Calendar Creștin Ortodox 11 iunie 2022. Moșii de vară. Ce se dă de pomană de Sâmbăta Morților

Calendar Creștin Ortodox 11 iunie 2022. Moșii de vară. Iată ce este bine să dai de pomană de Sâmbăta Morților!

Autor: Ioana Enache

In articol:

Calendar Creștin Ortodox 11 iunie 2022. Sâmbăta, 11 iunie 2022, Biserica Ortodoxă face pomenirea celor trecuți la cele veșnice.

Sâmbăta morților mai este cunoscută în popor sub denumirea "Moșii de vară".

Calendar Creștin Ortodox 11 iunie 2022. Moșii de vară 2022

Semnificația Moșilor de vară 2022. Sâmbăta, 11 iunie 2022, în fiecare biserica ortodoxă se oficiază Sfânta Liturghie, urmată de slujba Parastasului pentru cei adormiți.

Moșii de vară 2022. În Sâmbăta dinaintea Duminicii Rusaliilor se face pomenirea morţilor. Pe 11 iunie 2022 se organizează slujbe pentru pomenirea morţilor în toată ţara. Comemorarea celor plecaţi dintre noi este un lucru important în religia creştină.

Calendar Creștin Ortodox 11 iunie 2022. Moșii de vară. Ce se dă de pomană de Sâmbăta Morților

Calendar Creștin Ortodox 11 iunie 2022. Moșii de vară. Ce se dă de pomană de Sâmbăta Morților

[Sursa foto: doxologia.ro]

Moşii de vară 2022. Ce se dă de pomană de Sâmbăta Morţilor

Moșii de vară 2022. De Sâmbăta Morților, gospodinele obișnuiesc să dea de pomană vase în care pun orez cu lapte, cireșe, colivă si colaci.

De Moșii de vară, este bine ca bucatele să se împartă în vase de lut, însoțite de cănițe de lut împodobite cu cireșe legate la mâner și linguri de

lemn. Semnificația acestui obicei este că aceste ofrande reprezintă punți de legătură între viața pământeană și cea veșnică.

Obiceiurile de Sâmbata Morților diferă în funcție de regiune, astfel că în Muntenia, împreună cu vasele de lut umplute cu cireșe, se dau de pomană și covrigi sau colarezi.

Citeste si: Cum arată Mihaela Rădulescu în costum de baie. Vedeta a împlinit 53 de ani- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

Citeste si: Moşii de vară 2022. Rugăciune pentru mântuirea sufletelor celor adormiți

În Moldova, gospodinele dau de pomană cozonaci și merg la biserică cu fructe și colaci unsi cu miere, nucă măcinată și scorțișoară.

În Transilvania, obiceiul e să se împartă pachete cu dulciuri pregătite în casă, precum colaci, biscuiți sau turtă dulce.

Rugăciunea care se rostește de Moșii de Vară

„Doamne lisuse Hristoase, Judecătorul meu Prea drept! Cunosc că păcatele mele sunt fără de număr. De aceea, Te rog în această zi, în care de Iosif și de Nicodim pus fiind în Mormânt, Te-ai pogorât în iad cu Sfântul și Îndumnezeitul Tău suflet și de acolo ai depărtat întunericul cu lumina Dumnezeirii Tale și ai adus bucurie nespus de mare strămoșilor noștri, căci i-ai mântuit de sclavia cea cumplită și i-ai suit în răi.

Îngroapă păcatele mele și cugetele mele cele rele și viclene, ca să piară din mintea mea și să nu se mai lupte cu sufletul meu. Luminează întunecatul iad al inimii mele, alungă întunericul păcatelor mele, și suie mintea mea la cer, ca să mă bucur de Fața Ta.

Citeste si: Moşii de vară 2022. Ce semnificaţie are Sâmbăta Morţilor? Importanța pomenirii sufletelor celor adormiţi

Așa, Doamne, primește umilita mea rugăciune ca o tămâie mirositoare, pentru rugăciunile iubitei Tale Maici, care Te-a văzut pe Cruce pironit între doi tâlhari, și de durerile Tale cumplite i s-a rănit inima; care împreună cu ucenicii și cu mironosițele Te-au pus în mormânt, care a treia zi Te-au văzut înviat din morți și la înălțarea Ta Te-a văzut suindu-Te de la pământ la cer, însoțit de Sfinții Tăi Îngeri.

Îndură-Te, Doamne, și de cei vii și de cei răposaȚi, pentru rugăciunile Sfinților Tăi, către care zic și eu, nevrednicul: O, fericiți servitori ai lui Dumnezeu! Nu încetați a va rugă Lui, ziua și noaptea pentru noi, nevrednicii, care pururea greșim cu atâtea nenumărate păcate! Mijlociți pentru noi Darul și ajutorul lui Dumnezeu, pe care nu știm a-l cere după cuviință.

Nu încetați a vă ruga, pentru ca prin rugăciunile voastre, păcătoșii să câștige iertare, săracii ajutorul, întristații mângâiere, bolnavii sănătate, cei slăbi la minte înțelepciune, cei tulburați liniște, cei asupriți ocrotire, și toți împreună Darul lui Dumnezeu, spre folosul cel sufletesc, în mărirea lui Dumnezeu Celui în Treime lăudat, Căruia i se cuvine cinste și închinăciune în veci. Amin”.

sursă: doxologia.ro

 

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Tradiții la Moşii de vară 2022. Superstiții şi obiceiuri care se păstrează în Sâmbăta Morţilor

Moşii de vară 2022. Ce semnificaţie are Sâmbăta Morţilor? Importanța pomenirii sufletelor celor adormiţi

Moşii de vară 2022. Rugăciune pentru mântuirea sufletelor celor adormiți

Top 100 Mesaje de LA MULTI ANI pentru prieteni

Elena Udrea, DE NERECUNOSCUT! Nimeni nu ar mai recunoaște-o acum

Decizia radicală luată de Alina Sorescu, în plin proces de divorț: „Am decis să plecăm”

Greșeala pe care foarte multă lume o face atunci când pune ciorba în frigider. Cum poate fi păstrată această mâncare

Doliu uriaș în sport – Un campion mondial a fost împușcat în cap de poliție

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies