Băncile, certate de guvernatorul BNR din cauza dobânzilor exagerate. Adrian Negrescu, economist: „ Este anul supraviețuirii” | EXCLUSIV

Adrian Negrescu a comentat pentru WOWbiz.ro declarațiile făcute de Mugur Isărescu marți, odată cu prezentarea raportului BNR asupra inflației.

Autor: Ciprian Bolan

In articol:

În viziunea guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, băncile din România au crescut dobânzile la credite nejustificat de mult, lucru care se reflectă în valoarea indicelui ROBOR, în funcție de care se calculează ratele multor români, mult peste dobânda-cheie stabilită de Banca Națională. 

Adrian Negrescu, economist:  „Băncile au trecut pe spatele clienților toate costurile legate de finanțare.”

Băncile, certate de guvernatorul BNR din cauza dobânzilor exagerate. Adrian Negrescu, economist

Adrian Negrescu, economist

Mugur Isărescu a avertizat băncile că „au sărit calul și au dus ROBOR-ul peste dobânda-cheie” și că acestea au privit „pesimist viitorul”. De asemenea, acesta a declarat resemnat că „perioada dobânzilor mici a trecut”, lucru anunțat și de majorarea dobânzii-cheie de la 4,75% la 5,5%, decisă vineri de BNR. 

Citeste si: Ce pensie are, de fapt, Adriana Iliescu, cea mai vârstnică mamă din România- kfetele.ro

Citeste si: Laurențiu Reghecampf reacționează, după scandalul cu Anamaria Prodan. Cum explică situația creată..- bzi.ro

„Băncile au sărit calul în ceea ce privește ROBOR-ul. Au trecut, practic, pe spatele clienților toate costurile legate de finanțare.

Este anul supraviețuirii, în care autoritățile nu fac altceva decât să constate problemele din economie, fără să vină, din păcate, cu soluții concrete pentru ca acestea să fie rezolvate.(...) Nu ne încălzește cu nimic empatia domnului Isărescu. Este un bun economist, este un om care a salvat economia în multe rânduri dar, din păcate, acum constatăm că a eșuat din punct de vedere al temperării acestei inflații. Rolul Băncii Naționale este de a asigura stabilitatea prețurilor din România, iar acest obiectiv nu a fost îndeplinit și, probabil, nu va fi îndeplinit nici în 2023”
, a subliniat Adrian Negrescu în interviul exclusiv pentru WOWbiz.ro.

Citeste si: Impozitarea pensiilor, noua dilemă a Ministrului de Finanțe. Ce propun specialiștii pentru cei cu pensii mici?| EXCLUSIV

Adrian Negrescu: „BNR vine doar și se lamentează în niște declarații care nu-i încălzesc cu nimic pe români.”

Băncile, certate de guvernatorul BNR din cauza dobânzilor exagerate. Adrian Negrescu, economist

Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naționale a României

[Sursa foto: Facebook]

INS a anunțat recent că inflația a ajuns la 15,1% în iulie, cu mult peste prognoza din primăvară a BNR. Guvernatorul Băncii Naționale a spus că situația ar fi fost și mai neagră, cu o inflație de 20%, dacă Guvernul nu ar fi intervenit cu măsuri de plafonare și compensare a prețurilor la energie și carburanți.

„Banca Națională a ratat ținta de inflație, a ratat postura de administrator și de garant ale situației din piața bancară din România, iar acum vine doar și se lamentează în niște declarații care nu-i încălzesc cu nimic pe români. Faptul că Isărescu plânge de mila clienților denotă faptul că nu are soluții, pentru că, dacă ar fi avut soluții, ne-ar fi prezentat aceste soluții în așa fel încât ROBOR-ul să nu crească la nivelul la care a crescut, în așa fel încât inflația să nu fie depășită, inclusiv în estimările sale, și economia, în colaborare cu Guvernul României, să nu o ia pe această linie a recesiunii spre care ne îndreptăm. Nu comparăm inflația din România cu cea din zona euro, pentru că puterea de cumpărare a celor care trăiesc în România nu se compară în niciun fel cu cea a celor care beneficiază de moneda euro. Puterea de cumpărare în zona euro este de cel puțin patru ori mai mare decât în România, deci și inflația este percepută la alt nivel”, a adăugat Adrian Negrescu.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Impozitarea pensiilor, noua dilemă a Ministrului de Finanțe. Ce propun specialiștii pentru cei cu pensii mici? | EXCLUSIV

Ce efecte ar putea avea creșterea salariului minim și cât de mare ar trebui să fie aceasta. Adrian Negrescu explică: „O familie cu doi copii ar avea nevoie de 2.000 de euro”

Cheltuiește Guvernul banii cu cap pentru irigații? Aurelian Dochia, economist: „Irosesc enorm de multe resurse și bani” | EXCLUSIV

Astăzi 7 dintre zodii se bucură de binecuvântări pe toate planurile. Cei aflați într-o relație au parte de câteva surprize

Vestea dimineții despre LAURENȚIU Reghecampf! Anunțul cumplit a venit chiar acum

Cine este soția lui Visarion Alexa, preotul acuzat de agresiune sexuală? Cei doi au împreună 4 copii

Marcel Ciolacu își pregătește retragerea de la conducerea PSD. Cine va fi viitorul lider al social-democraților

FRF a decis soarta lui Edward Iordănescu! Anunțul făcut de directorul tehnic Mihai Stoichiță

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies