Avem voie să părăsim județul, orașul, localitatea? Aici ai răspunsul

Românii au în aceste zile, după trecerea sărbătorii 1 mai, o dilemă: Avem voie să părăsim localitatea? Stirioficiale.ro a clarificat această întrebare.

Distribuie pe:

Autor: D.A.

Avem voie să părăsim județul, orașul, localitatea? Aici ai răspunsul
Avem voie să părăsim județul, orașul, localitatea? Aici ai răspunsul


In articol:

La întrebarea dacă avem voie să părăsim localitatea, județul, orașul în care locuim, site-ul stirioficiale.ro precizează, cu autorizația Guvernului, că este voie atât timp cât se respectă regulile Ordonanței Militare numărul 3. 

Avem voie să părăsim orașul, județul, localitatea?

Au existat și există o mulțime de români care s-au întrebat dacă avem voie să părăsim localitatea, orașul, județul în care ne aflăm pentru îndeplinirea unor sarcini. Răspunsul autorităților a venit. Este voie, atâta timp cât oamenii respectă cu strictețe regulile impuse de Guvernul României prin Ordonanțele militare, în special Ordonanța Militară numărul 3.

Kfetele.ro a luat, din sursa menționată, mai multe exemple pe care le consideră elocvente.

Intenționăm să plecăm la casa bătrânească unde avem o plantație proprie de pomi fructiferi pentru a face tăierile și stropirea de primăvară. Casa se află la 500 km de București. Trebuie să plecăm și eu și soțul și automat și copii (minori amândoi). Ce trebuie să bifăm pe Declarație pentru a nu avea probleme? Există vreo restricție a deplasării?

Citeste si: Adelina Pestrițu s-a mutat în casă nouă! Primele imagini din superba locuință - evz.ro

Răspuns: Conform Ordonanțelor Militare nr. 3 și nr. 4 este permisă deplasarea persoanelor, fără a fi specificată o distanță anume, pentru activități agricole. Această excepție a fost introdusă, în principal, pentru a veni în sprijinul producătorilor agricoli și al persoanelor care obțin din activitățile agricole unicul sau principalul venit și nu pentru a fi folosită ca pretext pentru a efectua deplasări de către orice persoană care are în proprietate un teren. Reamintim că nerespectarea prevederilor Ordonanțelor Militare se sancționează contravențional.

Măsura de a interzice deplasările care nu sunt urgente sau absolut necesare a fost dispusă pentru a preveni răspândirea infecției cu noul coronavirus prin limitarea contactelor cu persoane care ar putea fi infectate, unele fiind asimptomatice.

Eu și prietenul meu locuim în București și intenționăm să ne deplasăm la Câmpulung, unde sunt părinții mei, pentru a le duce alimente și pentru a sta cu ei în aceasta perioadă, căci au 65 de ani - tata, iar mama 63. Daca tot avem posibilitatea de a-i ajuta (lucrăm de acasă), ne-am gândit că este bine să o facem, pentru ca ei sa nu mai iasă din casa, expunându-se astfel riscului de îmbolnăvire. În plus, ar fi mai bine și pentru noi să ne retragem acolo, căci am avea condiții mai bune (curte, aer curat).

Răspuns: În conformitate cu Ordonanțele Militare nr. 3 și nr. 4, este permisă deplasarea persoanelor pentru motive justificate, precum asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, care nu se pot aproviziona sau gospodări singure.

Însă, deși suntem convinși că ar fi mai confortabil pentru dumneavoastră să locuiți alături de părinți, la curte, vă reamintim că persoanele infectate cu noul tip de coronavirus pot fi asimptomatice, adică pot sa nu prezinte simptome, însă pot transmite virusul foarte ușor, iar persoanele în vârstă reprezintă o categorie vulnerabilă, cu risc crescut de deces.

Dacă ai un motiv justificat de deplasare, care ține de îngrijirea sau însoțirea unui copil, de ajutorul dat unei persoane vârstnice, bolnave sau cu dizabilități sau dacă ai un deces în familie. Nu reiese că există o interdicție de a circula între localități sau pe distanțe mai mari, dacă ai un astfel de caz.

 


Citește și:

Prima reacție a lui Traian Băsescu după alegerile locale 2020: „Nicușor Dan nu va intra în Primăria Capitalei până nu...”

Rezultate parțiale Alegeri Locale București: Gabriela Firea 39 %, Nicușor Dan 47,2%, Traian Băsescu 8,6 %

Rezultate finale Alegeri Locale 2020! Date oficiale BEC. Live Update cu numărătoarea voturilor

BREAKING NEWS! Biroul Electoral Central a respins solicitarea MAI de prelungire a votării după ora 21:00

Incident neobișnuit la Craiova. Un bărbat a rămas fără buletin după ce a votat la alegerile locale

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies