Biografie Theodor Stolojan. Studiile, cariera şi activitatea profesională a fostului premier al României

Biografie Theodor Stolojan. Vezi unde s-a născut unul dintre cei mai importanţi oameni politici din România.

Theodor Stolojan
Theodor Stolojan[Sursa foto: MediaFax Foto]
Autor: Elena Popescu

In articol:

Biografie Theodor Stolojan. Studiile, cariera şi activitatea profesională a fostului premier al României, dar şi cine este soţia omului politic.

Biografie Theodor Stolojan

Theodor Dumitru Stolojan s-a născut pe 24 octombrie 1943 în Târgovişte. Acesta este economist și politician. În perioada 16 octombrie 1991- 18 noiembrie 1992 a deținut funcția de prim-ministru al României din partea FSN, iar ăn anul 2008 președintele Traian Băsescu l-a desemnat pentru un nou mandat de premier, dar la 15 decembrie 2008 a renunțat la candidatura pentru funcția respectivă.

Citeste si: Ce avere are Theodor Stolojan. Vezi care sunt veniturile familiei Stolojan

Theodor Stolojan a urmat cursurile Academiei de Studii Economice din București între 1961 și 1966, obţinănd de titlul de doctor cu lucrarea "Contribuții la elaborarea metodologiei prognozei financiare macroeconomice în condițiile economiei românești" sub coordonarea științifică a profesorului de finanțe Vasile Modoran, potrivit wikipedia.org.

După ce a absolvit facultatea, Theodor Stolojan s-a angajat ca economist stagiar la întreprinderea Frigotehnica București, apoi a ocupat funcția de economist în cadrul Ministerului Industriei Alimentare și Agriculturii. Din anul 1972, Stolojan a ocupat mai multe funcții în cadrul Ministerului de Finanțe.

Citeste si: Câţi copii are Theodor Stolojan? Vezi cu ce se ocupă membrii familiei fostului premier al României

Theodor Stolojan
Theodor Stolojan[Sursa foto: MediaFax Foto]

Cariera lui Theodor Stolojan după '89

După Revoluţia din decembrie 1989, Theodor Stolojan a continuat să lucreze în cadrul Ministerului Finanțelor, ocupând funcția de ministru adjunct al Ministerului Finanțelor până în aprilie 1990, apoi pe cea de ministru al finanțelor, în perioada iunie 1990 – aprilie 1991 (în cabinetul Petre Roman II).

În mai 1991, Theodor Stolojan a devenit ​președintele Agenției Naționale de Privatizare, lucrând la elaborarea primului proiect al Legii privatizării și la înființarea Fondului Proprietății de Stat (FPS).

Citeste si: Polițiștii italieni s-au apropiat de această prostituată. Ce le-a zis tânăra, în limba română: „Am 25 de ani și…”- bzi.ro

Citeste si: Cine este Elena Stolojan, soţia lui Theodor Stolojan

După mineriada din septembrie 1991, care a condus la căderea guvernului Petre Roman, Theodor Stolojan este învestit în funcția de Prim-Ministru. Ulterior, a lucrat pentru Banca Mondială și pentru Grupul Tofan.

În anul 2000, Theodor Stolojan a reintrat în politică, candidând pentru președinție din partea Partidului Național Liberal, obținând 11,78% din voturi, a treia poziție după Ion Iliescu și Corneliu Vadim Tudor. La Congresul Extraordinar al PNL din august 2002, a fost ales președintele Partidului Național Liberal.

În 2003, partidul lui Theodor Stolojan s-a aliat cu Partidul Democrat, condus de Traian Băsescu, primarul Bucureștiului, formând Alianța Dreptate și Adevăr. În februarie 2004, și-a anunțat candidatura la președinție din partea alianței.

Pe 2 octombrie 2004, Stolojan își anunță retragerea din fruntea PNL și, de asemenea, din cursa prezidențială, invocând probleme grave de sănătate. Locul său este preluat de Traian Băsescu, cel care vădit emoționat începe să plângă în momentul în care Stolojan a făcut anunțul retragerii.

