Calendar Creștin Ortodox 20 mai 2022. Dezlegare la pește. Biserica Ortodoxă cinstește trei mari sfinți

Calendar Creștin Ortodox 20 mai 2022. Astăzi este dezlegare la pește. Vezi ce sfinți sărbătorește Biserica Ortodoxă!

Autor: Daniela Radan

In articol:

Calendar Creștin Ortodox 20 mai 2022. Biserica Ortodoxă îi cinstește în zi cu dezlegare la pește pe Sfânta Lidia și pe Sfântul Talaleu.

De asemenea, azi sunt amintiți și: Sfântul Cuvios Talasie, Sfântul Cuvios Marcu Pustnicul, Sfântul Mucenic Ascla și Cuvioșii Nichita, Ioan și Iosif, ctitorii Mănăstirii Hios.

Vezi cine au fost cei doi mari cinstiți azi, Sfânta Lidia și Sfântul Mucenic Talaleu!

Calendar Creștin Ortodox 20 mai 2022. Cine a fost Sfânta Lidia

Sfânta Lidia din Filipi este cunoscută drept prima creștină din Europa. Potrivit creștinortodox.ro, din Faptele Apostolilor, capitolul al 16-lea aflăm că după ce Pavel a predicat mai multor femei adunate la un râu din apropierea cetății Filipi, Lidia, o femeie vânzătoare de porfiră, din cetatea Tiatirelor, a crezut în Hristos și a mărturisit că dorește să fevină creștină.

„Acesteia Dumnezeu i-a deschis inima ca să ia aminte la cele grăite de Pavel” (Faptele Apostolilor 16, 14), citează sursa menționată.

Lidia a primit Sfântul Botez de la Sfântul Apostol Pavel, urmând ca în casa ei să se formeze prima comunitate creștină europeană.

Calendar Creștin Ortodox 20 mai 2022. Cine a fost Sfântul Mucenic Talaleu

Sfântul Mucenic Talaleu a trăit în vremea împăratului Numerian (283- 284). Acesta a ajuns medic și a tămăduit bolnavii fără a cere nimic în schimb. Întrucât era creștin, la momentul în care L-a mărturisit pe Hristos, judecătorul a poruncit torționarilor Alexandru și Asteriu să îi distrugă genunchii și să îl atârne în copac.

Însă, Dumnezeu nu l-a abandonat pe Talaleu, astfel că, i-a orbit pe torțioanri, iar aceștia în loc să îl mutileze pe Sfânt, au găurit o scândură.

Dar, în urma minunii întâmplate, Sfântul Talaleu a fost supus altor chinuri grele și a primit cununa muceniciei prin tăierea capului. Menționăm că Sfântul Talaleu este invocat atât în rugăciunile de la Sfântul Maslu, cât și în cele de la sfințirea apei.

Citeste si: Ce e bine să dai de pomană de Sfinții Împărați Constantin și Elena

Canon de rugăciune către Sfântul Mucenic Talaleu

Troparul Sfântului Mucenic Talaleu, glasul al 4-lea:

Mucenicul Tău, Doamne, Talaleu, întru nevoinţa sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri.

Pentru rugăciunile lui, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

 

Cântarea 1, glasul al 4-lea.

Irmosul:

Cel ce a bătut Egiptul şi pe prigonitorul Faraon l-a înecat în mare, a izbăvit din robie pe poporul cel ce cânta ca Moise, cântare de biruinţă, că S-a preaslăvit.

Stih: Sfinte Mucenice Talaleu, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cel ce te luminezi pururea cu razele cele prealuminoase, ale Duhului celui a toate făcător, luminează pe cei ce săvârşesc totdeauna pomenirea ta cea purtătoare de lumină, ca să te mărească, cu credinţă, mucenice Talaleu.

Stih: Sfinte Mucenice Talaleu, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Citeste si: Sâmbătă, de la ora 15:00, în ”ROventura”, Maramureș, autenticitate și frumusețe- kanald.ro

Citeste si: Accident grav în Teleorman. Două autocare și un TIR s-au ciocnit violent. A fost activat Planul Roșu de Intervenție| VIDEO- stirileprotv.ro

Întărindu-te cu dreapta credinţă şi împuternicindu-te cu harul Preaîndurătorului Dumnezeu, cu cuget viteaz ai mers către lupte Talaleu, şi ai stricat întăririle vrăjmaşului, ridicând biruinţe.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Fiind tânăr de trup şi întreg la minte, ca soarele ai strălucit cunoştinţa de Dumnezeu cea adevărată, arătat alungând negura deşertăciunii idoleşti, mucenic Talaleu.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Fecioară care ai născut pe Domnul, lauda celor cu dreaptă credinţă, bucuria îngerilor, miluitoarea creştinilor, iertarea păcătoşilor, Podul care treci pe credincioşi de pe pământ la cer, mântuieşte pe robii tăi.

Citeste si: Prognoza meteo ANM, 20- 22 mai 2022. Vremea în weekend. Ce temperaturi se vor înregistra de Sfinții Împărați Constantin și Elena

Cântarea a 3-a. Irmos: Cel ce întăreşti tunetul...

Stih: Sfinte Mucenice Talaleu, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Minunate minuni ai făcut în vremea luptei tale, preafericite, căci hotărând tiranul să te chinuiască fără de milă, mâinile lui s-au arătat uscate şi nelucrătoare.

Stih: Sfinte Mucenice Talaleu, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Privind numai către Stăpânul Cel ce-ţi dădea ţie biruinţă, nu te-ai abătut de la mărturisirea ce adevărată, ci ai rămas nemişcat, spăimântând şi pe cei fără de minţi, pătimitorule.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Cu cuvântul vieţii şi cu arătarea faptelor, ai vânat pe Alexandru şi pe Asterie, pătimitorule şi i-ai adus mucenici prealăudaţi înaintea lui Dumnezeu Făcătorului de bine, mucenice Talaleu.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Străluceşte-mi mie lumină de pocăinţă Fecioară, căci zac întru întunericul păcatului cu minte stricată şi-mi dă mie dezlegare de greşeli ca să te slăvesc pe tine, Precurată.

Irmosul:

Citeste si: „Nu a avut nicio lacrimă, lui nu îi pare rău. Îi pare rău că eu nu m-am stins, atât. A spus că eu i-am cerut să nu chem ambulanța.” Dana Roba a fost pusă față în față cu Daniel Balaciu. Ce și-au spus cei doi- kfetele.ro

Citeste si: EXCLUSIV- O profesoară i-a rugat pe părinți să doneze banii de flori în scop caritabil: ”Am vrut să aduc o fărâmă de speranță în sufletul acestei mame”- stirilekanald.ro

Citeste si: Dezvăluirea halucinantă care i-a lăsat muți de uimire pe procurori. Daniel Balaciu, motivul pentru care nu a chemat ambulanța când Dana Roba zăcea într-o baltă de sânge- radioimpuls.ro

Cel ce întăreşti tunetul şi zideşti duhul, întăreşte-mă Doamne ca să Te laud pe Tine cinstit şi să fac voia Ta; că nu este sfânt afară de Tine, Iubitorule de oameni.

 

Cântarea a 4-a.

Irmosul:

Auzit-am, Dumnezeule, auzul Tău şi m-am temut, înţeles-am lucrurile Tale, şi m-am spăimântat, Doamne, că este plin pământul de lauda Ta.

Stih: Sfinte Mucenice Talaleu, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Fiind aruncat în mare nu te-ai cufundat, prin putere dumnezeiască, iar pe cei fără de lege i-ai înecat întru adâncimea sfintelor tale sângiuri, înţelepte mucenice Talaleu.

Stih: Sfinte Mucenice Talaleu, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Strălucind cu dumnezeieştile vărsări de lumină, te-ai arătat judecătorului cu haină luminoasă, arătat mustrând credinţa lui cea rea şi întunecoasă, mucenice mărite.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Preasfinţit locaş şi casă a slavei în cei trei Sori am cunoscut că te-ai făcut, fericite, sfărâmând capiştile şi idolii viclenilor demoni.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Sfinţii prooroci au glăsuit odinioară mai înainte de naşterea ta, numindu-te munte mare şi umbros şi uşă prin care singur Domnul a trecut, una Preacurată.

 

Surse: doxologia.ro, creștinortodox.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Calendar Creștin Ortodox 18 mai 2022. Mare sărbătoare: Înjumătățirea Cincizecimii. Vezi sfinții zilei

Sfântul Iacob Putneanul 2022. Ce rugăciune să rostești în ziua de sărbătoare pentru sănătate

Accident grav în Teleorman. Două autocare și un TIR s-au ciocnit violent. A fost activat Planul Roșu de Intervenție | VIDEO

Cum se înțelege Anamaria Prodan cu Luca, băiatul lui Reghe: ,,lumina ochilor mei''. Cei doi au o adevărată relație mamă-fiu

VIDEO - Miruna Pascu a încercat să scape din arest jucând rolul victimei. Femeia va rămâne în arest preventiv: „Nu este o familie putred de bogată cum s-a spus, a fost dată...

„Mă pregătesc pentru confruntarea cu fostul meu soț, am niște emoții foarte mari, dar cred că Dumnezeu este cu mine.” Dana Roba este pe cale să fie față în față cu Daniel...

Dana Roba luptă să lase în urmă toate amintirile tragice. Make-up artistul, prima confruntare față în față cu Daniel Balaciu, după ce a măcelărit-o cu bestialitate: "Am...

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies