
In articol:
- Buna Vestire 2023. Rețetă ciorbă de pește
- Ingrediente
- Rețetă pește la cuptor cu legume
- Ingrediente
- Mod de preparare
- Rețetă plăcintă cu pește de Buna Vestire
- Ingrediente
- Mod de preparare
În 2023, Buna Vestire pică pe 25 martie, fiind prima zi cu dezlegare la pește din Postul Paștelui. În această zi, credincioșii au dezlegare atât la pește, cât și la ulei și vin. Iată 3 rețete cu pește, ideale pentru a le pregăti de Buna Vestire!
Buna Vestire 2023. Rețetă ciorbă de pește
Ingrediente
- 1 kg peşte proaspăt (crap)
- 1 ceapă mare
- 1 morcov
- 100 g orez
- 1-2 ardei graşi
- 500 g roşii sau suc de roşii
- 1 legatura leuştean verde
- 200 ml borş
- sare
- piper alb
- Mod de preparare
Mai întâi, curăță peștele și spală-l foarte bine. Mai apoi, taie peștele în felii și pune-l la scurs. Taie ceapa și morcovul și lasă-le la fiert în 2 l de apă, cu puțină sare, până când se înmoaie. După 10 minute, pune și peștele la fiert și lasă-l până când devine moale. Apoi, scoate carnea de pește și pune-o deoparte.
Se alege orezul şi se spală în 2-3 ape până se limpezeşte şi se adaugă în ciorba de peste, lăsându-se să mai fiarbă 15 minute.
Citește și: Buna Vestire 2023. Ce este bine să faci în „Ziua Cucului”
Roşiile se opăresc, se decojesc şi se zdrobesc cu blenderul bine până se formează un piure şi se pun în ciorbă. Se mai lasă să fiarbă şi cu sucul de roşii, iar spre sfârşit se adaugă borşul fiert bine şi strecurat împreună cu leuşteanul tăiat mărunt. La final, se pun şi bucăţile de peşte şi se mai fierbe la foc mic, 5-10 minute.
Rețetă pește la cuptor cu legume
Ingrediente
- 1 pește (crap, amur alb, șalău)
- 1 ceapă mare
- 4 roșii
- 1 kg cartofi noi
- 10 ciuperci mari
- 4 ardei grași
- 1 lămâie
- sare după gust
- piper
- 50 ml ulei de masline
Mod de preparare
Prima dată, curăță și spală peștele foarte bine. Taie peștele în bucăți și condimentează-l după gust. Lasă bucățile de pește să stea cel puțin două ore la frigider.
Între timp, pregătește legumele. Taie cartofii, ciupercile și ardeiul în patru, iar roșiile le poți tăia în rondele. Alături de roșii, taie și ceapa în rondele și puen toate legumele într-o tavă mare, pe care ai uns-o în prealabil cu ulei.
Acoperă tavă cu o folie de aluminiu și pune pestele la cuptorul preîncălzit la 200 grade, epntru 20 de minute. Scoate tava din cuptor, înlătură folie de aluminiu și mai lasă peștele la cuptor pentru încă 25 de minute.
Buna Vestire 2023. 3 rețete cu pește la sărbătoarea din Postul Paștelui
Rețetă plăcintă cu pește de Buna Vestire
Ingrediente
- aluatul
- 200 g unt cu 82% grăsime, rece, de la frigider
- 200 g brânză de vaci grasă
- 200 g făină tip 000
- 1 vârf de cuțit turmeric- opțional, pentru culoare
- un praf de sare
- umplutura
- 550 g file de pește (eu am avut crap)
- 200 ml vin alb
- 600 ml apă
- cimbru proaspăt sau uscat, frunze de dafin, piper boabe
- 1 ceapă mijlocie
- 3 căței de usturoi
- 2 linguri de ulei
- 50 g orez
- 1 roșie cărnoasă, tăiată cubulețe
- sare și piper măcinat, după gust
- 1 ou pentru uns plăcinta deasupra
- semințe de chimen sau susan negru- opțional, pentru decor
Mod de preparare
Amestecați untul cu brânza de vaci, făina și puțină sare. Frământați totul până când obțineți o bilă de aluat. Înveliţi bila de aluat în folie alimentară şi daţi-o la frigider pentru cel puţin 3 ore sau peste noapte.
Într-o oală, puneți la fiert cam 600 ml de apă, vinul alb, o frunză de dafin, cimbru și câteva boabe de piper. Când apa fierbe puneți peștele și lăsați-l să fiarbă doar 5-7 minute, nu mai mult.
Scoateți peștele pe o farfurie și lăsați-l să se răcească. Nu aruncați supa în care a fiert, folosiți-o la orez!
Între timp căliți ceapa în 2 linguri de ulei și fierbeți orezul în apa în care a fiert peștele.Mărunțiți peștele cu degetele și verificați să nu fi rămas vreun os ascuns în carne.
Citește și: Buna Vestire 2023. Rugăciune la sărbătoarea de pe 25 martie
Citeste si: VIDEO- Acuzații tulburătoare. Mai mulți copii ar fi fost bătuți de educatoare- stirilekanald.ro
Amestecați peștele mărunțit cu ceapa călită, orezul și cuburile de roșie. Condimentați cu sare, piper măcinat și cimbru după gust. Dacă compoziția vi se pare prea uscată, adăugați 2-3 linguri de supă de pește, sau de vin alb sau chiar apă.
Aprindeți cuptorul la 190 de grade și pregătiți o formă cu diametrul de 20 cm. Eu am folosit o tigaie de fontă. Nu este nevoie să ungeți tava deoarece aluatul are mult unt.
Scoateți aluatul din frigider și împărțiți-l în două jumătăți. Presărați blatul de lucru cu faină și întindeți cu sucitorul o foaie puțin mai mare în diametru decât forma în care veți coace plăcinta. Așezați foaia în formă, în așa fel încât să îmbrace și marginile. Puneți umplutura peste foaia de aluat, nivelați.
Întindeți a doua foaie de aluat și așezați-o peste umplutură. Decupați marginile și împingeți-le de jur împrejurul formei cu lama unui cuțit, în așa fel încât să le întoarceți către interiorul formei. Înțepați foaia de aluat din loc în loc cu o furculiță, pentru ca umplutura să poată respira la copt.
Ungeți plăcinta cu un ou bătut, presărați semințele de chimen sau susan negru și dați plăcinta la cuptor pentru aproximativ 45 de minute sau până când aluatul se rumenește.