Theodor Stolojan
Theodor Stolojan[Sursa foto: MediaFax Foto]

Theodor Stolojan, familie

Theodor Stolojan este căsătorit cu Elena Stolojan  de peste 45 de ani şi au împreună doi copii, Vlad Stolojan şi Ada Palea.

În prezent, Elena Stolojan este pensionară, dar se ocupă de Hotelul Premier pe care familia Stolojan îl are în Predeal, potrivit dcnews.ro.

Fiul lui Theodor Stolojan, Vlad, este căsătorit din 2007 cu o femeie din Marea Britanie. Cununia religioasă a celor doi miri a fost oficiată la Constanţa, chiar de către ÎPS. Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. 

Vlad Stolojan şi soţia sa, Luiza, s-au cunoscut la Universitatea Cambridge, acolo unde au fost colegi. Tot acolo au făcut şi cununia civilă.

Ada Palea, fiica lui Theodor Stolojan, este căsătorită cu Ovidiu Palea, medic şi fondator Provita. Ada Palea  este economist de meserie şi director economic al Centrului de Diagnostic și Tratament Provita.

Fiica soţilor Stolojan a locuit o bună vreme în America, iar acum locuieşte în România alături de soţul şi copiii săi.

Theodor Stolojan, invitat la "40 de întrebări cu Denise Rifai"

Marți, 18 mai, Theodor Stolojan, fostul premier al României a fost invitat la “40 de întrebări cu Denise Rifai”, emisiune difuzată de la ora 23:00, la Kanal D, unde a răspuns întrebărilor puse de moderatorul emisiunii.

Momentul, care a rămas în istorie ca ”Dragă Stolo” a șocat și prin faptul că în discursul său, Traian Băsescu a anunțat cu lacrimi în ochi, că el îl va înlocui pe Theodor Stolojan care avea probleme de sănătate. Au fost mulți atunci care au spus că de fapt Traian Băsescu a avut un discurs teatral și că lacrimile sale au fost false.

”Traian Băsescu a avut atunci un moment în care omul din el s-a manifestat. Și mi s-a părut, și nu numai mie, toți cei care au fost acolo nu au crezut că a fost un act de actorie, așa cum spuneți dvs. Discutam cam cu o lună înainte de acel moment, discutam și cu Traian Băsescu, că ajunsesem într-o stare de epuizare fizică, nervoasă, în care îmi dădeam seama, și nu numai eu, ci și medicii mi-au spus că trebuie să ies din acea competiție. Eu cu un an și jumătate înainte suferisem o operație foarte grea, de care lumea nu știe, în care am pierdut un rinichi. Trebuia să manifest un echilibru. În toată activitatea mea politică, nu am ținut seama de acest lucru. Să nu uităm că la acel moment, noi nu aveam acces la nicio televiziune publică și trebuia să batem în fiecare săptămână sat după sat și oraș după oraș în campania respectivă”, a afirmat Theodor Stolojan în emisiunea ”40 de întrebări cu Denise Rifai”.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Ce avere are Theodor Stolojan. Vezi care sunt veniturile familiei Stolojan

Câţi copii are Theodor Stolojan? Vezi cu ce se ocupă membrii familiei fostului premier al României

Cine este Elena Stolojan, soţia lui Theodor Stolojan

Horoscop IULIE 2021: o luna decisivă pentru Gemeni si incredibilă pentru Scorpioni

Restricţiile se vor întoarce în România! Virgil Musta aruncă o bombă teribilă chiar în acest moment

SCANDAL IMENS! Cine este femeia pentru care Laurențiu Reghecamf divorțează de Anamaria Prodan? Ea este motivul real al separării. Este BOMBA ANULUI

Dispar mașinile pe benzină și motorină! Lovitură cumplită de la Comisia Europeană

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies