
In articol:
În lumea profesională, termenii "salariu brut" și "salariu net" sunt întâlniți frecvent, deși mulți români nu știu care sunt diferențele exacte între aceștia. Termenii descriu două concepte distincte, care au o importanță crucială atât pentru angajatori, cât și pentru angajați.
Iată care sunt diferențele între salariul brut și salariul net, dar și cum se calculează aceștia!
Salariul brut și salariul net
Salariul brut reprezintă suma totală pe care un angajat o primește înainte de deducerea oricăror impozite, contribuții sociale sau alte rețineri legale. Este suma stabilită în contractul de muncă sau în acordul angajat-angajator și reflectă remunerația de bază a unui angajat înainte de orice alte ajustări. Salariul brut poate fi acordat pe oră, pe lună sau pe altă perioadă convenită.
Pe de altă parte, salariul net reprezintă suma pe care angajatul o primește „în mână” după ce s-au dedus impozitele, contribuțiile sociale și alte rețineri legale din salariul brut.
Aceste deduceri pot include impozitul pe venit, contribuțiile de asigurări sociale, contribuțiile de sănătate și alte rețineri obligatorii. Salariul net este suma pe care angajatul o utilizează în scopuri personale și pentru cheltuieli.
Citeste si: Hemoroizi externi – cauze si metode de tratament
Diferențele între cei doi termeni sunt cât se poate de clare. Principalul factor care diferențiază salariul brut de salariul net sunt deducerile și reținerile obligatorii. În timp ce salariul brut reprezintă suma totală convenită în contract, salariul net este suma pe care angajatul o primește efectiv după deduceri.
De asemenea, salariul brut poate varia în funcție de beneficiile suplimentare, bonusuri sau comisioane, în timp ce salariul net reprezintă suma finală pe care angajatul o primește la data convenită în contract.
Calculator salariu BRUT și NET. Iată cu se calculează aceste venituri în 2023
Cum se calculează salariul net din salariul brut
După cum am stabilit mai devreme, salariul brut reprezintă cheltuielile pe care un angajator le are cu fiecare angajat în parte, și anume remunerația angajatului, adica salariul net (banii pe care îi primește angajatul după activitatea depusă), precum și taxele și impozitele datorate de angajat statului.
Din salariul brut, angajatorul plătește la stat asigurările sociale care sunt de 25%, asigurările sociale de sănătate în valoare de 10% și impozitul pe venit de 10%.
Angajatorul se ocupă de plățile acestor taxe în numele angajatului, însă plătește și un plus de 2,25%, care este contribuția asiguratorie pentru muncă (CAM), neinclusă în salariul brut.
Astfel obținem salariul net, adică remunerația care ajunge la angajat pentru serviciile prestate, după ce scădem toate taxele și impozitele menționate anterior, din salariul brut.
Surse: lugera.ro, salariu-brut.ro