acte și informații despre imobil sunt necesare sunt auditorii.

Avem sau nu nevoie de un certificat energetic pentru clădiri
Avem sau nu nevoie de un certificat energetic pentru clădiri

Cât timp este valabil un certificat de performanță energetică?

Un astfel de document este valabil timp de 10 ani de la emiterea lui, dar se poate solicita altul atunci când eficiență energetică a clădirii se modifică (renovați locuința, de exemplu).

Cine trebuie să solicite acest document și cine plătește pentru acesta?

Solicitanții acestui act legal trebuie să fie proprietarii respectiv investitorii/ administratorii/dezvoltatorii clădirii sau unității de clădire (apartament, etaj etc.) și tot ei sunt cei care plătesc pentru el.

La vânzare, vechiul proprietar va ceda cumpărătorului actul în original, iar o copie a acestuia la organul fiscal.

Când este obligatoriu să existe un astfel de document? Este necesar pentru toate tipurile de clădiri?

Conform legislației, documentul este necesar să existe pentru clădirile care se construiesc, se vând sau se închiriază, sau pentru acelea care sunt supuse unor renovări majore.

De asemenea, pentru acele clădiri care sunt vizitate frecvent de public (nu doar instituții publice, ci și clădiri aflate în proprietate privată cum ar fi spațiile comerciale, hotelurile etc.) este obligatoriu ca acest act să fie afișat într-un loc vizibil pentru a evita amenzile.

Există și tipuri de clădiri pentru care acest document legal nu este necesar:

·     clădiri și monumente protejate, din zone construite protejate, construcții cu valoare arhitectonica sau istorică deosebită;

·     pentru lăcașurile de cult sau construcții cu caracter religios;

·     clădiri provizorii, ce se vor utiliza până la 2 ani, din zone industriale, ateliere și clădiri nerezidențiale din domeniul agricol care necesită un consum redus energetic;

·     clădiri rezidențiale ce se vor utiliza mai puțin de 4 luni de an;

·     imobile independente cu o suprafață utilă sub 50 m2.

 

Cel mai bine întrebați auditorul dacă pentru cazul imobilului sau apartamentului dumneavoastră este obligatoriu sau nu acest act.

Ce se poate întâmpla dacă un contract de vânzare/cumpărare se întocmește fără să existe un astfel de document?

Contractele de vânzare/cumpărare pentru clădiri sau unități de clădire (de exemplu apartamente) încheiate fără existența acestui act sunt supuse nulității relative, ele putând fi atacate în instanță.

Cât costă un certificat energetic? În cât timp se poate elibera?

Un astfel de act poate să coste și eliberarea lui să dureze mai mult sau mai puțin, în funcție de prețul și ritmul stabilit de auditorul cu care alegeți să lucrați.

În București și județul Ilfov, de exemplu, auditorii cu grad profesional I din cadrul companiei Reflex Architecture SRL emit acest act în maxim 24 de ore de la primirea actelor imobilului (în copie) și vizitarea clădirii pentru a obține datele necesare calculului, iar prețul pornește de la 130 lei pentru o garsonieră și ajunge la 180 lei pentru un apartament cu 5 camere.

Galerie foto 
Abonează-te pe

Citește și:

Zodiile cu un noroc incredibil în 2021

L-au creat în laborator?! Informația despre COVID-19 care dă totul peste cap: NU e o teorie a conspirației

E oficial! Veste bună pentru români! Președintele Klaus Iohannis a anunțat redeschiderea piețelor. Când intră în vigoare măsura

Irina a fost bătută de iubit pentru că a refuzat să facă amor cu un prieten de-al lui ”Mi-a dat să mănânc sare cu lingurița și mi-a interzis sa beau apă”

Horoscop joi, 3 decembrie 2020! Nativii din Zodia Balanță au parte de cheltuieli neprevăzute

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies