Boboteaza 2022. Ce trebuie să faci cu aghiasma imediat după ce o aduci de la biserică

Aghiasma are o putere sfințitoare deosebită, aceasta purtând în sine darurile minunate ale Duhului Sfant.

Autor: Anastasia Rebeca

In articol:

Boboteaza sau Botezul Domnului este sărbătorit de creștinii ortodocși pe data de 6 ianuarie și reprezintă botezul Mântuitorului în apa Iordanului de către Sfântul Ioan Botezătorul.

În această zi, conform tradiției, preoții sfințesc apele, care se transformă în Agheasmă.

Iată pentru ce este bună bună și ce trebuie să faci cu aceasta după ce o iei de la biserică!

Ce trebuie să faci cu aghiasma imediat după ce o aduci de la biserică

Boboteaza reprezintă sărbătoarea dedicată botezului Domnului în apa Iordanului și marchează încheierea sărbătorilor de iarnă Este una dintre cele mai importante sărbători populare, și este cunoscută și sub denumirea de „Epifanie”, „Teofanie”, „Arătarea Domnului” sau „Descoperirea cuvântului Întrupat”. 

Boboteaza 2022. Ce trebuie să faci cu aghiasma imediat după ce o aduci de la biserică

Citeste si: Vestea tristă a dimineții. Din păcate, e vorba despre Camelia Mitoșeru...- bzi.ro

Una dintre cele mai importante tradiții din această zi este sfințirea apei printr-o dublă invocare a Duhului Sfânt, în cadrul slujbei. Apa sfințită este numită aghiasma mare, și are o putere deosebit de mare, ea purtând în sine darurile minunate ale Duhului Sfant.

Citeste si: Pe ce dată este Botezul Domnului în 2022? Tradiții și obiceiuri respectate de creștini pentru sănătate și noroc

Așadar, aghiasma are puterea de a sfinţi viaţa oamenilor şi a naturii înconjurătoare, iar în fiecare an, pe data de 6 ianuarie, fiecare creștin poate beneficia de apa sfinţită, pe care o poate lua în recipientele aduse de acasă, fie că vorbim de sticle sau de vase de lemn.

Ajunși cu apa sfințită, acasă, este indicat ca enoriașii să tropească cu ea şura, grajdul, animalele din grajd, pomii din livadă, casa şi interiorul casei. Pe lângă aceste obiceiuri, aghiasma se poate bea pe nemâncate în fiecare zi, până pe 14 ianuarie, când este Odovania praznicului Bobotezei.

Citeste si: Ce trebuie să faci de Bobotează 2022. Tradiții și obiceiuri: De ce sunt botezați caii în această zi

Boboteaza 2022. Ce trebuie să faci cu aghiasma imediat după ce o aduci de la biserică

De asemenea, aghiasma se mai poate bea și în zile de post mai aspru sau la unele sărbători. Apa sfințită se păstrează în sticle curate, iar în cazul în care rămâne după un an pe altu, aceasta poate fi vărsată într-un râu cu apă curată, pentru a sfinţii întregul curs al acelui râu, sau la rădăcina unui copac.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe
Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies